234
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπι Αχμέντ | nobelprize.org

Στον αιθίοπα πρωθυπουργό Αμπι Αχμέντ το Νομπέλ Ειρήνης για το 2019

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 12:12
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπι Αχμέντ
|nobelprize.org

Στον αιθίοπα πρωθυπουργό Αμπι Αχμέντ το Νομπέλ Ειρήνης για το 2019

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 12:12

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπι Αχμέντ βραβεύτηκε με το Νομπέλ Ειρήνης για το 2019 «για τις προσπάθειες του να επιτύχει την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία και ειδικά για την αποφασιστική του πρωτοβουλία να επιλύσει τη συνοριακή διαφορά με την Ερυθραία».

Η νορβηγική επιτροπή στο σκεπτικό της τονίζει ότι, αν και απομένουν να γίνουν πολλά μεταξύ των δύο χωρών, το έργο του πρωθυπουργού αξίζει να αναγνωριστεί και να ενθαρρυνθεί.

Μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία το 2018, ο Αμπι Αχμέντ προχώρησε σε ευρύ πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης που άλλαξε την εικόνα του ως τότε κλειστού κράτους. Αποφυλακίστηκαν χιλιάδες αντιφρονούντες ενώ μπήκε τέλος στις εθνοτικές συγκρούσεις στη χώρα που είχαν απομακρύνει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους από τις κατοικίες τους.

Υπέγραψε πέρυσι συνθήκη ειρήνης με τον πρόεδρο της Ερυθραίας Ησαΐα Αφουέρκι. Με τον τρόπο αυτό μπήκε τέλος σε ένα αδιέξοδο «μη ειρήνης και μη πολέμου» που συνεχιζόταν για σχεδόν 20 χρόνια, έπειτα από τον πόλεμο το διάστημα 1998-2000.

Με το βραβείο η επιτροπή τιμά ακόμη όλους όσοι συνεισφέρουν για την ειρήνη και την ανοικοδόμηση στην Αιθιοπία και την βορειοανατολική Αφρική.

Η Ερυθραία αποσπάστηκε τη δεκαετία του ’90 από την Αιθιοπία και πρακτικά της στέρησε την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα. Σήμερα η Ερυθραία είναι μια από τις πολιτικά πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο, καταλαμβάνοντας σταθερά μία από τις τελευταίες θέσεις στην ελευθερία του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Ο Αμπι Αχμέντ είναι ο 100ος βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης. Το βραβείο συνοδεύεται με περίπου 900.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...