517
Στην Ισλανδία κάνουν σημαντικά βήματα για τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας | Shutterstock

Η Ισλανδία δέκα χρόνια «πρωταθλήτρια» στην ισότητα των φύλων

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 07:05
Στην Ισλανδία κάνουν σημαντικά βήματα για τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας
|Shutterstock

Η Ισλανδία δέκα χρόνια «πρωταθλήτρια» στην ισότητα των φύλων

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 07:05

Με την Ισλανδία να βρίσκεται στην πρώτη θέση της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των δύο φίλων, η ιστοσελίδα Quartz αναρωτιέται πώς αυτό το μικρό έθνος των 350.000 κατοίκων το κατάφερε.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία έκρινε πως είναι «παράνομο» οι άνδρες να λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς από τις γυναίκες στις επιχειρήσεις – με απώτερο στόχο έως το 2022 να έχει εξαλειφθεί εντελώς το χάσμα στη μισθοδοσία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Μάλιστα, η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα για κάθε εταιρεία ή κυβερνητική υπηρεσία με περισσότερους από 25 υπαλλήλους που δεν διαθέτει το κυβερνητικό πιστοποιητικό το οποίο αποδεικνύει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της εταιρείας αμείβονται ισόποσα!

Ο νόμος πέρασε (άκουσον, άκουσον!) με τις ψήφους τόσο του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο μικρό κοινοβούλιο της Ισλανδίας, όπου το 38% των βουλευτών είναι γυναίκες –ενώ και πρωθυπουργός είναι η Κάτριν Γιακομπσντότιρ.

«Αν και έχουμε νόμο που μιλά για ίσες αμοιβές μεταξύ αντρών και γυναικών εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα. Αυτός είναι ένας μηχανισμός υποστήριξης εφαρμογής της νομοθεσίας» σχολίασε ο υπεύθυνος του οργανισμού για τα δικαιώματα των γυναικών της Ισλανδίας.

Το Quartz στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μίλησε με τον πρόεδρο Γκιόνι Γιοχάνεσον για το παράδειγμα της Ισλανδίας που βάζει ψηλά τον πήχη για πολλά κράτη της Δύσης.

«Είμαι πατέρας τριών αγοριών και δύο κοριτσιών. Το μόνο που θέλω είναι οι κόρες μου να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με τα αγόρια. Επομένως δεν θα μπορούσα να κλείσω τα μάτια στο πρόβλημα της ανισότητας» σχολιάζει ο Γιοχάνεσον, που είναι εκ των συνιδρυτών του κινήματος «HerforShe» με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στον ανδρικό πληθυσμό κάποιες βασικές αρχές σχετικά με το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται με αλληλεγγύη στις γυναίκες.

«Κάνουμε βήματα για τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας. Για παράδειγμα στην Ισλανδία εφαρμόζουμε προγράμματα για την παροχή παιδικής φροντίδας δωρεάν, πράγμα που σημαίνει πως αν μια οικογένεια αποφασίσει να αποκτήσει παιδιά, δεν χρειάζεται η γυναίκα-μητέρα να αφήσει την εργασία της για να μένει στο σπίτι μαζί τους» υπογραμμίζει στη συνέχεια, ενώ διευκρινίζει πως γονική άδεια παρέχεται τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες καθώς αμφότεροι οι γονείς έχουν ο καθένας τρεις μήνες γονική άδεια για κάθε παιδί και άλλους τρεις μήνες που μπορούν να μοιραστούν μεταξύ τους.

Στην Ισλανδία ο αγώνας για την ισότητα των φύλων ξεκινά στα σχολεία, αφού τα μαθήματα για την ισότητα των φύλων και τις φυλετικές διακρίσεις είναι υποχρεωτικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αλλες πρωτοβουλίες προβλέπουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 40% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών που απασχολούν περισσότερους από 50 υπαλλήλους.

«Εχουμε, ασφαλώς, αρκετή δουλειά ακόμη να κάνουμε προς την κατεύθυνση μιας πιο ίσης κοινωνίας» σημειώνει ο ισλανδός πρόεδρος και παραθέτει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Είχα πρόσφατα μια συζήτηση σχετικά με τα πανεπιστήμια της χώρας μας και κάποιος με ρώτησε για ποιο λόγο ανέφερα λόγια μόνο ανδρών κι όχι γυναικών. Εκεί κατάλαβα πως η ιστορία είναι γεμάτη με ‘ορατούς’ άνδρες και ‘αόρατες’ γυναίκες και πρέπει να κάνουμε κάτι προκειμένου να βγουν απ’ την αφάνεια» καταλήγει με νόημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...