279
Ο Μάριο Ντράγκι στο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου | EPA/JULIEN WARNAND

Ο Μάριο Ντράγκι ζητάει να γίνει «whatever it takes» για να αλλάξει –και να σωθεί– η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 11:16
Ο Μάριο Ντράγκι στο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
| EPA/JULIEN WARNAND

Ο Μάριο Ντράγκι ζητάει να γίνει «whatever it takes» για να αλλάξει –και να σωθεί– η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 11:16

Δέκα χρόνια μετά το «whatever it takes», την ιστορική φράση του με την οποία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τότε είχε σώσει το ευρώ (και την Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης), ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε μια νέα τομή: είπε ότι οι θεσμοί πάνω στους οποίους χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία σύντομα θα γιορτάσει τα 65 χρόνια της, λειτούργησαν μεν κάποτε, αλλά τώρα οι εποχές τούς έχουν ξεπεράσει –έθεσε εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ζήτημα αναθεώρησης των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της συζήτησης «This is Europe», ο 74χρονος τεχνοκράτης σημείωσε κατ’ αρχάς ότι η απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και οι εκατέρωθεν κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη-μέλη, παρά μόνον σε κοινοτικό επίπεδο.

«Χρειαζόμαστε ισχυρές και γρήγορες αποφάσεις», τόνισε ο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι πια σε θέση να αντιμετωπίσουν μείζονες κρίσεις, όπως στα πεδία της ενέργειας και της ασφάλειας, κάτι που καθιστά αναγκαία τη ριζική μεταρρύθμισή τους.

«Αν αυτό σημαίνει μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ας εμπλακούμε σε αυτό το έργο με θάρρος και αυτοπεποίθηση», τόνισε.

Κατά τον ιταλό πρωθυπουργό, η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτεί έκτακτα μέτρα, ανάλογης φιλοσοφίας με εκείνα που έλαβε η Ενωση απέναντι στην κρίση της Covid-19.

Μεταξύ άλλων, πρότεινε να παραταθεί το πρόγραμμα SURE για την προστασία της εργασίας, να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και τη στήριξη των μισθών μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και να εξασφαλισθούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στους τομείς άμυνας, ενέργειας και διατροφικής ασφάλειας, βάσει του μοντέλου Next Generation EU.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...