337
Ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονμπάς που πολιορκούν το Azovstal, στη Μαριούπολη, εκτοξεύουν βλήμα από το ρωσικής κατασκευής ρουκετοβόλο BM-21 Grad | REUTERS/Alexander Ermochenko

Τη γενική επιστράτευση σκέφτεται τώρα ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 06:31
Ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονμπάς που πολιορκούν το Azovstal, στη Μαριούπολη, εκτοξεύουν βλήμα από το ρωσικής κατασκευής ρουκετοβόλο BM-21 Grad
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Τη γενική επιστράτευση σκέφτεται τώρα ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 06:31

Κάτι σημαντικό ενδέχεται να συμβεί τις επόμενες ώρες: η Ρωσία ίσως κηρύξει γενική επιστράτευση, αφού τα σχετικά σημάδια πληθαίνουν – αυτή είναι η εκτίμηση του Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera, άμεσα συνδεόμενη από τον ίδιο με τον εορτασμό της «Ημέρας της νίκης», στις 9 Μαΐου. Ως γνωστόν, κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα οι Ρώσοι την αφιερώνουν στην ανάμνηση της νίκης των Σοβιετικών επί των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πληροφορίες που συνέλεξε ο Ολίμπιο (από ουκρανικές πηγές) δεν αποκλείουν την επίσημη κήρυξη του πολέμου αυτήν την ημέρα, ενώ επισημαίνουν την κινητικότητα στο ρωσικό στρατόπεδο (έλεγχοι από πλευράς υψηλών κλιμακίων στα διάφορα αποθέματα και στον εξοπλισμό). Στο άλλο στρατόπεδο, το ουκρανικό, «νέα τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης καταφθάνουν, ώστε να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα».

Ο συντάκτης της Corriere, επικαλούμενος δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μάικλ Κάρπεντερ, σημείωσε επίσης ότι οι Αμερικανοί υπολογίζουν πως στις δύο αυτονομημένες επαρχίες του Ντονμπάς, στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, θα διενεργηθούν δημοψηφίσματα εντός του Μαΐου, καθώς οι Ρώσοι ελέγχουν αυτές τις δύο επαρχίες.

Τροία: η έδρα των Javelin

Το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαΐου ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προγραμματίσει μία επίσκεψη στο εργοστάσιο αντιαρματικών πυραύλων Javelin, που εδρεύει στην… Τροία της Πολιτείας Αλαμπάμα. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει 5.500 τεμάχια Javelin στους Ουκρανούς, και αυτό το όπλο έχει αποδειχθεί σημαντικό στην αντιμετώπιση των Ρώσων.

Ο Τζο Μπάιντεν στο εργοστάσιο οπλικών συστημάτων της Lockheed Martin όπου συναρμολογούνται τα αντιαρματικά Javelin. REUTERS/Jonathan Ernst

Η επίσκεψη του Μπάιντεν, σχολίασε ο Ολίμπιο, σχετίζεται και με το ζήτημα της παραγωγής: η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ καλείται να καταβάλει σοβαρή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί στη μεγάλη (και επίμονη) ζήτηση του Ζελένσκι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τροία, ο Μπάιντεν αναμενόταν να αναφερθεί στη μέχρι τώρα βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και στον στόχο του να την αυξήσει ακόμη περισσότερο.

Το όλο σύστημα του όπλου Javelin κατασκευάζεται από κοινού από τις βιομηχανίες Lockheed και Raytheon και συναρμολογείται στην Τροία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...