297
Ο Γιώργος Πατούλης και μια εικόνα από την πυρκαγιά στα Βίλια | SOOC

Πατούλης για την πυρκαγιά στα Βίλια: Κράτος εν κράτει οι δασάρχες

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 10:58
Ο Γιώργος Πατούλης και μια εικόνα από την πυρκαγιά στα Βίλια
|SOOC

Πατούλης για την πυρκαγιά στα Βίλια: Κράτος εν κράτει οι δασάρχες

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 10:58

Για τέταρτη ημέρα, το υπέροχο δάσος στα Βίλια καίγεται. Οικίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, οικισμοί έχουν εκκενωθεί. Τι φταίει που εδώ και τέσσερις ημέρες δεν έχει ελεγχθεί μια τέτοια δασική πυρκαγιά δίπλα στην πρωτεύουσα της χώρας; Ακόμα και αν καθίστατο δυνατή εντός της Πέμπτης η κατάσβεση της φωτιάς –για «σαφώς βελτιωμένη η εικόνα από την πυρκαγιά στα Βίλια, έχουμε περισσότερη αισιοδοξία, ελπίζουμε να περιοριστεί μέχρι το μεσημέρι οπότε προβλέπεται νέα ενίσχυση ανέμων», έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην ΕΡΑ– το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί.

Φταίνε ο ακραίος καύσωνας και η κλιματική κρίση; Φταίει η ανεπάρκεια πυροσβεστικών μέσων; Καθώς το blame game για τις καταστροφικές πυρκαγιές θα ξεκινήσει σύντομα –αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει–, ο Γιώργος Πατούλης περιφέρειάρχης Αττικής, η οποία επλήγη σε δύο και τρία μέτωπα τις τελευταίες εβδομάδες, έθεσε σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ1 το πρωί της Πέμπτης το θέμα των αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Εξι» για την δύσκολή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι πυροσβέστες με τα δάση να είναι απροσπέλαστα, ο κ. Πατούλης παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο, παθογενές θέμα, δεκαετιών, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα».

Αναφερόμενος στις ανύπαρκτες, όπως παρατήρησε και το ertnews.gr, αντιπυρικές ζώνες ο κ. Πατούλης κατήγγειλε τη στάση των δασαρχών:

«Οι δασάρχες, με πενιχρά μέσα, είναι κράτος εν κράτει. Προφανώς, εκ του νόμου, έχουν εκείνοι που έχουν την ευθύνη να κάνουν τις αντιπυρικές ζώνες αλλά και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δασικούς δρόμους, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει συμβεί». Οσον αφορά την επίρριψη ευθυνών, τόνισε ότι η αρχή που προΐσταται των δασαρχείων είναι το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μετά τη μάχη πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί επί τάπητος το θέμα». Και όπως είπε, «μια πυρκαγιά αλλιώς αντιμετωπίζεται στο πρώτο τέταρτο. Σε κάθε περίπτωση όλοι κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν σε μια δύσκολη μάχη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News