727
Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού και του Τζέρεμι Πάξμαν στην παράλληλη συνέντευξη που οργάνωσαν το Sky και το Channel 4 | REUTERS/Stefan Rousseau/Pool

Παράλληλη… μονομαχία Μέι εναντίον Κόρμπιν με φόντο το Brexit

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2017, 08:39
Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού και του Τζέρεμι Πάξμαν στην παράλληλη συνέντευξη που οργάνωσαν το Sky και το Channel 4
|REUTERS/Stefan Rousseau/Pool

Παράλληλη… μονομαχία Μέι εναντίον Κόρμπιν με φόντο το Brexit

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2017, 08:39

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο χειρισμός της, όπως και ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, κυριάρχησαν στις δύο παράλληλες συνεντεύξεις που παραχώρησαν τη Δευτέρα η Τερέζα Μέι και ο Τζέρεμι Κόρμπιν ενόψει των βρετανικών εκλογών την επόμενη εβδομάδα.

Ηταν μια ιδιότυπη τηλεμαχία.

Αν και η πρωθυπουργός με τον αρχηγό των Εργατικών δεν αντιπαρατέθηκαν άμεσα -καθώς η Μέι είχε αρνηθεί να εμφανιστεί τετ-α-τετ με τον Κόρμπιν- η κοινή θεματολογία τούς έδωσε την ευκαιρία να αποκαλύψουν μέρος της μετεκλογικής τους ατζέντας.

Ακόμα και αν οι τηλεθεατές δεν είχαν την ευκαιρία να δουν ένα debate των ηγετών, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ευθύτητα της βρετανικής τηλεοπτικής δημοσιογραφίας. Ερωτήσεις σχεδόν ωμές που για χάρη της ενημέρωσης δεν κάμπτονται ούτε μπροστά στον πρωθυπουργό ούτε σε έναν αρχηγό κόμματος.

Αυτά με δεδομένο ότι οι Εργατικοί έχουν περιορίσει κατά πολύ την διψήφια διαφορά που αρχικά τους χώριζε από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι εξακολουθούν πάντως να προηγούνται με άνεση.

2017-05-29T210957Z_1281780919_RC1C26CBEC20_RTRMADP_3_BRITAIN-ELECTION-DEBATE
Η Τερέζα Μέι απαντά σε ερωτήσεις του κοινού. Φοράει κόκκινα που έχει και αυτό τη σημασία του σε μια αντιπαράθεση με Εργατικούς (Reuters)

Υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα το Brexit, οι διαπραγματεύσεις για το οποίο θα αρχίσουν στις 19 Ιουνίου, όπως επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός.

Η πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι είναι έτοιμη να αποχωρήσει από μια κακή συμφωνία με την ΕΕ, την ώρα που, από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωνε πως θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ.

Πάντως, η Τερέζα Μέι απέφυγε να απαντήσει ευθέως στα πολλαπλά ερωτήματα του οικοδεσπότη Τζέρεμι Πάξμαν για το αν μετάνιωσε που στήριξε την παραμονή στην ΕΕ. «Μπορούμε να κάνουμε το Brexit επιτυχία», τόνισε.

Επιπλέον, η πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις προτάσεις της κυβέρνησης για αναθεώρηση της κοινωνικής πολιτικής, αυτές που ο βρετανικός Τύπος έχει χαρακτηρίσει «dementia tax» («φόρο στην άνοια»). Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει διαδικασία διαβούλευσης για το ανώτατο όριο στις δαπάνες και εξήγησε ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις το σύστημα πρόνοιας «θα καταρρεύσει».

Η κυβέρνηση σκέφτεται ακόμη την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τους συνταξιούχους με μεγάλα εισοδήματα. Εξάλλου, όπως είπε και η Τερέζα Μέι, «συνάντησα συνταξιούχους που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να το λαμβάνουν».

2017-05-29T212503Z_651675966_RC12791039A0_RTRMADP_3_BRITAIN-EU-CORBYN
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν απαντά και αυτός στα ερωτήματα του κοινού (REUTERS/Stefan Rousseau/Pool)

Σε μια αντίθετη θέση από αυτήν που υποστήριζαν πριν από το δημοψήφισμα βρίσκονται σήμερα και οι Εργατικοί, οι οποίοι κατά κύριο λόγο ήταν με το στρατόπεδο του «Remain». Αυτό αναγνώρισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας ότι το κόμμα του «πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα του δημοψηφίσματος».

Ο Κόρμπιν ερωτήθηκε ακόμη για τις θέσεις του για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και για το αν θα διέτασσε, σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός, επίθεση με drone κατά τρομοκρατών. «Είναι εντελώς υποθετική η ερώτηση, θα ήθελα να γνωρίζω τις περιστάσεις», απάντησε σε αυτό το τελευταίο ερώτημα.

Ερωτήθηκε ακόμη γιατί, ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζεται σαν ρεπουμπλικανός, οι Εργατικοί δεν συμπεριλαμβάνουν την κατάργηση της μοναρχίας στο μανιφέστο τους. «Δεν συμπεριλαμβάνεται, γιατί δεν θα το κάνουμε», απάντησε.

Σε ένα από τα ερωτήματα του κοινού, όπως αναφέρει το BBC, ένας μικροεπιχειρηματίας επιτέθηκε στον Κόρμπιν για τις «μυωπικές πολιτικές του» σε ό,τι αφορά την αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις και την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. «Η χώρα υφίσταται έναν άσχημο διαχωρισμό ανάμεσα στους πλουσιότερους και τους φτωχότερους», απάντησε ο Κόρμπιν. Και σε μια αποστροφή που θυμίζει Ελλάδα, ρώτησε τον πολίτη αν είναι χαρούμενος για το ότι τα παιδιά «πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένα και κάνουν μάθημα σε υπερπλήρεις τάξεις».

Κανένας δεν έχασε, κανένας δεν κέρδισε

Αποτιμώντας το άτυπο, εικονικό debate, σχολιαστής του Guardian γράφει ότι και η πρωθυπουργός και ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν έχασαν αλλά και δεν κατάφεραν να φέρουν προς την πλευρά τους την αναμέτρηση. Ούτε μεγάλα λάθη για τους δύο ηγέτες, ούτε και αλλαγές στρατηγικής: οι εκστρατείες τους θα συνεχίσουν ως έχουν.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί έχουν καταφέρει να καλύψουν μέρος από την διαφορά που τους χώριζε από τους -πάντα προπορευόμενους- Συντηρητικούς. Υπάρχει χρόνος για να καλύψουν ακόμη περισσότερο τη διαφορά; Δύσκολο να το πει κανένας, ενώ απομένουν 10 ημέρες και η αντιπαράθεση δεν φαίνεται να γίνεται σε υψηλούς τόνους.

Οι Εργατικοί πάντως πηγαίνουν αρκετά καλά –βοήθησε σε αυτό το εκλογικό μανιφέστο- ενώ και η εικόνα του Κόρμπιν μοιάζει γενικά να βελτιώνεται. Εχουν όμως να κινηθούν σε διαφορετικά πεδία, όπου ο καθένας από τους δύο έχει καλύτερο «πάτημα»: η Μέι στην ολοκλήρωση του Brexit με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την χώρα, ο Κόρμπιν στην κοινωνική πολιτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...