757
Σαν να έχουν αποδεχθεί ότι «εμείς δεν θα τα βρούμε ποτέ», ο Μακρόν (αριστερά) και ο Πούτιν στις Βερσαλλίες | REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

Μακρόν προς Πούτιν: «Στη Γαλλία σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2017, 19:27
Σαν να έχουν αποδεχθεί ότι «εμείς δεν θα τα βρούμε ποτέ», ο Μακρόν (αριστερά) και ο Πούτιν στις Βερσαλλίες
|REUTERS/Philippe Wojazer/Pool

Μακρόν προς Πούτιν: «Στη Γαλλία σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2017, 19:27

Υποτίθεται αυτή θα ήταν μία συνάντηση για να σπάσει ο πάγος, να εξαλειφθεί η δυσπιστία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι φωτογραφίες από τη συνάντηση του γάλλου προέδρου με τον ρώσο ομόλογό του -η πρώτη από τότε που εξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν- στις Βερσαλλίες δείχνουν ότι έχουν ακόμη δρόμο. Οι εκφράσεις των δύο πολιτικών αρχηγών είναι σφιγμένες, τα χαμόγελά τους βεβιασμένα και οι χειραψίες κάπως μηχανικές.

Ολοι πίστευαν ότι στη συζήτηση Μακρόν – Πούτιν θα πρωταγωνιστούσαν οι γαλλικές εκλογές και την «εμπλοκή του Κρεμλίνου» σε αυτές. Αυτή ήταν και η πρώτη ερώτηση που έθεσαν οι δημοσιογράφοι στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Συζητήσαμε για τις γαλλικές εκλογές όταν τηλεφώνησε για να με συγχαρεί ο πρόεδρος Πούτιν. Εγώ είμαι πραγματιστής. ΌΟταν μιλάω για ένα ζήτημα μία φορά, δεν συνηθίζω να επανέρχομαι σε αυτό ξανά», είπε λιτά ο κ. Μακρόν, αρνούμενος να απαντήσει και σε ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη της πρώην ανθυποψήφιάς του, Μαρίν Λεπέν, στη Μόσχα. «Υπάρχει ένα μέρος της συζήτησής μας που δεν πρόκειται να σας πω, αλλά τα έχουμε συζητήσει όλα. Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά εργαζόμαστε για μία κοινή δράση στα ζητήματα που μας αφορούν», σχολίασε ο ίδιος.

«Αυτή η επίσκεψη αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις μας. Είμαστε πολύ ικανοί να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν τέθηκε το ζήτημα των εκλογών. Δεν ενδιαφέρει τον γάλλο πρόεδρο. Κι εμένα ακόμη λιγότερο», είπε ο κ. Πούτιν, αρνούμενος να σχολιάσει τις καταγγελίες («εικασίες» τις χαρακτήρισε) περί «χτυπήματος» ρώσων χάκερ κατά του επιτελείου του Μακρόν πριν από τις γαλλικές εκλογές.

2017-05-29T153113Z_586787780_RC1D72A42600_RTRMADP_3_FRANCE-RUSSIA
Ο ρώσος πρόεδρος και ο γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στις Βερσαλλίες (REUTERS/Philippe Wojazer)

Οι δημοσιογράφοι επέμειναν στο ζήτημα των εκλογών και μία εξ αυτών, ρωσίδα, εξέφρασε ένα παράπονο προς τον κ. Μακρόν. Επεσήμανε ότι δυσκολεύτηκε να επικοινωνήσει με το αρχηγείο του κόμματός του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Πάντοτε είχα υποδειγματική σχέση με τους δημοσιογράφους του εξωτερικού. Αλλά πρέπει να είναι πάνω από όλα δημοσιογράφοι. Το Russia Today και το Sputnik μετέδιδαν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με εμένα. Γι’ αυτό και δεν είχαν πρόσβαση, γιατί δεν ήθελα να τους δώσω τίποτα», απάντησε ο ίδιος.

Αυτό που έδειξε να απασχολεί τον γάλλο πρόεδρο ήταν το ζήτημα των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Ρωσίας, το οποίο δεν δίστασε να θέσει στον καλεσμένο του. «Επεσήμανα στον πρόεδρο Πούτιν τη σημασία που έχει για τη χώρα μας ο σεβασμός προς όλους τους ανθρώπους. Θέσαμε το ζήτημα των μελών της ΛΟΑΤ κοινότητας (σ.σ. Λεσβιακών, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών και Τρανσέξουαλ ατόμων) στην Τσετσενία, καθώς και την κατάσταση των ΜΚΟ στη Ρωσία. Συμφωνήσουμε ότι θα παρακολουθούμε την κατάσταση», τόνισε.

2017-05-29T155004Z_1397352933_RC16DDF4A940_RTRMADP_3_FRANCE-RUSSIA
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί περπατούν δίπλα σε υπέροχους πίνακες που κοσμούν το παλάτι (REUTERS/Stephane De Sakutin/Pool)

Οσο για το ζήτημα της Συρίας, ο γάλλος πρόεδρος έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του: να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και ειδικά το ISIS. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη Ρωσία για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και τη μετάβαση στη Δημοκρατία με κόκκινη γραμμή την απαγόρευση χρήσης χημικών από οποιονδήποτε», τόνισε και πρότεινε να συγκροτηθεί μία ομάδα ειδικών από τις δύο χώρες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην προτεραιότητα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας συμφώνησε και ο ρώσος πρόεδρος, επικροτώντας την πρόταση του κ. Μακρόν για τη συγκρότηση της ομάδας ειδικών αλλά επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία καταστρέφοντας το συριακό κράτος».

«Προσπαθήσαμε να βρούμε σημεία συμφιλίωσης. Είμαι πεπεισμένος ότι τα βασικά συμφέροντα της Γαλλίας και της Ρωσίας υπερβαίνουν τα σημεία τριβής», είπε ο κ. Πούτιν, δίνοντας ως παράδειγμα τις αυξανόμενες οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

2017-05-29T160049Z_1015709377_RC128A5965E0_RTRMADP_3_FRANCE-RUSSIA
Συνέντευξη Τύπου ανάμεσα σε τοίχους που αποτυπώνουν την ιστορία της Γαλλίας

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις Βερσαλλίες, και όχι στο προεδρικό μέγαρο, δηλαδή το Ελιζέ, καθώς είχε προγραμματιστεί να εγκαινιάσουν οι δύο πρόεδροι την έκθεση «Πέτρος ο Μέγας, ένας τσάρος στη Γαλλία», στο Μεγάλο Τριανόν, το παλάτι με τα ροζ μάρμαρα στο πάρκο των Βερσαλλιών.

Αλλά αναλυτές σημείωναν ότι η επιλογή των Βερσαλλιών είχε και συμβολική σημασία. «Επιλέγοντας αυτόν τον αναγνωρισμένου κύρους τόπο, ο Μακρόν τοποθετείται στην παράδοση του γαλλικού μεγαλείου. Θέλει να δείξει ότι η Γαλλία είναι ένας ισχυρός παίχτης στην παγκόσμια σκηνή και δεν βρίσκεται σε κατώτερη θέση έναντι της Ρωσίας» είχε σχολιάσει ο Ντομινίκ Κόλας, καθηγητής πολιτικών επιστημών με εξειδίκευση στη Ρωσία.

Στην έκθεση «Πέτρος ο Μέγας, ένας τσάρος στη Γαλλία» που θα ανοίξει για το κοινό την Τρίτη 30 Μαΐου, και θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου, εκτίθενται περίπου 150 έργα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια και επιστημονικά εργαλεία που είχαν δωρίσει στον τσάρο κατά την επίσκεψή του στις Βερσαλλίες τον Μάιο και Ιούνιο του 1717.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...