682
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας | INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ποιος παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του ΚΚΕ;

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 18:07
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
|INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ποιος παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του ΚΚΕ;

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 18:07

Ενα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών στον ελληνικό πολιτικό κόσμο καταγγέλλει το ΚΚΕ κάνοντάς λόγο σε ανακοίνωσή του για «περίεργες συνακροάσεις» στο τηλεφωνικό κέντρο των κεντρικών γραφείων του κόμματος, στον Περισσό. Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ  υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, υπήρχαν περιπτώσεις όπου η τηλεφωνική γραμμή χτυπούσε παράλληλα στα γραφεία του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση  «οι συνακροάσεις αυτές προκαλούνται από άγνωστο, τρίτο κέντρο». «Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτό το γεγονός. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ερευνήσει σε βάθος αυτό το ζήτημα, να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει, όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση, την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ενημέρωσε προφορικά για το θέμα τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, και τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που εμφανίζονται στις συνακροάσεις, τον Πάνο Ρήγα (ΣΥΡΙΖΑ), τον Λευτέρη Αυγενάκη (ΝΔ) και τον Σπύρο Λυκούδη (Ποτάμι).

Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσαν ότι το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και ότι θα υπάρξει ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), του ΟΤΕ και όλων των αρμόδιων φορέων. Ωστόσο ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πως δεν διαπίστωσε κάτι ασυνήθιστο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος φάνηκε να επιβεβαιώνει την όλη υπόθεση: «Οι καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στα τηλεφωνικά κέντρα του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της Ν.Δ. είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε επιχειρησιακό, θεσμικό και νομικό περιθώριο για τη διερεύνησή τους. Ηδη έχουν δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις στους αρμοδίους, ώστε να υπάρξει άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης».

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ζαμπίρα, καθώς και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες και να επαληθευτεί η προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

«Η καταγγελία του ΚΚΕ είναι πολύ σοβαρή. Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφώνων και επικοινωνιών, οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, αλλά και κάθε πολίτη», ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει άμεσες και πειστικές απαντήσεις, σε κάθε περίπτωση».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι σχολίασε: «Από το ΚΚΕ υπήρξε ενημέρωση στο Ποτάμι για περίεργες συνακροάσεις τις τελευταίες μέρες με τα τηλεφωνικά κέντρα του Κομμουνιστικού Κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη επισημάνθηκε η σοβαρότητα του ζητήματος και η ανάγκη να δοθούν απαντήσεις. Το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει την υπόθεση ώστε να αποκαλυφθεί τι συμβαίνει. Παρακρατικές πρακτικές που θυμίζουν σκοτεινές εποχές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στην Ελλάδα του 2016».

Κατεπείγουσα έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Μετά τη δημόσια καταγγελία του ΚΚΕ παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία διέταξε κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί με τις καταγγελίες για δίκτυο παρακολουθήσεων τόσο του συγκεκριμένου κόμματος όσο και άλλων, όπως η ΝΔ, το Ποτάμι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Δημητρίου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις ευρισκόμενη στην Κρήτη για επαγγελματική απασχόληση και έδωσε αμέσως εντολή πλήρους διερευνήσεως των καταγγελλομένων από την πλευρά του ΚΚΕ.

Η έρευνα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος λόγω τη σοβαρότητας του θέματος και προς τούτο ανέλαβε την διενέργειά της αρμόδιος εισαγγελέας μετά από σχετική εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, προς τον οποίο και απευθύνθηκε η άμεση παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Τι απαντά ο ΟΤΕ

«Δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία από τους μέχρι στιγμής ελέγχους» απαντά ο ΟΤΕ. Στην ανακοίνωσή του, ο ΟΤΕ δηλώνει συγκεκριμένα, πως έχει δοθεί εντολή για την άμεση τεχνική διερεύνηση, και από τους μέχρι στιγμής ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία. «Ο τεχνικός έλεγχος συνεχίζεται. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη ενημερώσει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ για τις ενέργειες που απαιτούνται προς τις αρμόδιες αρχές, για την περαιτέρω νόμιμη διερεύνηση της καταγγελίας» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο όμιλος ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...