214
|

Πάιατ προς Ερντογάν: Τα νησιά έχουν ίσα δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 18:23

Πάιατ προς Ερντογάν: Τα νησιά έχουν ίσα δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 18:23

Αμερικανός διπλωμάτης με εμπειρία στον χειρισμό κρίσεων, ο Τζέφρι Πάιατ προέβη την Πέμπτη σε μια εξαιρετικά παρεμβατική δήλωση κατά των τουρκικών θέσεων, με αφορμή την περιβόητη συμφωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγεζ αλ Σαράζ για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, τα κατοικημένα νησιά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική, «έχουν ίσα δικαιώματα με το ηπειρωτικό έδαφος». Η δήλωση του Τζέφρι Πάιατ έρχεται μετά από τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (εδώ), αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου την Τετάρτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και αποτυπώνοντας τη νομική επίσημη κρίση των ΗΠΑ σε σχέση με το επίμαχο μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης, ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης για τις θαλάσσιες ζώνες διαφέρει με την ανάλυση των ΗΠΑ για τα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον λέει «όχι» σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία Ερντογάν – Αλ Σαράζ «προκλητική».

Ο αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι θάλασσα συνεργασίας και γι’ αυτό στηρίζουν και τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...