318
Πάιατ και Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη | ΙΝΤΙΜΕNEWS

Ο Μητσοτάκης μίλησε με τον Πάιατ για τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 20:00
Πάιατ και Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη
|ΙΝΤΙΜΕNEWS

Ο Μητσοτάκης μίλησε με τον Πάιατ για τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 20:00

Τυπικά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζέφρι Πάιατ νωρίς το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν για την προετοιμασία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες (6 με 8 Ιανουαρίου). Ομως η χρονική σύμπτωση, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και ελληνικού διπλωματικού μαραθωνίου για να αποκρουστεί ο επεκτατισμός του Ερντογάν, δεν αφήνει αμφιβολίες ότι τα ελληνοτουρκικά ήταν στην κορυφή της ατζέντας.

Αφού λοιπόν οριστικοποιήθηκαν τα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ –στις 7 Ιανουαρίου θα έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ, μία ημέρα νωρίτερα, θα παραστεί στην τελετή της ομογένειας για τον Αγιασμό των Υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα– το μενού έφτασε στα ελληνοτουρκικά.

Ο Τζέφρι Πάιατ δεν είναι ένας τυχαίος αμερικανός διπλωμάτης. Πριν το πόστο στην Αθήνα, ήταν στο Κίεβο την εποχή που η Πορτοκαλή Επανάσταση άλλαξε πολλά στην Ουκρανία. Η έλευσή του στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από μια ανανέωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις και στρατιωτική συνεργασία αλλά και την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι λοιπόν ένας διπλωμάτης με πείρα σε λεπτές και δύσκολες καταστάσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφορικά με την περιβόητη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες νοτίως της Κρήτης.

Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον αμερικανό πρεσβευτή τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ενα βήμα παραπέρα κάνουν οι Βρυξέλλες καθώς όπως έγινε γνωστό, στο σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο Ερτογάν – Αλ Σαράζ δεν παράγει έννομα αποτελέσματα (εδώ).

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει, έστω παράνομα, τετελεσμένα στη Μεσόγειο, η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά κλιμακώνουν τις ενέργειές τους για τη διπλωματική απομόνωση της Αγκυρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...