671
Τροποποιήσεις στον «δυσλειτουργικό» Κανονισμό του Δουβλίνου που αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο υποστηρίζει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν | EPA/PATRICK SEEGER

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ετσι θα προχωρήσω…»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2019, 17:36
Τροποποιήσεις στον «δυσλειτουργικό» Κανονισμό του Δουβλίνου που αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο υποστηρίζει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν
|EPA/PATRICK SEEGER

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ετσι θα προχωρήσω…»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2019, 17:36

Κατά την τετριμμένη αλλά χρήσιμη έκφραση, μία «συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης» έδωσε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

H γερμανίδα πολιτικός τοποθετήθηκε για μία σειρά από θέματα που θεωρούνται φλέγοντα για την Ευρωπαϊκή Ενωση: για τη ρωσική επιβουλή, τα πανθομολογούμενα σφάλματα στη μεταναστευτική πολιτική, το δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρωζώνη, κ.ά. Η Φον ντερ Λάιεν έδωσε και μία «πρώτη ιδέα» από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες σκοπεύει να εισηγηθεί και να εφαρμόσει.

Οι τοποθετήσεις της εν περιλήψει:

  • Γυναίκα πρόεδρος. Οσον αφορά το πρωτόφαντο φαινόμενο μίας γυναίκας που κατακτά το θεσμικό Εβερεστ της ΕΕ, η Φον ντερ Λάινεν είπε ότι το διαφορετικό υπόβαθρο ως προς το φύλο ευνοεί τον συγκερασμό διαφορετικών απόψεων και τελικά τις ρεαλιστικές λύσεις. Ταυτόχρονα δήλωσε με ειλικρίνεια ότι οι ημέρες πριν από την ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου πέρασαν μέσα σε αγωνιώδη αβεβαιότητα, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή οι πληροφορίες που η ίδια συνέλεγε έδειχναν «νίκη στο νήμα». Στο τέλος όμως, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ανακουφίστηκε και ενθουσιάστηκε.
  • Το νόημα της ψήφου. Τις αρνητικές ψήφους τις εξέλαβε ως αποδοκιμασία τού «σαφώς φιλοευρωπαϊκού προγράμματός» της. Μνημόνευσε τη βοήθεια του Μάνφρεντ Βέμπερ και, μάλλον με φιλοφρονητικό ζήλο, απέδωσε σε αυτήν την υπερψήφιση της υποψηφιότητάς της. «Ξέρω μόνο τι μου έχουν πει οι ομάδες» δήλωσε, «η ψήφος ήταν μυστική». Πάντως εκτιμά ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους». Ετσι φρονεί ότι η υποστήριξη των ούγγρων δεξιών και των ιταλών «πεντάστερων» δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από «την εκάστοτε επιθυμητή πλειοψηφία».
  • Σταθερότητα στη Γερμανία. Η Φον ντερ Λάιεν αποκλείει διασάλευση του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού εξαιτίας της απώλειας ψήφων από πλευράς χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλιστών ευρωβουλευτών.
  • Κλιματική αλλαγή. «Η Ευρώπη έχει κατανοήσει το πρόβλημα. Εμείς θα εγγυηθούμε μία δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία» είπε. «Ο χρόνος τελειώνει, φτάνουμε στο σημείο μη επιστροφής, πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη στάση μας, να χρεώσουμε υψηλότερες τιμές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και στην ανάπτυξη και στις πράσινες ενέργειες. Αν η Ευρώπη κινηθεί πρώτη, θα μπορέσει να επωφεληθεί».
Σθεναρή στάση απέναντι στη Ρωσία

Η La Repubblica, και με αφορμή το καταγγελθέν από τον εκδοτικό όμιλό της σκάνδαλο χρηματοδότησης της Λέγκας από τη Ρωσία, απηύθυνε στη νέα πρόεδρο της Κομισιόν και μία ερώτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στην επιρροή της Ρωσίας. Η απάντηση της Φον ντερ Λάιεν ήταν σαφής: «Είμαστε μάρτυρες μίας κάπως εχθρικής στάσης εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία κυμαίνεται από την παραβίαση των διεθνών νόμων, όπως στην περίπτωση της προσάρτησης της Κριμαίας, μέχρι την απόπειρα διαίρεσης της Ευρώπης. Από τη δική μας θέση ισχύος απαντούμε με διατήρηση των κυρώσεων αλλά, ταυτόχρονα, και με διάλογο».

  • Η οικονομία του ευρώ. Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει μιλήσει για «έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών», και ότι με το Ταμείο της Ευρωζώνης -όταν και εφ’ όσον- «θα έχουμε ένα εργαλείο για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση, κάτι χρήσιμο και απαραίτητο για ένα κοινό νόμισμα». Και τόνισε με σημασία: «Αν εξετάσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας, περιέχει επιλογές ευελιξίας που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, χωρίς όμως να καταστραφούν οι κανόνες που εξακολουθούν να παραμένουν αναγκαίοι».
  • Η νέα Κομισιόν. «Αν πρέπει να προσδιορίσω με ένα επίθετο τον χαρακτήρα της, θα πω ‘γεωπολιτικός’. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι διεκδικητική, ενωμένη και ισχυρή ώστε να διαδραματίσει κάποιον ρόλο σε αυτόν τον κόσμο».
Δυσλειτουργικό το «Δουβλίνο»

Τέλος και αναφορικά με το Μεταναστευτικό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε στην ιταλική εφημερίδα τα παρακάτω:

«Υπάρχουν όρια για τη μετανάστευση που μπορούμε να απορροφήσουμε. Είναι επείγουσα η συνολική προσέγγιση, πρέπει να επενδύσουμε πολύ στην Αφρική για να μειώσουμε τις μεταναστευτικές πιέσεις. Συγχρόνως πρέπει να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα, να μεταρρυθμίσουμε το δυσλειτουργικό ‘Δουβλίνο’ και να κάνουμε κάτι ώστε το Σένγκεν να μπορεί να επιβιώσει επειδή είμαστε σε θέση να προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.

»Μπορώ να καταλάβω ότι οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν θέλουν να μένουν μόνες τους στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης, πρέπει να έχουν την αλληλεγγύη μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...