499
Ο Ματέο Σαλβίνι θα αντιμετωπίσει δύο έρευνες για παράνομη χρηματοδότηση της Λέγκας από το Κρεμλίνο: μία από τη Δικαιοσύνη και άλλη μία από τη Βουλή | REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Χρήμα Πούτιν στη Λέγκα: το deal του «Metropol» καίει τον Σαλβίνι;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 19:24
Ο Ματέο Σαλβίνι θα αντιμετωπίσει δύο έρευνες για παράνομη χρηματοδότηση της Λέγκας από το Κρεμλίνο: μία από τη Δικαιοσύνη και άλλη μία από τη Βουλή
|REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Χρήμα Πούτιν στη Λέγκα: το deal του «Metropol» καίει τον Σαλβίνι;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 19:24

Στην υπόθεση χρηματοδότησης της Λέγκας του Σαλβίνι με «ρούβλια του Κρεμλίνου» επανέρχεται η La Repubblica, δίνοντας συνέχεια στις καταγγελίες του «ομογάλακτου» περιοδικού L’Espresso (και τα δύο έντυπα ανήκουν στην ίδια επιχείρηση Τύπου) οι οποίες είχαν γίνει πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τώρα στην υπόθεση, ως νεότερο στοιχείο, προστίθεται ένα ηχητικό μήνυμα στο αμερικανικό σάιτ BuzzFeed στο οποίο  ακούγεται η φωνή του Τζανλούκα Σαβοΐνι, του ρωσόφιλου «κολλητού» του Σαλβίνι (είναι σύμβουλός του) ο οποίος εγκαλείται επίσης στη Ιταλία και για φιλοναζισμό.

Για τη συνομιλία αυτή στο ξενοδοχείο η L’Espresso είχε ήδη αναφερθεί στα δημοσιεύματά της του Φεβρουαρίου. Κατά τα καταγγελλόμενα, ο πρώην δημοσιογράφος και καταγόμενος από την περιφέρεια της Γένοβας Σαβοΐνι είναι ο άνθρωπος των συνομιλιών που έχουν καταγραφεί στο μοσχοβίτικο ξενοδοχείο «Metropol» στις 18 Οκτωβρίου 2018.

Εκεί, μιλώντας με τρεις αγνώστους Ρώσους, ο Σαβοΐνι διαπραγματεύθηκε επιχορήγηση από τη Μόσχα στο συγκυβερνών στην Ιταλία κόμμα της Λέγκας, ύψους 65 εκατ. δολαρίων. Στην υπόθεση φέρεται αναμεμειγμένη και η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni.

O Τζανλούκα Σαβοΐνι ρωτήθηκε από τη Repubblica για την ηχογραφημένη συνομιλία που παρουσιάστηκε στο BuzzFeed. Η άποψή του εκφράστηκε μέσα από φορτισμένες λέξεις: «Είναι παραπληροφόρηση, απατεωνιά, ψέμα, παλιανθρωπιά – αυτό είναι!» Και συνέχισε να καταγγέλλει την ηχογράφηση ως προϊόν μονταζιέρας που σκοπό έχει να παγιδεύσει τον Σαλβίνι: «Εγώ δεν αναγνωρίζω τα λόγια μου» λέει ο Σαβοΐνι για τους διαλόγους που ακούγονται. «Σήμερα δεν χρειάζονται πολλά για να αλλάξει μια φωνή σε μια άλλη, για να συναρμολογηθούν φράσεις, κ.λπ. Δεν υπάρχει τίποτα, επειδή δεν υπήρξε καν η πρόθεση να γίνει κάτι τέτοιο».

Από πλευράς της, η Λέγκα αρνείται ότι έχει λάβει κεφάλαια από το εξωτερικό, αλλά το ηχητικό ντοκουμέντο από το ξενοδοχείο θα μπορούσε να είναι η πρώτη απόδειξη της παράνομης χρηματοδότησης ενός ευρωπαϊκού εθνικιστικού κόμματος από το ρωσικό κράτος.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, ιταλοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την υπόθεση βάσει του ηχητικού μηνύματος.

Το deal του «Metropol» θα κλεινόταν με τον εξής τρόπο: μία ρωσική εταιρεία θα πωλούσε καύσιμα στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni για έναν χρόνο, και η Λίγκα θα έπαιρνε για λογαριασμό της σε χρήμα ένα μέρος από το κεφάλαιο της εμπορικής συναλλαγής.

Μετά τη δημοσίευση του ηχητικού μηνύματος, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε στο BuzzFeed News ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Ο Ρέντσι είπε επίσης ότι θα ήταν «τρελό» ο Σαλβίνι να χρησιμοποιήσει ρωσικό πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει τη Lega, προσθέτοντας όμως ότι «το θέμα πρέπει να διευκρινιστεί αμέσως».

Το πρωτοσέλιδο της La Repubblica: Ρωσικές σκιές πάνω από τη Λέγκα

Από τη δική της πλευρά, και αμυνόμενη, η εταιρεία Eni ανακοίνωσε τα εξής: «Η Eni επαναλαμβάνει με βεβαιότητα ότι δεν έχει συμμετάσχει με κανέναν τρόπο σε επιχειρήσεις που αποσκοπούν στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων. Επιπλέον, η περιγραφείσα λειτουργία τροφοδοσίας δεν έγινε ποτέ. Η Eni, για οποιαδήποτε δήλωση που αποσκοπεί στην εμπλοκή της σε υποτιθέμενες συναλλαγές με πολιτικά κόμματα, διατηρεί το δικαίωμα να αξιολογήσει τα κατάλληλα νομικά μέσα για την προστασία της φήμης της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...