429
Τμήμα ρωσικού πυραύλου Καλίμπρ που κατέρριψαν οι ουκρανικές δυνάμεις, έπεσε σε κτίριο στην Οδησσό | Press Service of the the Operational Command South of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι στο λιμάνι της Οδησσού, ουκρανικά drones στην Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2023, 09:53
Τμήμα ρωσικού πυραύλου Καλίμπρ που κατέρριψαν οι ουκρανικές δυνάμεις, έπεσε σε κτίριο στην Οδησσό
|Press Service of the the Operational Command South of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι στο λιμάνι της Οδησσού, ουκρανικά drones στην Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2023, 09:53

Ουκρανικές «λιμενικές υποδομές» υπέστησαν ζημιές κατά τη ρωσική επιδρομή με πυραύλους τα ξημερώματα στην Οδησσό, μερικές ώρες αφού εξέπνευσε η ισχύς της συμφωνίας που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 η Ουκρανία και τη Ρωσία και επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Εξι πύραυλοι Καλίμπρ εκτοξεύθηκαν από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας εναντίον της Οδησσού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιχειρησιακή διοίκηση της νότιας Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, αλλά συντρίμμια τους «προκάλεσαν ζημιές σε λιμενικές υποδομές και ιδιωτικές κατοικίες».

Είκοσι ένα UAVs-καμικάζι «τύπου Shahed-136» καταρρίφθηκαν επίσης στην περιφέρεια της Οδησσού και άλλα τέσσερα την περιφέρεια της Μικολάιφ, βορειότερα, όπου επλήγη βιομηχανική υποδομή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Εκδηλώθηκε πυρκαγιά», η οποία κατασβέστηκε γρήγορα χωρίς να προκαλέσει θύματα, είπε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram.

Λίγο αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την νύχτα «πλήγμα αντιποίνων», που επέτρεψε την καταστροφή «των εγκαταστάσεων όπου προετοιμάσθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Ρωσίας με την χρησιμοποίηση ναυτικών drones», μία ημέρα μετά την ουκρανική επίθεση κατά της γέφυρας της Κριμαίας.

«Ο τόπος κατασκευής τους σε ναυπηγείο κοντά στην πόλη της Οδησσού» επλήγη και «περί τους 70.000 τόνους» καυσίμων καταστράφηκαν εντός «εγκαταστάσεων αποθήκευσης» κοντά στην Οδησσό και στο Μικολάιφ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Συνολικά, σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εξαπέλυσε επιδρομές τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη με 36 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχέντ και έξι Καλίμπρ, στην πλειονότητά τους σε νότιους τομείς της χώρας. Τα 37 από τα ρωσικά UAVs καταρρίφθηκαν, όπως και άλλο ένα, που εκτελούσε πτήση αναγνώρισης.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έκανε γνωστό ότι συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας κατέρριψαν 28 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας πάνω από την Κριμαία τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ούτε υλικές ζημιές, κατά την ίδια πηγή.

Η ουκρανική επιδρομή σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά το πλήγμα ουκρανικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας στη γέφυρα της Κριμαίας, που προκάλεσε ζημιά στην υποδομή και διέκοψε την κίνηση των αυτοκινήτων, ενώ στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε τρίτο.

Στο καρέ από βίντεο φαίνεται η ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας – Reuters

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων αποκαταστάθηκε στη μια λωρίδα της γέφυρας αργά το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε μέσω Telegram ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Μαράτ Χουσνούλιν.

«Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη γέφυρα της Κριμαίας αποκαταστάθηκε ανεστραμμένη στην απώτερη δεξιά λωρίδα» της γέφυρας, είπε, λίγες ώρες προτού συμπληρωθεί ένα 24ωρο από το πλήγμα στη γιγαντιαία γέφυρα η οποία συνδέει τη χερσόνησο με την Κρασνοντάρ της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...