298
Ιδιαίτερη περιποίηση στο πορτρέτο του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο που κοσμεί το καπάκι λεκάνης τουαλέτας επιφύλαξε πολωνός διαδηλωτής | REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Ουκρανία: Και ο Λουκασένκο δηλώνει έτοιμος «να προκαλέσει ζημιά»…

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 21:27
Ιδιαίτερη περιποίηση στο πορτρέτο του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο που κοσμεί το καπάκι λεκάνης τουαλέτας επιφύλαξε πολωνός διαδηλωτής
|REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Ουκρανία: Και ο Λουκασένκο δηλώνει έτοιμος «να προκαλέσει ζημιά»…

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 21:27

Από τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις του Ουκρανικού τις τελευταίες ώρες αποτελεί η είδηση που μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία και αφορά την κινητικότητα της Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας, στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας.

Ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο εξεθείασε τον ρόλο των ρωσικών πυραύλων στην άμυνα της χώρας του την ίδια στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ειδικών μονάδων στα σύνορα με την Ουκρανία – και μάλιστα σε τρεις διαφορετικές περιοχές.

Αν και η Λευκορωσία δήλωσε τον Μάρτιο ότι δικά της στρατεύματα δεν συμμετείχαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αλήθεια είναι ότι το έδαφός της χρησίμευσε στη Ρωσία ως εφαλτήριο: από εκεί πέρασαν στην ουκρανική επικράτεια χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες από τις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα.

Το καθεστώς του Μινσκ διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τα πεπραγμένα των γειτονικών χωρών της Λευκορωσίας, οι οποίες τυγχάνουν και μέλη του ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή η Πολωνία, η Λιθουθανία και η Λετονία συγκεντρώνουν στρατεύματα στις μεθορίους τους. Σαν απάντηση στις συγκεκριμένες κινήσεις τους οι Λευκορώσοι πυκνώνουν τα δικά τους στρατιωτικά γυμνάσια.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα σύνορα της Λευκορωσίας» δήλωσε και ο αρχηγός του λευκορωσικού Γενικού Επιτελείου Βίκτορ Γκουλέβιτς. «Η συσταθείσα ομάδα έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες σε ποσότητα και ποιότητα». Η Λευκορωσία αναπτύσσει και για ασκήσεις στα δυτικά μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας, Πυροβολικού και συστοιχίες πυραύλων, είπε ο ίδιος.

Ο Λουκασένκο έδωσε την πληροφορία ότι η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει το Μινσκ να κατασκευάσει πυραύλους παρόμοιους με τους ρωσικούς Iskander (τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία στην Ουκρανία) και ότι επιθυμεί η Λευκορωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος των τύπων S-400 και S-300.

«Είμαστε ρεαλιστές. Καταλαβαίνουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το ΝΑΤΟ, όμως μπορούμε να προκαλέσουμε ζημιά, ειδικά σε εκείνα τα εδάφη από τα οποία θα δεχτούμε επίθεση» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...