477
Ο Βίκτορ Ορμπαν σε ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του, στη Βουδαπέστη, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Bernadett Szabo

Ουγγαρία: Δημοψήφισμα του Ορμπαν εναντίον της στήριξης της Ουκρανίας από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 13:38
Ο Βίκτορ Ορμπαν σε ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του, στη Βουδαπέστη, την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Bernadett Szabo

Ουγγαρία: Δημοψήφισμα του Ορμπαν εναντίον της στήριξης της Ουκρανίας από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 13:38

Ο Βίκτορ Ορμπαν, γνωστός για την αντιευρωπαϊκή του στάση, ξεκίνησε μια εθνική διαβούλευση και ψηφοφορία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία συνδέει περαιτέρω βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία με την απεμπλοκή κεφαλαίων από τις Βρυξέλλες για τη χώρα του.

Οπως γράφουν οι Financial Times, μία από τις 11 ερωτήσεις που τέθηκαν στους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα που ξεκίνησε το Σάββατο, περιέχει την ακόλουθη διατύπωση: «Οι Βρυξέλλες θέλουν ακόμη περισσότερα χρήματα για να στηρίξουν την Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για να στηρίξουμε την Ουκρανία μέχρι να πάρουμε τα χρήματα που μας οφείλονται».

Το δημοψήφισμα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, αλλά το αποτέλεσμά του δεν θα είναι δεσμευτικό.

Αλλα ερωτήματα επικεντρώνονται στον περιορισμό των σχεδίων της ΕΕ για προσφορά περισσότερων όπλων και χρημάτων καθώς και του οδικού χάρτη ένταξης της Ουκρανίας, όπως και στην διακοπή των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών.

Οι ούγγροι ψηφοφόροι ερωτώνται επίσης για τη μετανάστευση και την τρομοκρατία, με τη Βουδαπέστη να κατηγορεί την ΕΕ ότι συνεισέφερε στη χρηματοδότηση της Χαμάς, μια κατηγορία που όμως κατέπεσε ύστερα από τους ελέγχους των Βρυξελλών.

Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να απαντήσουν γραπτώς ή ηλεκτρονικά και το αποτέλεσμα είναι μη δεσμευτικό, με τον Ορμπαν να επιδιώκει να ενισχύσει την πολιτική του υποστήριξη σε ζητήματα προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους.

Η διαβούλευση έρχεται επίσης ενόψει μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, όπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση της ΕΕ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς και η συνεχιζόμενη αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στο αμερικανικό Κογκρέσο, έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες στο Κίεβο που αγωνίζεται να εξασφαλίσει μελλοντική υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους του.

Στο πλαίσιο αυτό τις δύο τελευταίες ημέρες, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Πιστόριους, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο Κίεβο για να διατρανώσουν την συνεχιζόμενη στήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία.

Γιγαντοαφίσες κατά της Φον ντερ Λάιεν

Την ίδια στιγμή, ο Ορμπαν βρήκε νέο τρόπο να προκαλέσει τις Βρυξέλλες, αναρτώντας γιγαντοαφίσες στη Βουδαπέστη, που δυσφημίζουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο ίδιο ύφος με αυτές που είχαν εξοργίσει τον προκάτοχό της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι γιγαντοαφίσες εναντίον της Φον ντερ Λάιεν και του Σόρος, που ανήρτησε το κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν, στη Βουδαπέστη – REUTERS/Bernadett Szabo

Οι αφίσες τοποθετήθηκαν σε διαφημιστικές πινακίδες στη διάρκεια της νύχτας ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και εμφανίζουν την πρόεδρο της Κομισιόν δίπλα στον Αλεξ Σόρος, τον γιο του ουγγρικής καταγωγής επενδυτή Τζορτζ Σόρος, έναν μόνιμο στόχο του κόμματος του Ορμπαν, του Fidesz.

Το σλόγκαν στις αφίσες λέει: «Ας μην κάνουμε ό,τι θέλουν». Ο Σόρος είναι Εβραίος και κάποιοι επικριτές θεωρούν ότι ο κεντρικός ρόλος που έχει στην προπαγάνδα του Fidesz είναι ένδειξη αντισημιτισμού, κάτι το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά το κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...