789
Μάρτιος 2015, Μαξίμου. Ο Αλ. Τσίπρας υποδεχόταν τον Γ. Στουρνάρα αλλά ήδη συζητούσε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο διαχείρισης της ΤτΕ! | Menelaos Myrillas / SOOC

Οταν ο Τσίπρας έλεγε ότι θα διώξει τον Στουρνάρα με τις κλωτσιές

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 17:58
Μάρτιος 2015, Μαξίμου. Ο Αλ. Τσίπρας υποδεχόταν τον Γ. Στουρνάρα αλλά ήδη συζητούσε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο διαχείρισης της ΤτΕ!
| Menelaos Myrillas / SOOC

Οταν ο Τσίπρας έλεγε ότι θα διώξει τον Στουρνάρα με τις κλωτσιές

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 17:58

Είχε πολύ ενδιαφέρον η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για το θέμα του Παύλου Πολάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές», ανέφερε το Μαξίμου, σε μια αρκετά μετρημένη ανακοίνωση αν αναλογιστεί κανείς ότι συντάκτης της είναι ο συγκρουσιακός Θανάσης Καρτερός, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, και στόχος της ήταν και πάλι ο αγαπημένος της, ο διοικητής της ΤτΕ.

Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι το δελτίο Τύπου του Μαξίμου στοχοποιεί μεν τον κ. Στουρνάρα, εγκαλώντας τον ότι «έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής», αλλά επιδεικνύει μια κάποια αυτοσυγκράτηση: δεν του επιτίθεται ευθέως και μας υπενθυμίζει ότι έχει αποδείξει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια την ανεξαρτησία της ΤτΕ.

Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι χρειάζεται ανακοίνωση του γραφείου Πρωθυπουργού για να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση αυτά τα τέσσερα χρόνια πράττει το αυτονόητο, σέβεται δηλαδή την κείμενη νομοθεσία –λες και θα μπορούσε να κάνει αλλιώς (ή μήπως θα μπορούσε;).

Μια τρίτη παρατήρηση είναι ότι το δελτίο Τύπου έφυγε από το γραφείο του κ. Τσίπρα. Του ίδιου ανθρώπου που σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, βασικό συνοδοιπόρο του Πρωθυπουργού στους πρώτους μήνες της Πρώτης Φοράς Αριστερά, είχε πει: «Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως Πρωθυπουργός θα είναι να απαιτήσω την παραίτηση Στουρνάρα. Αν χρειαστεί, θα τον πετάξω έξω με τις κλοτσιές εγώ ο ίδιος» («The first thing I shall do as prime minister is demand Stournaras’s resignation. I will drag him from the central bank kicking and screaming if need be», «Adults in the Room», 2016).

Μια τέταρτη παρατήρηση είναι ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια η ανεξαρτησία της ΤτΕ ήταν διαρκώς και ακριβώς ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι έκαναν ό,τι μπορούσαν να την παρακάμψουν, αν όχι να την καταργήσουν.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς δυο τρεις στιγμές:

Τον Ιούνιο του 2015, η τότε Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε μια πρωτοφανή κίνηση είχε επιστρέψει ως απαράδεκτη την Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, με την οποία η ΤτΕ προειδοποιούσε (εδώ) πως «η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και –πιθανότατα– από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Οπως υπενθυμίζει άρθρο της «Athens Review of Books» για τις σχέσεις κυβέρνησης-Στουρνάρα, πρόσχημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου ότι ήταν η Εκθεση ήταν σε ηλεκτρονική και όχι σε έντυπη μορφή! Παράλληλα, σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας εγκαλείτο ότι όχι μόνον ξεπερνάει τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και στα διαπραγματευτικά περιθώρια της κυβέρνησης, ενώ η τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή είχε καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος!

Μια άλλη ιστορία είναι αυτό που έχει πει ο κ. Βαρουφάκης για τις κινήσεις όταν η «περήφανη» διαπραγμάτευση με τους θα έφτανε σε σημείο καμπής: «…Εμείς θα κουρεύαμε, ως αντίποινα, τα ομόλογα SMP της ΕΚΤ, θα ετοιμαζόμασταν να ενεργοποιήσουμε το παράλληλο σύστημα πληρωμών και θα αλλάζαμε το νομικό πλαίσιο διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακτώντας την κυριαρχία της Βουλής των Ελλήνων επ’ αυτής». Ακριβώς πια νομιμότητα έχει αποδείξει η κυβέρνηση ότι σεβόταν ως προς την ΤτΕ; Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών η σχετική απόφαση είχε ληφθεί σε «πολεμικό συμβούλιο» 18ης Φεβρουαρίου 2015.

Γράφει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Ολοι τους συμφώνησαν – ο Παππάς και ο Αλέξης με ενθουσιασμό, ο Δραγασάκης με ένα άτονο νεύμα κι ο Σαγιάς με μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι τα ομόλογα SMP που κατέχει η ΕΚΤ, και τα οποία πρότεινα να κουρευτούν ως αντίποινα επιθετικών κινήσεων της τρόικας, βασίζονται στο ελληνικό δίκαιο και, άρα, μπορούσαν να κουρευτούν εύκολα, χωρίς τον κίνδυνο δικαστικών περιπετειών της χώρας στα δικαστήρια του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης. Τους επόμενους τέσσερις μήνες, όσο τα αποθέματα ρευστότητας στέρευαν κι άλλο και οι απειλές για κλείσιμο τραπεζών πλήθαιναν, συχνά πυκνά υπενθύμιζα στον Αλέξη και στο υπόλοιπο πολεμικό συμβούλιο εκείνη τη συλλογική μας απόφαση. Κάθε φορά που το έκανα, εκείνος επιβεβαίωνε τη στρατηγική μας απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου».

Fastforward: Αύγουστος 2018, Ιθάκη. Ο κ. Τσίπρας στο περίφημο διάγγελμά του από το νησί του Οδυσσέα για την έξοδο από τα μνημόνια περιγράφει τον πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον κ. Στουρνάρα λίγο πολύ ως εχθρούς του λαού: «Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. (…) Μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κι ένας λαός, όμως, που ποτέ δεν αποδέχτηκε τη μοίρα που του επιφύλασσαν οι ισχυροί. Και έγραψε νέες σελίδες αντίστασης»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...