630
|

Μαμά, άσε με να εμβολιαστώ!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 17 Φεβρουαρίου 2019, 11:51

Μαμά, άσε με να εμβολιαστώ!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 17 Φεβρουαρίου 2019, 11:51

Ο δεκαπεντάχρονος Ντάνι από τη Μινεσότα έστειλε στο Reddit ένα σχεδόν ανατριχιαστικό μήνυμα: «είμαι παιδί γονιού που ανήκει στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθώ να πείσω τη μητέρα μου ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Δεν τα κατάφερα. Προσπαθώ να μάθω λοιπόν αν υπάρχει τρόπος να εμβολιαστώ χωρίς τη συγκατάθεσή της».

Ο Ντάνι είπε ότι έδινε στη μητέρα του να δει επιστημονικές έρευνες σχετικά με την ασφάλεια και τη χρησιμότητα των εμβολίων. Προκειμένου μάλιστα να την πείσει, στην τελευταία επίσκεψή τους στο γιατρό, το παιδί γκρίνιαζε για τα εμβόλια. Τελικά, αυτό απέδωσε: «Με τον γιατρό πείσαμε την μητέρα μου να με αφήσει να κάνω εμβόλιο κατά του τετάνου και της πολιομυελίτιδας. Eκτοτε δεν έκανα άλλα εμβόλια και τα μικρά μου αδέρφια δεν έχουν κάνει κανένα»

Τα διαβάζεις αυτά και σε αφήνουν πραγματικά με το στόμα ανοιχτό, να αναρωτιέσαι πού έχει φτάσει αυτή η δήθεν εναλλακτική, αντι-εμβολιαστική λύσσα μερικών γονιών, ώστε να βλέπεις πια τέτοιες ειδήσεις να περνούν στο timeline σου: Παιδιά που εκλιπαρούν τους γονείς τους να τους επιτρέψουν να εμβολιαστούν. Μα, τι ζούμε!

Στο timeline σου περνούν και κάτι άλλες ειδήσεις, ακόμα πιο ανατριχιαστικές: vegan γονείς κόντεψαν να πεθάνουν το πέντε μηνών μωρό τους, γιατί του έδιναν ένα εναλλακτικό σκεύασμα από λιωμένες πατάτες, επειδή η φόρμουλα γάλακτος δεν συμβάδιζε με τη διατροφική τους φιλοσοφία. Φυσικά αυτοί οι γονείς αντιμετωπίζουν κατηγορίες εγκληματικής αμέλειας εις βάρος του παιδιού τους, αλλά τι να το κάνεις; Το θέμα είναι ότι οι ίδιοι θεωρούν ότι έκαναν το σωστό. Όπως και οι άλλοι που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, κι αυτοί θεωρούν ότι πράττουν ορθά.

Το θέμα είναι η διαστρέβλωση της κρίσης μερικών γονιών, οι οποίοι έχουν κάνει το εναλλακτικό εμμονή και του έχουν φορτώσει αρνητικό ορόσημο. Και αναζητώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καταλήγουν τελικά να χάνουν εκείνο που αναζητούν, την υγεία. Του παιδιού τους, δυστυχώς. Δεν πάνε να λένε οι έρευνες για εξαφανισμένες εδώ και χρόνια ασθένειες που εμφανίζονται ξανά, δεν πάνε να λένε ότι βιώνουμε μια απ’ τις χειρότερες εξάρσεις ιλαράς εξαιτίας του αντι-εμβολιαστικού κινήματος, άμα πας να τους πεις και τίποτα, εκείνοι μιλάνε για οργανωμένες συνωμοσίες του ιατρικού κατεστημένου που μας κρατούν στο σκοτάδι της άγνοιας.

Ο Ντάνι από τη Μινεσότα δεν είναι ο μοναδικός έφηβος που αντιδρά στην αντι-εμβολιαστική μανία της μητέρας του και θέλει να πάρει την υγεία του στα χέρια του. Και ο Ιθαν από το Οχάιο το κάνει, και κάποιοι ακόμα συνομήλικοί τους από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ έστειλαν στο Reddit το ίδιο μήνυμα, κάνοντας την αρχή για ένα άλλο κίνημα: το κίνημα των εφήβων υπέρ των εμβολίων. Ενα κορίτσι από την Ουάσιγκτον, έγραψε: «Η μητέρα μου είναι κατά των εμβολίων. Το θέμα προκαλεί εντάσεις στην οικογένεια γιατί όλα τα παιδιά πιστεύουμε ακράδαντα στα εμβόλια. Εγώ και τα αδέλφια μου θεωρούμε ότι τα εμβόλια αποτελούν ζήτημα δημόσιας υγείας και προσωπικής υπευθυνότητας για το καλό του πληθυσμού. Δεν είναι ένα δικαίωμα που μπορείς να στερήσεις από τα παιδιά σου»

«Η πρώτη γενιά ανεμβολίαστων παιδιών ενηλικιώνεται, στρέφεται στην επιστήμη και θέλει να προστατευτεί» είπε στη Washington Post η Aλισον Ουίνικ, επικεφαλής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης από το Τέξας για την αναγκαιότητα των εμβολίων. Το αντι-εμβολιαστικό κίνημα γεννήθηκε με αφορμή τη δημοσίευση μιας μελέτης το 1998, η οποία συνέδεε ένα εμβόλιο με τον αυτισμό. Η μελέτη τελικά διαψεύστηκε, αλλά το κακό είχε γίνει. «Σήμερα ενηλικιώνονται τα πρώτα παιδιά του κινήματος αυτού και θέλουν να βγουν από το παραπέτασμα παραπληροφόρησης» δήλωσε η Ουίνικ.

Δεν είναι φοβερό; Κάποτε τα παιδιά αντιδρούσαν επειδή οι γονείς δεν τα άφηναν να ακούν χέβι μέταλ γιατί τη θεωρούσαν μουσική του διαβόλου. Τώρα αντιδρούν επειδή δεν τους αφήνουν να κάνουν τα «σατανικά» εμβόλια. Οι εποχές αλλάζουν, μα η βλακεία μένει.

Υ.Γ.: Και τι ειρωνεία, αλήθεια, που σε άλλες χώρες οι γονείς δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους επειδή δεν υπάρχουν εμβόλια, και στη Δύση που τα έχουμε άφθονα, να υπάρχουν κάποιοι που δεν τα θέλουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News