971
Η πινακίδα έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ το Σάββατο για το κυριακάτικο ματς με τη Νιούκαστλ είναι χαρακτηριστική. Εισιτήρια τέλος -κανείς δεν μπορεί να αγοράσει, αφού ο σύλλογος δεν μπορεί πλέον να πουλά... | REUTERS/Henry Nicholls

Οταν ο Πούτιν… βομβάρδισε την Τσέλσι

Sportscaster Sportscaster 12 Μαρτίου 2022, 15:25
Η πινακίδα έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ το Σάββατο για το κυριακάτικο ματς με τη Νιούκαστλ είναι χαρακτηριστική. Εισιτήρια τέλος -κανείς δεν μπορεί να αγοράσει, αφού ο σύλλογος δεν μπορεί πλέον να πουλά...
|REUTERS/Henry Nicholls

Οταν ο Πούτιν… βομβάρδισε την Τσέλσι

Sportscaster Sportscaster 12 Μαρτίου 2022, 15:25

Είναι ένα φως μέσα στο σκοτάδι. Το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «ξεπάγωσε» τη διαδικασία πώλησης της Τσέλσι, επιτρέποντας στη Raine, την τράπεζα που την έχει αναλάβει, να συνεχίσει την αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη, όπως πριν επιβληθούν οι κυρώσεις στον Ρομάν Αμπράμοβιτς και σε άλλους έξι ρώσους ολιγάρχες που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας στη Βρετανία. Ο σύλλογος θα αλλάξει χέρια, με τον όρο ότι δεν θα ωφεληθεί στο ελάχιστο ο πωλητής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Athletic, η μεταβίβαση των μετοχών της πρωταθλήτριας Ευρώπης θα έχει ολοκληρωθεί σε, περίπου, τέσσερις έως έξι εβδομάδες, αφού οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί – πάνω από δέκα. Η Sun γράφει ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο 81 ημερών, προκειμένου η Τσέλσι να πουληθεί και να αποφευχθεί η χρεωκοπία της.

Οι φίλοι των «Μπλε» υποδέχτηκαν αυτήν την ανατροπή με ανακούφιση. Αλλά, μέχρι να αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης, η αγαπημένη τους ομάδα θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει την καθημερινότητά της. Θα αποδυναμωθεί αγωνιστικά. Θα αντιμετωπίσει, ίσως, μια οικονομική καταστροφή, από την οποία θα αργήσει να συνέλθει.

Σύμφωνα με τους Times, η Barclays «πάγωσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Τσέλσι και τις πιστωτικές κάρτες των στελεχών της, μετά την «ειδική άδεια λειτουργίας» που δόθηκε στον σύλλογο, ανήμερα της 117ης επετείου από την ίδρυσή του. Η «ειδική άδεια», με ορίζοντα τα τέλη Μαΐου, του επιτρέπει να δίνει κανονικά τους αγώνες του, να προπονεί την ομάδα του και να πληρώνει το προσωπικό του. Αλλά όλα τα υπόλοιπα στη ζωή αυτού του συλλόγου, ενός από τα πιο επιτυχημένους στην Αγγλία και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, θα είναι πρωτόγνωρα, συρρικνώνοντας τα λειτουργικά του έσοδα. Και μάλιστα, χωρίς να έχει, στο εξής, πρόσβαση στο πορτοφόλι του Αμπράμοβιτς.

♦ Η Τσέλσι δεν θα μπορεί, πλέον, να διαθέτει εισιτήρια για τους εντός έδρας αγώνες της. Θα τους παρακολουθούν από κοντά μόνον οι 28.000 κάτοχοι καρτών διαρκείας. Οι υπόλοιπες 14.000 θέσεις θα παραμένουν κενές. Σε κάθε παιχνίδι τους στο «Στάμφορντ Μπριτζ» οι πρωταθλητές Ευρώπης και Κόσμου θα χάνουν 603.198 λίρες. Στο σύνολο, τα διαφυγόντα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 2,4 εκατομμύρια λίρες (έως το τέλος της σεζόν οι «Μπλε» έχουν να δώσουν άλλα τέσσερα ματς στο γήπεδο του Δυτικού Λονδίνου.

♦ Επίσης, δεν θα είναι δυνατή η πώληση προϊόντων του συλλόγου εντός του γηπέδου. Θα λειτουργούν μόνον οι καντίνες και τα εστιατόρια. Οπως σημειώνει η Wall Street Journal, η Τσέλσι θα βγάζει λεφτά, πουλώντας στα παιχνίδια της μπέργκερ και μπίρες. Η απαγόρευση αφορά και τις μπουτίκ της ομάδας, που κατέβασαν ρολά «μέχρι νεωτέρας», όπως ενημερώνουν το κοινό τα σημειώματα που είναι κολλημένα στις εισόδους των καταστημάτων της.

♦ Για πρώτη φορά από το 2003, που την «υιοθέτησε» ο Αμπράμοβιτς, η Τσέλσι είναι υποχρεωμένη να προβεί σε περικοπές, ακόμη και στα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των αποστολών για τους εκτός Λονδίνου αγώνες της. Η ομάδα που ταξίδευε στην Ευρώπη με ιδιωτικά αεροσκάφη, και μίσθωνε ολόκληρους ορόφους υπερπολυτελών ξενοδοχείων, τώρα δεν μπορεί να υπερβεί το πλαφόν που της επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση: 24.000 δολάρια για κάθε ταξίδι. Για τον προσεχή αγώνα της στο Λιλ, ο σύλλογος σκέφτεται να προτιμήσει το πούλμαν. Η γαλλική πόλη απέχει από το Λονδίνο λιγότερο από 5 ώρες, μέσω της σήραγγας της Μάγχης.

♦ Οι κυρώσεις βάζουν «στον πάγο» και τις μεταγραφές. Στο εξής, η Τσέλσι δεν έχει το δικαίωμα να αγοράσει ή να πουλήσει ποδοσφαιριστή της, ούτε να επεκτείνει το συμβόλαιο κάποιου που, ήδη, ανήκει στο ρόστερ της. Αν οι περιορισμοί δεν αρθούν συντόμως, στο τέλος της εφετινής σεζόν ενδέχεται να αποχωρήσουν έως και 10 παίκτες. Ανάμεσά τους, ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα, ο Αντρέας Κρίστενσεν και ο Αντόνιο Ρίντιγκερ, που τα συμβόλαιά τους λήγουν σε λίγους μήνες. Το ρεπορτάζ της Telegraph περιγράφει έντονες τάσεις φυγής.

Η οικονομική αβεβαιότητα μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη, παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος θα εξακολουθήσει να εισπράττει κανονικά τις δόσεις που δικαιούται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Βασικοί χορηγοί της Τσέλσι, όπως η Three UK και η Hyundai, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι προτίθενται να αναθεωρήσουν τη συνεργασία τους με τον σύλλογο. Η πρώτη, μάλιστα, γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών, δεν χρειάστηκε να το πολυ-σκεφτεί. Ζήτησε να αφαιρεθεί το logo της («3») από τις φανέλες της ομάδας, στερώντας την από ένα ετήσιο έσοδο που ξεπερνούσε τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Βρετανικά media αναφέρουν πως και η Nike αναμένεται να κάνει το ίδιο. Η αμερικανική πολυεθνική αθλητικών ειδών και η Τσέλσι είχαν υπογράψει, το 2016, ένα τεράστιο deal με ορίζοντα 15ετίας, από το οποίο ο σύλλογος προσδοκά τα επόμενα χρόνια το συνολικό ποσό των 650 εκατομμυρίων ευρώ.

«Οσο θα έχουμε αρκετές φανέλες για να παίζουμε κι ένα πούλμαν για να μετακινούμαστε στα γήπεδα που πρέπει, εμείς θα είμαστε εκεί», ήταν το πρώτο σχόλιο του Τόμας Τούχελ για τις νέες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να εργαστεί. Παρά τον «βομβαρδισμό» ερωτήσεων που δέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, δεν θέλησε να πει περισσότερα. «Δεν είμαι πολιτικός, δεν έχω τις απαντήσεις που ζητάτε», τόνισε.

Μίλησε, όμως, αντ’ αυτού, ένας μεγάλος αντίπαλος, που επίσης δεν είναι πολιτικός, αλλά έχει το θάρρος να λέει, πάντα, τη γνώμη του. Ο Γίργκεν Κλοπ, ο προπονητής της Λίβερπουλ, τα είπε… σταράτα: «Ο,τι συμβαίνει στην Τσέλσι δεν είναι πρόβλημα του συλλόγου, αλλά της κοινωνίας. Των ανθρώπων που, ενώ γνώριζαν, αποδέχονταν τα πάντα. Νοιάστηκε κανείς όταν ο Αμπράμοβιτς πήρε την Τσέλσι; Νοιάστηκε κανείς τώρα, που η Νιούκαστλ άλλαξε αφεντικό; Ολοι γνωρίζαμε. Και τώρα, ξαφνικά, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τις σχέσεις του Αμπράμοβιτς με την Ρωσία και τον Πούτιν».

«Η Ευρώπη χρηματοδοτεί τον πόλεμο, αφήστε την ομάδα μας ήσυχη», έγραψαν οι οπαδοί της Τσέλσι έξω από το «Στάμφορντ Μπριτζ», απευθυνόμενοι στον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. Η δήλωση του Αμπράμοβιτς, πως «η ομάδα υπήρχε πριν από εμένα, και θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς εμένα», διόλου δεν τους καθησύχασε. Πριν εμφανιστεί ο ρώσος μεγιστάνας, είχαν να περηφανεύονται μόνο για έναν τίτλο, το μακρινό 1955. Και μέχρι πριν από 20 χρόνια άκουγαν τους αντιπάλους τους να τους ειρωνεύονται, ότι κάποτε κέρδισαν ένα… ασπρόμαυρο πρωτάθλημα. Κανένας δεν τους εγγυάται ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα ξοδέψει όσα ο Αμπράμοβιτς -πάνω από δυο δισεκατομμύρια ευρώ- για το μεγαλείο του συλλόγου. Κι έχουν δίκιο να πιστεύουν, ότι η Τσέλσι τους θα είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου με τον οποίο δεν είχε καμία σχέση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...