712
Οι παίκτες και το προπονητικό επιτελείο του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν | REUTERS/Alexandros Avramidis

Το πιο μακρύ ταξίδι του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Sportscaster Sportscaster 11 Μαρτίου 2022, 17:59
Οι παίκτες και το προπονητικό επιτελείο του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν
|REUTERS/Alexandros Avramidis

Το πιο μακρύ ταξίδι του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Sportscaster Sportscaster 11 Μαρτίου 2022, 17:59

Το ματς ΠΑΟΚ – Γάνδη, χθες (Πέμπτη) βράδυ στην Τούμπα, έμοιαζε με παρτίδα σκάκι των δυο προπονητών, που με την τακτική τους κατάφεραν να εξουδετερώσουν, ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ήταν… ο πιο κοντινός θεατής της αναμέτρησης. Αλλά και οι γηπεδούχοι δημιούργησαν (και σπατάλησαν) μόνο μια δυο καλές ευκαιρίες για γκολ, σε ροή αγώνα. Με πιο σημαντική, εκείνη την άστοχη κεφαλιά του Τσούμπα Ακπομ στο 52′.

Η βεβαιότητα του 0-0 διαλύθηκε στο 58′, όταν άναψε το «άστρο» του Γιάσμιν Κούρτιτς, ο οποίος στα 33 του πραγματοποιεί την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. Ο σλοβένος χαφ εκτέλεσε φάουλ, και με αρκετή δόση τύχης (η μπάλα χτύπησε στο ανθρώπινο τείχος, άλλαξε πορεία και ξεγέλασε τον γκολκίπερ Ρουφ) έγραψε το 1-0 για τον ΠΑΟΚ, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ της συνάντησης. Δέκα χρόνια στην Ιταλία, είχε πετύχει, στο σύνολο, 31 γκολ. Εφέτος έχει, ήδη, σκοράρει 18 γκολ σε 38 ματς. Οταν, τον περασμένο Ιούλιο, ο «Δικέφαλος του Βορρά» συμφωνούσε να τον δανειστεί από την Πάρμα για δύο χρόνια, αγόραζε ένα τυχερό λαχείο.

Οι 289 συμμετοχές του στη Serie Α, έστω σε «μικρομεσαίες» ομάδες, και οι 69 εμφανίσεις του με τη φανέλα της εθνικής Σλοβενίας, της οποίας είναι αναντικατάστατο στέλεχος την τελευταία τριετία (αλλά με μόλις δυο γκολ στο ενεργητικό του), μαρτυρούσαν πως δεν επρόκειτο για κάποιον ατάλαντο ποδοσφαιριστή. Από την άλλη, όμως, ο Κούρτιτς ήταν ένας γυρολόγος. Δεν είχε «στεριώσει» πουθενά. Αποκτήθηκε από την Παλέρμο το 2011, και την ίδια χρονιά δόθηκε δανεικός στη Βαρέζε. Το 2013 πήρε μεταγραφή στη Σασουόλο, αλλά πολύ σύντομα παραχωρήθηκε στην Τορίνο. Και πάει λέγοντας. Στην επαγγελματική του καριέρα, σε επίπεδο Ανδρών, είχε αλλάξει δέκα συλλόγους, με τελευταίο του σταθμό την Πάρμα. Ηταν ρίσκο, που ο ΠΑΟΚ τον επέλεξε για το ρόστερ του, αλλά δεν το μετάνιωσε. Ο Σλοβένος είναι, εφέτος, ο πιο χρήσιμος παίκτης του. Ενας box-to-box μέσος, που σκοράρει με συχνότητα σέντερ-φορ.

Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει το ευρωπαϊκό του ταξίδι, Μάρτη μήνα, για πρώτη φορά εδώ και 48 χρόνια. Συμπλήρωσε 15 αγώνες χωρίς ήττα. Ολοκλήρωσε τη regular season της Σούπερ Λιγκ, συγκεντρώνοντας έξι βαθμούς περισσότερους σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα. Διαθέτει την καλύτερη επίθεση (έχει σκοράρει τρία γκολ παραπάνω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό), τον πρώτο σκόρερ (Κούρτιτς), και έχει καταγράψει τις περισσότερες ασίστ. Αν θυμηθούμε την αγωνιστική εικόνα του στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, τότε που υπέστη τις δυο διαδοχικές ήττες από τον Αρη και τον Ιωνικό, αυτή η ανάκαμψη μοιάζει με θαύμα.

Στην πραγματικότητα, εδώ και λίγους μήνες παρακολουθούμε τον ΠΑΟΚ Νο 2 της εφετινής σεζόν. Μια ομάδα εντελώς διαφορετική από εκείνη που κατασκευάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Ολλανδία. Επειδή οι συνθήκες (τραυματισμοί παικτών, αποχωρήσεις, προσθήκες, κ.λπ.) υποχρέωσαν τον Λουτσέσκου να προχωρήσει σε ένα είδος… εκκαθάρισης εν λειτουργία. Τώρα που τα πρόσωπα και οι ρόλοι σταθεροποιήθηκαν, ο ρουμάνος τεχνικός μπορεί, επιτέλους, να κάνει και το απαραίτητο rotation, κάτι που απέφευγε μέχρι πριν από λίγο καιρό. Αν, χθες, σας εντυπωσίασε η «φρεσκάδα» που έβγαλε η ομάδα στο τερέν, αυτή οφείλεται στο ότι εννέα από τους παίκτες που αντιμετώπισαν τη Γάνδη, την περασμένη Κυριακή είχαν μείνει εκτός βασικής ενδεκάδας, για να ξεκουραστούν.

Στη ρεβάνς της Γάνδης, ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει στη διάθεσή του δυο από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές του: τον Κούρτιτς και τον Ζίβκοβιτς. Η επιπολαιότητά τους να χρεωθούν με κίτρινες κάρτες, ο ένας επειδή πέταξε την μπάλα μακριά και ο άλλος για διαμαρτυρία προς τον διαιτητή, είναι αδικαιολόγητη σε αυτό το επίπεδο. Στο γήπεδό της η βελγική ομάδα σκοράρει με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον, θα έχει 100% διαθέσιμο τον Ταρίκ Τισουντάλι, τον μαροκινό εξτρέμ της που χθες μπήκε ως αλλαγή στο 82′, και έχει σκοράρει 20 από τα 46 της γκολ. Αλλά, και πάλι. Με «μαξιλαράκι» το 1-0 της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί για την πρόκριση στους «8» του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ.

Εκτός θεαματικού απροόπτου, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα μετά τον Παναθηναϊκό του 2003, που θα εμφανιστεί στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο ίδιος ο ΠΑΟΚ έχει ταξιδέψει τόσο μακριά στην Ευρώπη μόνο μια φορά στην ιστορία του: τη σεζόν 1973-1974, στο Κύπελλο Κυπελλούχων, με προπονητή τον Λες Σάνον. Εκείνη η θρυλική «παρέα» του Κούδα, του Σαράφη, του Ασλανίδη, του Παρίδη, του Τερζανίδη και του Αποστολίδη, είχε αποκλείσει τη Λέγκια και την Ολιμπίκ Λιόν, προτού της κόψει το δρόμο προς τους ημιτελικούς η μεγάλη Μίλαν του Τζιάνι Ριβέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...