1461
Aπό αριστερά: Ντούα Λίπα, Αβα Μαξ, Ρίτα Ορα και Μπίμπι Ρέξα | CreativeProtagon

Οταν η διεθνής ποπ είναι (σχεδόν αποκλειστικά) αλβανική υπόθεση

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 18:56
Aπό αριστερά: Ντούα Λίπα, Αβα Μαξ, Ρίτα Ορα και Μπίμπι Ρέξα
|CreativeProtagon

Οταν η διεθνής ποπ είναι (σχεδόν αποκλειστικά) αλβανική υπόθεση

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 18:56

Και οι τέσσερις κυριαρχούν στα charts, τους καταλόγους των μουσικών επιτυχιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Και οι τέσσερις είναι μεταξύ 25-30 ετών, millenials νέας κοπής δηλαδή.

Και οι τέσσερις ειναι όμορφες, επιτυχημένες και «καυτές», σε μουσικό επίπεδο.

Έχουν όμως και κάτι ακόμη κοινό.

Και οι τέσσερις έλκουν την καταγωγή τους από την Αλβανία.

Ντούα Λίπα, Ρίτα Ορα, Μπίμπι Ρέξα και Αβα Μαξ είναι τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς ποπ καλλιτέχνιδες των τελευταίων ετών.

Και, εκτός από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους, δεν είναι διατεθειμένες να κρύψουν και τις ρίζες τους, δηλώνοντας «περήφανες Αλβανίδες», έστω και δεύτερης γενιάς.

Η πιο δημοφιλής όλων είναι μια 25χρονη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία, ωστόσο έλκει την καταγωγή της από το Κόσοβο.

Η Ντούα Λίπα έγραψε το πρώτο της τραγούδι το καλοκαίρι του 2013, σε ηλικία 17 ετών.

Ήταν το «Hotter Than Hell», ένας ηχητικός tropical δυναμίτης από τους λίγους που προλείανε ιδανικά το έδαφος για αυτό που επρόκειτο να επακολουθήσει.

Ακολούθησε το επίσης ξεσηκωτικό «New Rules» που κυκλοφόρησε και ως single- το ένα από τα συνολικά έξι του άλμπουμ της που μπήκαν στα τσαρτς με την άνεση και την ευκολία μιας φτασμένης σταρ και όχι μιας ποπ «ντεμπιτάντ» που δεν ήξερε που της πάνε τα τέσσερα στην (πάντα δύσκολη και απαιτητική) μουσική βιομηχανία.

Και κατόπιν, η Λίπα έχτισε σιγά σιγά και με μεθοδικές κινήσεις… χειρουργού το «άστρο» της.

Συνεργάστηκε με όλη την αφρόκρεμα της ποπ βιομηχανίας: από τον Μαρκ Ρόνσον και τον Diplo, μέχρι τον Κρις Μάρτιν των Coldplay και τον Αντρέα Μποτσέλι.

Το ‘18 συνεργάστηκε με τον Κάλβιν Χάρις – ίσως ο εμπορικότερος παραγωγός του 21ου αιώνα – στο «One Kiss» και τον Μάη της ίδιας χρονιάς τραγούδησε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ταυτόχρονα, το ντεμπούτο άλμπουμ της πουλούσε σαν… ζεστά ψωμάκια και πλέον, στα 22 της χρόνια, το φθινόπωρο του 2018, ήταν η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης προτεινόμενη για πέντε Brit Awards, τα διάσημα βρετανικά βραβεία μουσικής.

Το 2019 ήρθε η απόλυτη επιβεβαίωση πως «είχε φτάσει».

Δήλωνε παρούσα στην πόπ, κερδίζοντας βραβείο Γκράμι ως Best New Artist, δηλαδή Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Καλλιτέχνιδα και έχοντας ήδη πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια singles και πάνω από 3,4 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως.

Καθόλου άσχημα για μια κοπέλα που μεγάλωσε απίστευτα φτωχικά στα περίχωρα της βρετανικής πρωτεύουσας, από δυο γονείς που είχαν παρατήσει αμφότεροι τις σπουδές τους στην Οδοντιατρική και στη Νομική στα πανεπιστήμια της πατρίδας τους και δούλευαν ως σερβιτόροι σε διάφορα συνοικιακά μπαρ και εστιατόρια για να τα βγάλουν πέρα.

Ντούα Λίπα

Το έδαφος για την Λίπα βέβαια το προλείανε στις αρχές των ’10 η Ρίτα Όρα.

Γεννημένη ως Ρίτα Σαχάτσιου (το Ορα ειναι καλλιτεχνικό) στις 26 Νοεμβρίου 1990 στην Πρίστινα του Κοσόβου, ακολούθησε την οικογένειά της στο Λονδίνο που μετακόμισαν εκεί όταν εκείνη ήταν µόλις ενός έτους.

Η μητέρα της, Βέρα Μπαϊρακτάρι είναι ψυχίατρος, ενώ ο πατέρας της, Μπεσνίκ Σαχάτσιου είναι οικονομολόγος και ιδιοκτήτης παμπ -εκεί όπου η Ρίτα από μικρή άρχισε να τραγουδάει δειλά δειλά για τους τελευταίους θαμώνες.

Όπως και η Λίπα, έτσι και η Ορα – με μικρό όνομα εμπνευσμένο από την ηθοποιό Ρίτα Χέιγουορθ, αγαπημένη του παππού και του πατέρα της – ήθελε από µικρή να ακολουθήσει µουσική καριέρα, και µάλιστα φοίτησε στο Sylvia Young Theater.

Το 2012, σε ηλικία µόλις 22 ετών, η Ορα είδε το όνοµά της να φιγουράρει στην πρώτη θέση των τσαρτ τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, όταν ο DJ Fresh την επέλεξε ως την γυναικεία φωνή του «Hot Right Now».

Ρίτα Ορα

Λίγους μήνες μετά κυκλοφόρησαν τα πρώτα της singles, το «RIP» και το «How We Do (Party)», τα οποία έγιναν αμέσως επιτυχίες.

Από τότε, έχει βρεθεί σε θέση κριτή τόσο στο βρετανικό «The Voice», όσο και στο «The X Factor», συμμετείχε στην ταινία «50 Αποχρώσεις του Γκρι», ενώ παρουσίασε και το «America’s Next Top Model».

Στο μεταξύ, συνέχισε να κρατά επαφή με τις ρίζες της στην Αλβανία, οπότε το 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμη καλλιτεχνική πρέσβειρα της Δημοκρατίας του Κοσόβου, με την ίδια να δηλώνει απερίφραστα ότι στην οικογένεια της εξακολουθούν να μιλάνε μεταξύ τους μόνο στα αλβανικά.

To 2012, μάλιστα, γύρισε και το μουσικό βίντεο για το κομμάτι της «Shine Ya Light» στο Κόσοβο.

Επιπλέον, το Φλεβάρη του 2018 βρέθηκε εκεί, για να γιορτάσει την 10η επέτειο της ανεξαρτησίας του, ενώ τον Νοέμβρη του ίδιου έτους πραγματοποίησε και μία δωρεάν συναυλία στην Αλβανία.

Η 31χρονη Μπίμπι Ρέξα έχει επίσης αλβανική καταγωγή, με τη διαφορά ότι, αν και οι γονείς της γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αλβανία, και οι δύο είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ πριν γνωριστούν μεταξύ τους και – επομένως – πριν η ίδια γεννηθεί.

Η Μπίμπι ή Μπλέτα όπως είναι το βαφτιστικό της, έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στο Μπρούκλιν και μετέπειτα στο Στέιτεν Άιλαντ με το ταλέντο της στη μουσική να φαίνεται από πολύ νωρίς, αφού όταν ήταν εννέα ετών μπορούσε ήδη να παίξει τρομπέτα, πιάνο και κιθάρα, ενώ στο γυμνάσιο και στο λύκειο έλαβε μέρος σε αρκετά μιούζικαλ.

Επαγγελματικά, η μουσική της πορεία ξεκίνησε το 2010, με την δημιουργία του συγκροτήματος Black Cards, μαζί με τον μπασίστα των Fall Out Boy, Πιτ Ουέντζ, το οποίο άφησε, όμως, μετά από δύο χρόνια για να επιδιώξει μία σόλο καριέρα.

Την οποία έχτισε πετραδάκι-πετραδάκι μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Μπίμπι Ρέξα

Το 2014 ήρθε η κυκλοφορία του πρώτου της single, «I Can’t Stop Drinking About You», αλλά και η συνεργασία της με τον ράπερ Pitbull στο κομμάτι «This Is Not A Drill».

Από τότε έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως είναι ο Ντέιβιντ Γκετά, ο G-Eazy, η Νίκι Μινάζ και ο Lil Wayne, ενώ στη συνέχεια άρχισε να γράφει και η ίδια τραγούδια και να τα προσφέρει σε τρίτους.

Σελίνα Γκόµεζ και Νικ Τζόνας είναι ορισµένοι από τους καλλιτέχνες που έχουν τραγουδήσει κάποια από τα κομμάτια της, όπως το «Monster» της Ριάνα και του Εμινεμ, αποσπώντας πολλά βραβεία ανάµεσα στα οποία και ένα Γκράµι.

Έχει βρεθεί αρκετές φορές στην Αλβανία για συναυλίες, ενώ προσπαθεί και στηρίζει, όσο περισσότερο γίνεται, καλλιτέχνες με την ίδια καταγωγή και η ίδια είναι πολύ φίλη με την Λίπα.

«Θέλω απλά να είμαι ο εαυτός μου και να είμαι αληθινή και αστεία, και μέρος του να είμαι ο εαυτός μου είναι και η αλβανική καταγωγή μου. Μπορεί οι ήχοι μου να είναι R&B ενταγμένοι στην κοινότυπη ποπ, αλλά υπάρχουν υπόγειες αλβανικές επιρροές, συμπεριλαμβανομένων και ήχων που έχω ακούσει σε γάμους. Θέλω να δείξω κάθε κομμάτι μου και κάθε χρώμα μου. Και νομίζω και το γεγονός ότι μεγάλωσα ως Αλβανή, ήθελα να το φέρω στο φως», είχε πει η ίδια πρόσφατα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τελευταία της παρέας και και αυτή ουσιαστικά πολιτογραφημένη Αμερικανίδα, αλλά Αλβανίδα βαθιά μέσα της.

Η 26χρονη Αμάντα Κότσι γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1994 στο Μιλγουόκι της πολιτείας του Ουισκόνσιν.

Οι γονείς της είναι αλβανικής καταγωγής οι οποίοι μετανάστευσαν στις Η.Π.Α. από τα Τίρανα και τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στην ηλικία των 8 ετών, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Βιρτζίνια όπου και έζησε το μεγαλύτερο διάστημα των παιδικών της χρόνων.

Όταν ήταν 13 ετών, υιοθέτησε το μεσαίο όνομά της, Αβα, ενώ από την ίδια χρονιά και καθ’ όλη την διάρκεια του γυμνασίου και του λυκείου, συμμετείχε σε πολυάριθμους διαγωνισμούς τραγουδιού.

Έναν χρόνο αργότερα μετακόμισε με τη μητέρα της στο Λος Άντζελες, επιδιώκοντας μια καριέρα στη μουσική βιομηχανία.

Όμως η προσπάθειά της απέτυχε και μετά από έναν χρόνο γύρισε στη Βιρτζίνια.

Στο Λος Άντζελες επέστρεψε δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία 17 ετών, για να δώσει στον εαυτό της μια δεύτερη ευκαιρία να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική.

Και τα κατάφερε, αρχής γενομένης με το single «Sweet But Psycho», σε παραγωγή του Cirkut (παραγωγός της Ριάνα και της Κέιτι Πέρι), το οποίο έφτασε στην κορυφή του παγκόσμιου viral chart στο Spotify, ενώ είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς στις σκανδιναβικές χώρες και Νο1 στη Σουηδία.

Συμμετείχε το 2017 στο καλοκαιρινό smash hit «Clap Your Hands» (Le Youth) και το 2018, κατάφερε να δημιουργήσει μία viral επιτυχία με την παραλλαγή της στο πασίγνωστο «I’m a Barbie Girl», όπως και να είναι προσκεκλημένη του Ντέιβιντ Γκετά στο τραγούδι «Let It Be Me».

Αβα Μαξ

Τον Απρίλιο του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι σε συνεργασία με την Atlantic Records, “My Way” το οποίο έφτασε το νούμερο ένα σε αρκετά charts διαφόρων χωρών, όπως το Ρουμάνικο Airplay 100.

Μέσα στο 2019, η Ava Max κυκλοφόρησε και άλλα γνωστά της τραγούδια όπως τα “Torn”, “Freaking Me Out” και το ήδη διαδικτυακά δημοσιευμένο στο παρελθόν “Salt”.

Στα MTV Europe Music Awards 2019 κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία “Best Push Act”.

Η Μαξ έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό της ως «100% Αλβανή»

Είναι σε θέση να μιλήσει τη γλώσσα, αλλά δεν μπορεί να την διαβάσει, ενώ ξεκαθαρίζει ότι σε κάποιο σημείο θα ήθελε να ζήσει μόνιμα στην Αλβανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...