667
Ο Αδόλφος Χίτλερ (αριστερά) πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με επίσημο ένδυμα και το ημίψηλο καπέλο του | Wikipedia

Οργή στην εβραϊκή κοινότητα για τη δημοπράτηση κειμηλίων του Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2020, 17:34
Ο Αδόλφος Χίτλερ (αριστερά) πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με επίσημο ένδυμα και το ημίψηλο καπέλο του
|Wikipedia

Οργή στην εβραϊκή κοινότητα για τη δημοπράτηση κειμηλίων του Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2020, 17:34

Χειρόγραφες ομιλίες του Αδόλφου Χίτλερ πουλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μια δημοπρασία στο Μόναχο της Γερμανίας, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από εβραϊκές οργανώσεις, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους νεοναζί.

Ο οίκος δημοπρασιών Hermann Historica υπερασπίστηκε την πώληση των χειρογράφων, τα οποία χρονολογούνται στο σύνολό τους πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας ότι ήταν ιστορικής σημασίας και ανήκουν σε κάποιο μουσείο.

Όλα τα έγγραφα πουλήθηκαν σε ανώνυμους πλειοδότες για πολύ παραπάνω από τις αρχικές τους τιμές, σύμφωνα με τον Independent.

Ένα χειρόγραφο εννέα σελίδων από τον Χίτλερ που αποτελεί την ομιλία του σε νέους αξιωματικούς στο Βερολίνο το 1939 -περίπου οκτώ μήνες πριν από την έναρξη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου- έφτασε την κορυφαία τιμή των 34.000 ευρώ ).

Τα χειρόγραφα του Χίτλερ (Reuters)

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο οίκος δημοπρασιών Hermann Historica του Μονάχου βγάζει στο σφυρί ναζιστικά κειμήλια.

Πέρυσι, σε αντίστοιχη δημοπρασία, είχαν πουληθεί το ημίψηλο του Αδόλφου Χίτλερ, μια βραδινή τουαλέτα της μνηστής και μετέπειτα συζύγου του Εύας Μπράουν, μια πολυτελής έκδοση του βιβλίου του γερμανού δικτάτορα «Ο Αγών μου» και συνολικά ακόμη 842 προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν σε Ναζί και στο στενό τους περιβάλλον.

«Είναι φρικαλέα αντικείμενα που δεν έχουν καμία ιστορική αξία», τόνιζε τότε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο ραβίνος Μεναχέμ Μαργκόλιν της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ένωσης (EJA).

Ο ίδιος τόνισε πως έχει αποστείλει επιστολή σε όλα τα γερμανικά κόμματα για να σταματήσουν τη δημοπρασία των ναζιστικών «κειμηλίων».

Σύμφωνα με τις εβραϊκές οργανώσεις, δεν ευσταθεί η δικαιολογία πως πρόκειται για ιστορικής σημασίας αντικείμενα και αντιτείνουν πως ο «εξευγενισμός» τους δε συμβάλλει σε τίποτε άλλο παρά στην καλλιέργεια του φετιχισμού και της νοσταλγίας των ζηλωτών των ιδεών του Χίτλερ και των ομοίων του.

Στη δημοπρασία διατέθηκαν, πέρα από σπαθιά κι αντικείμενα ανδρών των SS, πολλά μετάλλια με χαραγμένο τον ναζιστικό αετό και τη σβάστικα και πολλά προσωπικά αντικείμενα του Χίτλερ.

Για παράδειγμα το ημίψηλο καπέλο που φορούσε στις επίσημες εμφανίσεις του, προτού υφαρπάξει την εξουσία και αρχίσει να προτιμά την στρατιωτική στολή.

Το καπέλο του Φύρερ με τα αρχικά του AH (Reuters)

Επίσης δημοπρατήθηκε ένα σερβίτσιο με πορσελάνες Meissen, που χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ο Χίτλερ στην «Αετοφωλιά του» στο Κέλσταϊνχαους.

Αλλά και μία λευκή κουβέρτα, ένα κουτί για πούρα, μία αλατιέρα —όλα με τα αρχικά του, ΑΗ, τυπωμένα πάνω τους.

Στη δημοπρασία πουλήθηκε επίσης μία επιστολή της αγαπημένης του Χίτλερ Εύας Μπράουν στον πατέρα της Φριτς, στην οποία του ομολογεί πως μόλις έφθασε στο Ζάλτσμπουργκ και ήδη είναι «μισομεθυσμένη».

Επίσης μία επιστολή του Ρούντολφ Ες το 1928 στον μελλοντικό Φύρερ με παράπονα για την υγεία της γυναίκας του.

Ο ίδιος ο ραβίνος Μαργκόλιν επισημαίνει πως ο αντισημιτισμός στη Γερμανία και την Ευρώπη διογκώνεται και θα έπρεπε δημοπρασίες τέτοιου είδους, όπως και η διάδοση τέτοιων συμβολικών αντικειμένων, να απαγορεύεται δια νόμου.

Επίσης απέρριψε την επιστολή του οίκου δημοπρασιών, που εξέφραζε τη συγγνώμη του και υποστήριζε ότι ελέγχει αυστηρά ποιος θα έχει πρόσβαση στην αγορά των αντικειμένων αυτών.

Ενα φόρεμα της Ευας Μπράουν (Reuters)

«Δεν υπάρχει κανείς έλεγχος», τόνισε.

«Κι επιπλέον δεν μου έχουν απαντήσει ακόμη σε ένα βασικό ερώτημα: ποια ιστορική αξία έχουν οι σουπιέρες των ναζιστών ηγετών και τα πιρούνια τους με τις σβάστικες;»

Από την πλευρά του ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Hermann Historica, Μπέρνχαρντ Πάχερ θεωρεί «άδικες» τις επικρίσεις που δέχεται και απαντά: «Το μεγαλύτερο μέρος των πελατών μας είναι μουσεία και δημόσιες συλλογές αλλά και ιδιώτες που γνωρίζουν πολύ καλά τα αντικείμενα και την ιστορία τους».

Σύμφωνα με τον Πάχερ, δεν ανήκει στην ευθύνη του οίκου δημοπρασίας να ελέγχει τι κάνουν οι πελάτες με τα αντικείμενα που αγοράζουν.

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι θέτει αυστηρά κριτήρια για εν δυνάμει αγοραστές «κάνοντας ό,τι είναι δυνατό για να μην πέσουν τα αντικείμενα αυτά σε λάθος χέρια. Εν τέλει όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ανάμεσα στους πελάτες υπάρχουν και κάποιοι με τη λάθος ιδεολογία».

Ο οίκος Hermann Historica ειδικεύεται σε δημοπρασίες με αντικείμενα γνωστών Ναζί.

Τo 2016, για παράδειγμα, πουλήθηκε στρατιωτικό σακάκι του Χίτλερ για 275.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...