504
Ο γερμανός επίτροπος | REUTERS/Francois Lenoir

Σάλος με φερόμενη δήλωση του Επιτρόπου Eτινγκερ (από παρανόηση δημοσιογράφου)

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 19:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/5/2018, 19:55
Ο γερμανός επίτροπος
|REUTERS/Francois Lenoir

Σάλος με φερόμενη δήλωση του Επιτρόπου Eτινγκερ (από παρανόηση δημοσιογράφου)

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 19:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/5/2018, 19:55

Εντονη δυσαρέσκεια προκάλεσαν στην Ιταλία οι δηλώσεις του Επιτρόπου Προϋπολογισμού της ΕΕ, Γκέρτ Έτινγκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μπέρντ Τόμας Ρίγκερτ, απεσταλμένο της DW στις Βρυξέλλες, ο οποίος σε tweet του σημείωνε πως ο κ. Έρτινγκερ δήλωνε «οι χρηματαγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν».

Λίγα λεπτά αργότερα ο δημοσιογράφος, σε νέα ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε πως υπήρξε από την πλευρά του παρανόηση των όσων δήλωσε ο Επίτροπος και τόνισε πως για αυτό τον λόγο διέγραψε τη δήλωση.

Η δήλωση του επιτρόπου Έτινγκερ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της DW ήταν: « Η ανησυχία και η προσδοκία μου είναι ότι οι προσεχείς εβδομάδες θα δείξουν ότι οι εξελίξεις στις αγορές, τα ομόλογα και την οικονομία της Ιταλίας θα γίνουν τόσο εκτεταμένες ώστε να μπορούν να αποτελέσουν σήμα στους ψηφοφόρους για να μην ψηφίσουν λαϊκιστές είτε στη Δεξιά είτε στην Αριστερά».

Νωρίτερα, η φράση που αποδόθηκε στον Επίτροπο Προϋπολογισμού, προκάλεσε την οργή όλου του πολιτικού κόσμου στην ιταλική χερσόνησο, με τον ηγέτη της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, να ζητά την άμεση παραίτηση του γερμανού αξιωματούχου.

«Είναι τρελό, στις Βρυξέλλες είναι ξεδιάντροποι. (Ο Ετινγκερ) δηλώνει ότι οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά. Αν αυτό δεν είναι απειλή, τότε…! Εγώ, δεν φοβάμαι» έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι. «Θα έπρεπε να παραιτηθεί σήμερα το απόγευμα», πρόσθεσε ο ηγέτης της Λέγκα, σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, τα σχόλια του Eτινγκερ ήταν «απειλητικά» και δείχνουν «τη γερμανική επιθυμία για ηγεμονία και έλεγχο».

«Η εξέλιξη των κρατικών ομολόγων, της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, της Οικονομίας της Ιταλίας, έχει ήδη σκιαστεί αρνητικά (…) Μπορούμε να αναμένουμε επομένως ότι αυτό θα παίξει κάποιο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, ως ένδειξη για να μην οδηγήσουν (σ.σ. οι ψηφοφόροι) τους λαϊκιστές της Δεξιάς ή της Αριστεράς στην κυβέρνηση», φέρεται να είπε ο Ετινγκερ.

Ακόμη και το κεντροαριστερό, φιλοευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ανέβασε τους τόνους. «Κανείς δεν μπορεί να πει στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν, και οι αγορές λιγότερο από τον καθένα. Πρέπει να σεβαστείτε την Ιταλία», έγραψε στο Twitter ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κάρλο Καλέντα, που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ζήτησε «μια συγγνώμη ή την παραίτηση» του Επιτρόπου.

Η Κομισιόν φάνηκε επίσης να τηρεί αποστάσεις από τον Ετινγκερ, με τον εκπρόσωπό της, τον Μαργαρίτη Σχοινά, να δηλώνει ότι «οι Ιταλοί και μόνο οι Ιταλοί θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους, κανείς άλλος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρενέβη επίσης στη διαμάχη. “Η έκκλησή μου προς όλους τους θεσμούς της ΕΕ: σεβαστείτε τους ψηφοφόρους. Είμαστε εδώ για να τους υπηρετούμε, όχι για να τους παραδίδουμε μαθήματα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν θα αποφασίσουν οι αγορές το μέλλον της Δημοκρατίας. Ζητώ από όλους να σεβαστούν τη βούληση των Ιταλών. Έχω εμπιστοσύνη στους Ιταλούς”, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι.

Αλλά όλα αυτά, όπως φάνηκε, ήταν μάταια, αφού κάτι σχετικό από τον Επίτροπο δεν ειπώθηκε. Ολα οφείλονται στο λάθος του δημοσιογράφου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...