663
Νοσηλευτές σε αντιδιαδήλωση στο Ντένβερ, σταματούν τα οχήματα των υποστηρικτών του Τραμπ που απαιτούν τερματισμό των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού | REUTERS/Alyson McClaran

Οπαδοί του Τραμπ θέλουν να σπάσουν την καραντίνα – τους σταματούν γιατροί και νοσηλευτές

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2020, 09:53
Νοσηλευτές σε αντιδιαδήλωση στο Ντένβερ, σταματούν τα οχήματα των υποστηρικτών του Τραμπ που απαιτούν τερματισμό των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού
|REUTERS/Alyson McClaran

Οπαδοί του Τραμπ θέλουν να σπάσουν την καραντίνα – τους σταματούν γιατροί και νοσηλευτές

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2020, 09:53

Το ορόσημο των 30.000 θυμάτων από τον κορονοϊό οι ΗΠΑ το πέρασαν την περασμένη Πέμπτη. Την Κυριακή έφτασαν τους 40.000 νεκρούς. Και όμως η χώρα πλέον έχει να αντιμετωπίσει όλο και περισσότερες αντιδράσεις από πολίτες που, παρακινούμενοι από τη ρητορική Τραμπ, επικαλούνται το Σύνταγμα και το «δικαίωμά τους να επιλέξουν», ζητώντας έτσι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και στις άλλες δραστηριοτητες, τα οποία πολλές πολλοί κυβερνήτες πολιτειών έχουν επιβάλει σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της επιδημίας και μείωσης των θανάτων.

Πλέον είναι εμφανές ότι υπάρχει μια δεύτερη μάχη μέσα στη μεγάλη μάχη που δίνει η υπερδύναμη κατά του κορονοϊού: μια μάχη ανάμεσα στους κυβερνήτες και στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βλέποντας την ανεργία να εκτινάσσεται σε ύψη που οι ΗΠΑ δεν έχουν δει εδώ και περίπου έναν αιώνα, θέλει να επανεκκινήσει άμεσα την οικονομία, εν όψει και των προεδρικών εκλογών. Ηδη άλλωστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε το μέρος των διαδηλωτών, οι οποίοι όμως συχνά βρίσκουν απέναντί τους τους αληθινούς ήρωες αυτού του ασύμμετρου πολέμου κατά της επιδημίας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Οι ΗΠΑ παραμένουν μια χώρα βαθιά διχασμένη, ακόμα και απέναντι στην ασθένεια…

Σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, το όριο των 40.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ξεπεράστηκε κάποια στιγμή την Κυριακή και οι ΗΠΑ πλέον θρηνούν σχεδόν 17.000 περισσότερους νεκρούς από την Ιταλία, τη χώρα όπου καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων παγκοσμίως. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, οι ΗΠΑ έχασαν 1.997 ανθρώπους από την ασθένεια…

Την είδηση ότι το όριο των 40.000 νεκρών ξεπεράστηκε στις ΗΠΑ μετέδωσε το Reuters, που βασίζεται σε δική του καταμέτρηση.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες διότι οι αρχές διαφόρων πολιτειών άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν τους θανάτους που «πιθανόν συνδέονταν» με την Covid-19 στους απολογισμούς τους, κάτι που δεν συνέβαινε ως τώρα. Η πόλη της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, πρόσθεσε έτσι πάνω από 3.700 θανάτους που «πιθανόν» συνδέονταν με τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 στον επίσημο απολογισμό της.

 

Παρά τα εφιαλτικά στοιχεία για την πορεία της ασθένειας, νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στις ΗΠΑ κατά της καραντίνας που έχει επιβληθεί λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, την ώρα που κυβερνήτες διαφωνούσαν με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι διαθέτουν επαρκή τεστ για την covid-19 και ότι πρέπει να ανοίξουν ξανά την οικονομία των πολιτειών τους.

Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της πολιτείας Ουάσινγκτον, την Ολύμπια, για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης του Δημοκρατικού κυβερνήτη Τζέι Ινσλι να επιβάλει καραντίνα στους κατοίκους, αγνοώντας την απαγόρευση στις συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ανθρώπων.

Διαδηλώσεις στην Ολύμπια της πολιτείας της Ουάσινγκτον (Reuters)

Παρά τις εκκλήσεις των διοργανωτών της διαδήλωσης προς τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκα, πολλοί δεν το έκαναν.

Στο Ντένβερ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Καπιτώλιο της πολιτείας για να ζητήσουν την άρση του lockdown στο Κολοράντο. Την ώρα που διαδηλωτές είχαν κλείσει τους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους, μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού φορώντας μάσκες και ιατρικές ποδιές στέκονταν στις διασταυρώσεις σε μια αντι-διαδήλωση.

Η καραντίνα, η οποία είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους ειδικούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας Covid-19, έχει πλήξει σε τρομακτικό βαθμό την οικονομία των ΗΠΑ: περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ζητήσει να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας τον τελευταίο μήνα!

Διαδηλώσεις για την άρση της καραντίνας έχουν πραγματοποιηθεί ήδη σε πόλεις στο Τέξας, το Ουισκόνσιν και τις πρωτεύουσες των πολιτειών Οχάιο, Μινεσότα, Μίσιγκαν και Βιρτζίνια.

«Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τη χώρα μας», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά από τον Λευκό Οίκο με θέμα την πορεία της επιδημίας. «Θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά».

Ωστόσο, ο κυβερνήτης Ινσλι αύξησε τις επιθέσεις του εναντίον του προέδρου, ο οποίος ζητεί την «απελευθέρωση» των πολιτειών, τονίζοντας ότι ο Τραμπ ενθαρρύνει τους πολίτες να παραβιάσουν τη νομοθεσία περί καραντίνας.

«Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή στην Αμερική που να έχουμε δει έναν αμερικανό πρόεδρο να ενθαρρύνει τους πολίτες να παραβιάσουν τους νόμους», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...