342
Δύο άνδρες της έφιππης αστυνομίας του Καναδά συνομιλούν με ένα κάτοικο στη Νέα Σκωτία, κατά την αναζήτηση του δράστη | REUTERS/John Morris

Φρίκη στον Καναδά: τουλάχιστον 16 νεκροί από δολοφόνο που είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2020, 09:13
Δύο άνδρες της έφιππης αστυνομίας του Καναδά συνομιλούν με ένα κάτοικο στη Νέα Σκωτία, κατά την αναζήτηση του δράστη
|REUTERS/John Morris

Φρίκη στον Καναδά: τουλάχιστον 16 νεκροί από δολοφόνο που είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2020, 09:13

Είναι μια μαύρη στιγμή για τον φιλειρηνικό Καναδά: ένοπλος εκτέλεσε τουλάχιστον 16 ανθρώπους στη Νέα Σκωτία σε μια επίθεση που καταγράφεται ως η χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το έγκλημα του 51χρονου οδοντοτεχνίτη, που κατονομάστηκε από την καναδική αστυνομία ως Γκάμπριελ Γουόρτμαν, ήταν φρικτά προμελετημένο. Ο Γουόρτμναν μεταμφιέστηκε πρώτα σε αστυνομικό και έκανε  μετατροπές στο αυτοκίνητό του ώστε να μοιάζει με περιπολικό. Επειτα άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως κατά ανθρώπων σε διάφορες τοποθεσίες στη Νέα Σκωτία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους — ο απολογισμός δεν είναι ακόμα οριστικός, καθώς αποδεικνύεται ότι ο δράστης είχε επιδοθεί στο φρικτό αυτό έργο του επί ώρες προτού γίνει αντιληπτός.

Οι 16 νεκροί είναι αριθμός που ξεπέρασε αυτόν της προηγούμενης χειρότερης σφαγής στη μεταπολεμική ιστορία του Καναδά. Είχε διαπραχθεί το 1989, όταν ένας άνδρας σκότωσε 15 γυναίκες.

Μια ραγισμένη καρδιά και μια φωτογραφία με λίγα άνθη στο σημείο όπου σκοτώθηκε ένα από τα θύματα του Γουόρτμαν στο Πόρταπικ (Reuters)

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι είχαν διαπραχθεί φόνοι αργά το βράδυ του Σαββάτου, αφού ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς σε κατοικία στη μικρή, παραθαλάσσια κοινότητα Πόρταπικ, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια από την επαρχιακή πρωτεύουσα Χάλιφαξ. Εξω και μέσα στο οίκημα αυτό βρέθηκαν «πολλοί» νεκροί, ενώ είχαν γίνει εμπρησμοί σε διάφορα σπίτια στην κοινότητα.

Αστυνομικοί αντάλλαξαν κατόπιν πυρά με τον Γουόρτμαν, που διέφυγε χρησιμοποιώντας διάφορα αυτοκίνητα, ανάμεσά τους και αυτό που είχε τροποποιήσει ώστε να μοιάζει με περιπολικό.

Οι έρευνες που έγιναν στη συνέχεια αποκάλυψαν πως ο ένοπλος είχε δολοφονήσει και άλλους ανθρώπους σε διάφορα σημεία στην επαρχία. «Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι» ποιος είναι ο απολογισμός, επισήμανε ο Κρις Λέδερ, αξιωματικός της αστυνομίας.

Μετά από 12 ώρες ανθρωποκυνηγητού, ο δράστης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, είναι νεκρός χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά και να μην υπάρχει κάποια προφανής σύνδεση μεταξύ του Γουόρτμαν και των θυμάτων του.

Για «μια ολέθρια μέρα για τη Νέα Σκοτία», η οποία «θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό για πολλά χρόνια» μίλησε ο Λι Μπέργκερμαν, επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της καναδικής επαρχίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...