493
H συνάντηση Χέκερ - Καλίν - Σουρανή στο Βερολίνο προκάλεσε αντιδράσεις στην Αθήνα |

Oμοβροντία της αντιπολίτευσης για την τριμερή του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2020, 11:14
H συνάντηση Χέκερ - Καλίν - Σουρανή στο Βερολίνο προκάλεσε αντιδράσεις στην Αθήνα
|

Oμοβροντία της αντιπολίτευσης για την τριμερή του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2020, 11:14

Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη από την ενέργεια του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δημοσιοποιήσει την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, Γερμανίας – Ελλάδος – Τουρκίας, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης βάλλει κατά της κυβέρνησης για την επιλογή της να την κρατήσει μυστική, σε μια περίοδο μάλιστα που συμπίπτει με την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Δυο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία.

Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό.

Ωστόσο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο τούρκος ΥΠΕΞ», παρατήρησε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας με μία αιχμή για τη στάση που είχε τηρήσει τον κυβερνών κόμμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση:

«Δεν γνωρίζουμε αν κρύβεται επειδή φοβάται την ακραία πτέρυγά της. Πάντως να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης».

Αδιανόητο χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, να πληροφορείται από διαρροές και από την τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο. «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση και ζητείται να υπάρξει άμεσα ενημέρωση για το περιεχόμενο της τριμερούς. Στη Χ. Τρικούπη επαναλαμβάνουν επίσης, το αίτημά τους για τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βασικό αντικείμενο τη χάραξη εθνικής γραμμής έναντι της Τουρκίας.

«Μέσα από “μυστικές” ή “φανερές” διαπραγματεύσεις νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας και προωθείται το παζάρι που έχουν στήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το παζάρι είναι επικίνδυνο και συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά – κυριαρχικά δικαιώματα», υπογραμμίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

«Η συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, με τη διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας, είναι μέρος επιλεγμένων κινήσεων, προσαρμοσμένων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών της Αν. Μεσογείου», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και καλεί σε λαϊκή επαγρύπνηση.

«Η μυστική συνάντηση που αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου και επιβεβαίωσε η κυβέρνηση συνιστά εθνικό έγκλημα», τονίζει η Ελληνική Λύση, σημειώνοντας πως είχε προειδοποιήσει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν επιβλαβής για την πατρίδα.

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν είχε ενημερωθεί κατά την επικοινωνία του με τον Ερντογάν για τις προθέσειςτου σχετικά με την Αγία Σοφία.

«Εάν κάποιοι νομίζουν ότι με μυστικές διπλωματίες θα παραδώσουν όσια, ιερά και κυριαρχία, θα συνθλιβούν υπό το βάρος των μεθοδεύσεών τους», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...