589
Μέλη του ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» | INTIMEnews

«Καβαλήσαμε» το δεύτερο κύμα; Ποια μέτρα εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2020, 08:33
Μέλη του ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
|INTIMEnews

«Καβαλήσαμε» το δεύτερο κύμα; Ποια μέτρα εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2020, 08:33

Ολοταχώς προς τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων -ή/και την επανενεργοποίηση ήδη ληφθέντων τα οποία έχουν ανασταλεί- οδεύει η χώρα μετά την αύξηση που καταγράφει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και των νοσηλευομένων με Covid-19 στα νοσοκομεία (υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες).

Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται, ήταν η δήλωση του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά στον ΣΚΑΪ: «Ετσι οπως ανεβαίνουν τα κρούσματα, μπαίνουμε σε περίοδο Μαρτίου», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία αναφοράς θεωρείται ένα από τα αξιόπιστα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί .

Μέχρι την Τρίτη στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονταν 87 άτομα, εκ των οποίων 35 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης. Και αυτό όταν στα τέλη Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι ήταν 41 και οι διασωληνωμένοι εννέα.

Τα νοσοκομεία με τους περισσότερους ασθενείς σε κλινικές Covid-19 είναι το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη (13), το Σωτηρία (11), το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης (7) και το Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας (6).

Από τις αρχές του Ιουλίου έχουν καταγραφεί συνολικά 422 κρούσματα εκ των οποίων 236 είναι εισαγόμενα. Ολόκληρο τον Ιούνιο, ο συνολικό ςαριθμός των κρουσμάτων είχε φτάσει μόλις τα 299.

Στα θετικά το γεγονός ότι για όγδοη ημέρα δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Αν η επιδημιολογική καμπύλη συνεχίσει ωστόσο να κινείται ανοδικά, η λήψη περιοριστικών μέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να περιοριστεί περαιτέρω διασπορά του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ των εισηγήσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας είναι να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς χώρους, καθώς επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων σε μέσα συγκοινωνίας – μεταφοράς (ειδικά στα πλοία της ακτοπλοΐας λόγω θερινών διακοπών) και τα καταστήματα.

Η εισήγηση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους έρχεται μετά τον προβληματισμό που υπήρξε για τα αυξανόμενα κρούσματα στη χώρα μας. Μόνο την  Τρίτη ανακοινώθηκαν 58 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα (34 ήταν τα «εισαγόμενα» κρούσματα της ημέρας).

Εν μέσω ανησυχίας για ένα «πρώιμο» δέυτερο κύμα του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι, η επιτροπή εμφανίζεται να εισηγείται -σε συνέχεια της απαγόρευσης των πανηγυριών ως το τέλος Ιουλίου – και την υποχρέωση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το εμβόλιό της για την COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία στον κόσμο που φθάνει σε αυτό το στάδιο και όπως έγινε γνωστό, σε αυτό θα συμμετάσχουν 30.000 άνθρωποι εκ των οποίων  περίπου οι μισοί θα λάβουν μία δόση 100 μικρογραμμαρίων, οι υπόλοιποι placebo (ψευτοφάρμακο).

Ο πρώτος στόχος της δοκιμής αυτής είναι να προληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19. Στους δευτερεύοντες στόχους συγκαταλέγεται η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η δοκιμή αυτή αναμένεται να διαρκέσει ως την 27η Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση τοποθετεί τη Moderna στην κεφαλή της παγκόσμιας κούρσας για τη δημιουργία εμβολίου εναντίον της πάθησης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 575.000 ανθρώπους επί συνόλου 13 και πλέον εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ωστόσο ότι τα πρώτα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά δεν θα είναι κατ’ ανάγκη τα πιο αποτελεσματικά ή τα πιο ασφαλή.

Η τεχνολογία της Moderna, που βασίζεται στον λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA, αποσκοπεί να δώσει στο σώμα τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες ώστε να αναπτύξει προληπτικά αντισώματα και να προστατευθεί από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με επιστημονική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, η φάση 1 της δοκιμής έδειξε πως το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού – δηλαδή τη δημιουργία αντισωμάτων για τον κορονοϊό – στους 45 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...