514
Τεθωρακισμένο των φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στο Ντονέτσκ. Γράφει «Ρωσία» | REUTERS/Alexander Ermochenko

Ολοκληρωτικός πόλεμος στο Ντονμπάς: Οι Ρώσοι δεν αφήνουν τίποτα όρθιο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 10:10
Τεθωρακισμένο των φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στο Ντονέτσκ. Γράφει «Ρωσία»
| REUTERS/Alexander Ermochenko

Ολοκληρωτικός πόλεμος στο Ντονμπάς: Οι Ρώσοι δεν αφήνουν τίποτα όρθιο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 10:10

Μια τρομακτική ρωσική στρατιωτική δύναμη, που αποτελείται από μονάδες που αποσύρθηκαν από την περιοχή του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), δυνάμεις που πήραν μέρος στην πολιορκία της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), παραστρατιωτικές μονάδες των φιλορώσων αυτονομιστών, τσετσενικά στρατεύματα και μονάδες που ήρθαν από τη Σιβηρία και από την Απω Ανατολή, επιχειρεί πλέον στο Ντονμπάς, όπου ο ουκρανικός στρατός είναι πρακτικά αδύνατο να αντισταθεί.

Το Κίεβο αναγνώρισε ότι η κατάσταση γίνεται «ολοένα πιο δύσκολη» για τους Ουκρανούς στον ανατολικό τομέα της χώρας –τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν μεταξύ άλλων το Σεβεροντονιέτσκ «24 ώρες το 24ωρο».

Σύμφωνα με τον Σερχίι Χαϊντάι, περιφερειάρχη της Λουγκάνσκ, «όλες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ». Η υπεροπλία των Ρώσων είναι επίσης εμφανής: «όλα έχουν συγκεντρωθεί εδώ», εξήγησε ο κυβερνήτης, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-300 και S-400, αντίστοιχων των αμερικανικών Patriot.

Κρίσιμο διακύβευμα στη μάχη για το Ντονμπάς, η πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, βομβαρδίζεται από τα ρωσικά στρατεύματα «24 ώρες το 24ωρο», τόνισε ο Χαϊντάι.

«Χρησιμοποιούν την τακτική της καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη» με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και άρματα μάχης, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές υποδομές όσο και σπίτια, πρόσθεσε.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή μέσω Facebook ότι τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς 45 κοινοτήτων στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

Ζελένσκι: Ως και 100 νεκροί τη μέρα 

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ακόμα και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε το πρόβλημα στο Ντονμπάς, λέγοντας ότι από 50 ως 100 στρατιώτες κάθε ημέρα σκοτώνονται κάθε μέρα στο ανατολικό μέτωπο.

«Σήμερα, από 50 ως 100 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στο πιο δύσκολο για εμάς μέτωπο στις ανατολικές περιοχές της χώρας μας», είπε την Κυριακή, ο Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RBK-Ukraine. «Προστατεύουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας, για τις οποίες μιλούν σε όλο τον κόσμο», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η τύχη της Σεβεροντονιέτσκ ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, όπου η εικόνα σήμερα κατά τους Ουκρανούς παραπέμπει σε Αποκάλυψη, έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας. Πολλές συνοικίες της Μαριούπολης έχουν μετατραπεί σε σωρούς συντριμμιών.

Οι Ρώσοι ελέγχουν πλέον πλήρως τη Μαριούπολη – μια πόλη που έχει σχεδόν καταστραφεί (REUTERS/Alexander Ermochenko)

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν. Αλλοι είναι νεκροί. Ο απολογισμός είναι μέχρι τώρα άγνωστος, αλλά χωρίς αμφιβολία πολύ βαρύς.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να εκφραστεί τη Δευτέρα μέσω βιντεοδιάσκεψης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός, που θα διεξαχθεί διά ζώσης για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια που έγινε ψηφιακά, εξαιτίας της πανδημίας. Αναμένεται να ζητήσει περισσότερη βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική, και να αναφερθεί επίσης στην προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Αν και ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοδιάσκεψης, παρόντες θα είναι αρκετοί ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ή ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Οι Ρώσοι, πάλι, είναι αποκλεισμένοι από το Φόρουμ. Το περίπτερο της Ρωσίας θα αντικατασταθεί στο Φόρουμ με περίπτερο «για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», όπου θα οργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις υποστήριξης στο Κίεβο, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...