170
Ο Γιαΐρ Λαπίντ και ο Ναφτάλι Μπένετ στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο | EPA/RONEN ZVULUN / POOL

Ισραήλ: Παραμένει με 60 έδρες η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 20:16
Ο Γιαΐρ Λαπίντ και ο Ναφτάλι Μπένετ στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο
|EPA/RONEN ZVULUN / POOL

Ισραήλ: Παραμένει με 60 έδρες η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 20:16

Μια βουλευτίνα του αριστερού κόμματος Meretz, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και παραιτήθηκε την Πέμπτη, στερώντας του την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναθεώρησε σήμερα την απόφασή της.

Η Γάιντα Ρινάουι Ζοάμπι, 49 ετών, που προέρχεται από την αραβική μειονότητα του Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους Αραβες Ισραηλινούς. Η μειονότητα αυτή είναι οι απόγονοι των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948 και σήμερα αποτελεί περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ χαιρέτισε την επιστροφή της Ζοάμπι στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Βάλαμε στην άκρη τις διαφορές μας και μαζί ξαναρχίζουμε τη δουλειά της κυβέρνησης και του συνασπισμού», έγραψε στο Twitter.

Με την παραίτηση της Ζοάμπι ο κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από εθνικιστικά, κεντρώα, αριστερά και αραβικά κόμματα, θα απέμενε μόνο με 59 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ. Είχε προηγηθεί, πριν από έξι εβδομάδες, η παραίτηση και της Γιαμίνα Ιντίτ Σίλμαν, της ριζοσπαστικής δεξιάς, με αποτέλεσμα ο συνασπισμός να έχει μόνο 60 έδρες, όσες και η αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News