309
Ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μακί Σαλ υποδέχτηκε τον Ολαφ Σολτς στο αεροδρόμιο του Ντακάρ | REUTERS/Andreas Rinke

Μακί Σαλ: Αποστολή σε Μόσχα και Κίεβο ετοιμάζει ο πρόεδρος της Σενεγάλης

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 21:11
Ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μακί Σαλ υποδέχτηκε τον Ολαφ Σολτς στο αεροδρόμιο του Ντακάρ
|REUTERS/Andreas Rinke

Μακί Σαλ: Αποστολή σε Μόσχα και Κίεβο ετοιμάζει ο πρόεδρος της Σενεγάλης

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 21:11

Τη Ρωσία και την Ουκρανία θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Σενεγάλης και προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης,  Μακί Σαλ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς o οποίος βρέθηκε στο Ντακάρ.

«Θα πάω  στη Μόσχα και επίσης στο Κίεβο. Παράλληλα, δεχτήκαμε να συνεδριάσουμε με όσους ηγέτες της Αφρικανικής Ενωσης το επιθυμούν και με τον πρόεδρο (της Ουκρανίας) Ζελένσκι, ο οποίος εξέφρασε την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους αφρικανούς ηγέτες. Θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων», είπε ο Σαλ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διχάσει τις αφρικανικές χώρες, ενώ πλήττει σκληρά και τις οικονομίες τους, λόγω της αύξησης της τιμής των σιτηρών και τις ελλείψεις σε καύσιμα.

Η Σενεγάλη, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις δυτικές χώρες, εξέπληξε στις 2 Μαρτίου, όταν απείχε από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την έγκριση μιας απόφασης που απαιτούσε από τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως την προσφυγή στη βία» σε βάρος της Ουκρανίας. Στις 24 Μαρτίου όμως ψήφισε υπέρ μιας δεύτερης απόφασης που απαιτούσε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο. Σχεδόν οι μισές αφρικανικές χώρες απείχαν ή δεν ψήφισαν καθόλου στις δύο αυτές ψηφοφορίες.

«Δεν θέλουμε να πάρουμε θέση σε αυτόν τον πόλεμο, θέλουμε, ξεκάθαρα, την ειρήνη. Καταδικάζουμε την εισβολή και εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση, εργαζόμαστε για μια κατάπαυση του πυρός, για τον διάλογο (…) αυτή είναι η αφρικανική θέση», δήλωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης, ενώ αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εργαστεί για τον ανεφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Ο Ολαφ Σολτς από την πλευρά του είπε ότι θέλει να συνεργαστεί με τη Σενεγάλη τόσο στον τομέα του LNG όσο και σε εκείνον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Σενεγάλης θα είναι το αντικείμενο πιο λεπτομερών συζητήσεων που θα έχουν οι δύο πλευρές, πρόσθεσε ο γερμανός καγκελάριος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News