392
Η Μέρκελ στη Μπούντεσταγκ στις 6 Σεπτεμβρίου. Ενα λεξικό θα μας βοηθήσει να την καταλάβουμε καλύτερα | REUTERS/Stefanie Loos

H Ανγκελα Μέρκελ από το Α ως το Ω

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 16:08
Η Μέρκελ στη Μπούντεσταγκ στις 6 Σεπτεμβρίου. Ενα λεξικό θα μας βοηθήσει να την καταλάβουμε καλύτερα
|REUTERS/Stefanie Loos

H Ανγκελα Μέρκελ από το Α ως το Ω

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 16:08

Συμπληρώνει 11 χρόνια στην ηγεσία της Γερμανίας και, αν και δεν το έχει ανακοινώσει ακόμη, φαίνεται πώς έχει σκοπό να είναι παρούσα και στις εκλογές του 2017 για μία τέταρτη τετραετία στην καγκελαρία της πιο ισχυρής χώρας της Ευρώπης.

Και όμως η Ανγκελα Μέρκελ παραμένει μία μάλλον αινιγματική προσωπικότητα που κρατά την προσωπική ζωή της αυστηρά διαχωρισμένη από τη δημόσια εικόνα της. Oι Γερμανοί δεν ξέρουν ποια είναι η καγκελάριός τους. Πέρα από μερικές φωτογραφίες κάθε χρόνο στις διακοπές με τον σύζυγό της, τον χημικό Γιόαχιμ Ζάουερ, και με εξαίρεση ορισμένα ανέκδοτα για τα χωρίς φαντασία ταγέρ της, η 62χρονη πολιτικός παραμένει ένα απροσπέλαστο πρόσωπο.

Αυτή την ανάγκη του γερμανικού κοινού προσπαθεί να ικανοποιήσει ο γερμανός δημοσιογράφος Αντρέας Ρίνκε οποίος με ένα βιβλίο-λεξικό 447 σελίδων επιχειρεί να ρίξει λίγο φως στην Ανγκελα πίσω από τη Μέρκελ.

rinke-lexikonΣτο «Λεξικό Μέρκελ: Η καγκελάριος από το Α ως το Ω» ξεδιπλώνεται η ζωή και η δημόσια δράση της καγκελαρίου και δίνονται απαντήσεις σε θέματα που κυμαίνονται από τα μεγάλα (Τι είναι αυτό το «Θα τα καταφέρουμε» που λέει για τους πρόσφυγες) μέχρι τα μικρά (Τι νούμερα παπούτσια φοράει).

Ο Ρίνκε, διδάκτωρ της Ιστορίας και επικεφαλής του δικτύου ανταποκριτών του Reuters στο Βερολίνο, έχει πραγματοποιήσει μεγάλη έρευνα. Πάνω από 1.200 πηγές τεκμηριώνουν τα γραφόμενα για την καγκελάριο, σημειώνει η Deutsche Welle. «Είναι πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες για να αξιολογήσουν θέσεις και συμπεριφορές της, σαν μια βάση γεγονότων που στη γερμανική μιντιακή γεωγραφία φαίνεται πως χάνονται καμιά φορά, περί αυτού πρόκειται σε αυτό το βιβλίο», εξηγεί ο ίδιος στην εισαγωγή του βιβλίου.

Ποιες είναι αυτές οι πληροφορίες; Πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική λιτότητας, ποιο είναι το αγαπημένο της βιβλίο και ποιο το αγαπημένο της  λουλούδι; Τι πιστεύει για τον Τζορτζ Μπους ή τον Μπαράκ Ομπάμα; Ακόμη, τι σχέση είχε με τον πολιτικό της μέντορα Χέλμουτ Κολ;

Μέσα στο λεξικό υπάρχουν πολλές ρήσεις της Μέρκελ από προηγούμενα χρόνια που ξεχάστηκαν ή δεν προσέχτηκαν αρκετά, αλλά παραμένουν χρήσιμες για την κατανόηση του (ας το πούμε και έτσι) φαινομένου Μέρκελ.

Οσο και αν η ζωή της στην πολιτική είναι ανοιχτή, η Ανγκελα της καθημερινότητας παραμένει κλειστό βιβλίο. Εδώ όμως μπορεί να βοηθήσει ο Ρίνκε που δίνει απαντήσεις για το τι νούμερο παπούτσι φοράει ή για τα περιβόητα μονότονα ταγέρ της.

Μόνο σε δύο γράμματα της αλφαβήτου δεν υπάρχουν αναφορές. Ισως για να μείνει λίγο ακόμη μυστήριο.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...