610
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν πιθανότατα ηγέτης του CDU αντί της Μέρκελ αν δεν καθηλωνόταν σε αναπηρικό καροτσάκι | REUTERS/Axel Schmidt

O Σόιμπλε θέλει να γίνει ο βουλευτής του (μισού) αιώνα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2016, 10:06
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν πιθανότατα ηγέτης του CDU αντί της Μέρκελ αν δεν καθηλωνόταν σε αναπηρικό καροτσάκι
|REUTERS/Axel Schmidt

O Σόιμπλε θέλει να γίνει ο βουλευτής του (μισού) αιώνα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2016, 10:06

Για τους Ελληνες ενσάρκωσε τη σκληρότητα της Ευρώπης, ήταν μια μόνιμη μέγγενη οικονομικών μέτρων, το πρόσωπο του Κακού και της Κρίσης. Για τους Γερμανούς όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι κάτι απείρως πιο θετικό. Είναι η προσωποποίηση της επιμονής και της αντοχής. Είναι ο άνθρωπος που θα γινόταν καγκελάριος, αυτός θα διαδεχόταν τον αρχιτέκτονα της γερμανικής ενοποίησης Χέλμουτ Κολ, αν δεν καθηλωνόταν σε ένα αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας μιας δολοφονικής επίθεσης εναντίον του τον Οκτώβριο του 1990. Είναι ο άνθρωπος που λίγες εβδομάδες μετά από εκείνη την επίθεση και ενώ ήξερε ότι στο εξής θα είναι ανάπηρος είπε στους δημοσιογράφους: «Ε, θα χρειαστεί να με συνηθίσετε έτσι». Τώρα είναι και η προσωποποίηση της πολιτικής συνέχειας.

Βουλευτής από το 1972, ο χερ Σόιμπλε, ο οποίος θα εορτάσει τα 74α γενέθλιά του την Κυριακή, έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική και θα είναι εκ νεόυ υποψήφιος στις εκλογές του 2017. Εφόσον όλα πάνε καλά – και γιατί να μην πάνε; – και εκλεγεί, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα μετρά στο τέλος του επόμενου εκλογικού κύκλου σχεδόν μισό αιώνα θητείας στην Μπούτεσταγκ!

Οπως ανακοίνωσε η τοπική οργάνωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Ορτενάου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ο κ. Σόιμπλε θα διεκδικήσει στις επικείμενες εσωκομματικές διαδικασίες την υποψηφιότητά του για απευθείας εκλογή στην εκλογική περιφέρεια του Οφενμπουργκ.

«Τα μέλη της CDU έχουν μεγάλο σεβασμό για την προσφορά και την παρουσία του Σόιμπλε στην εκλογική του περιφέρεια, παρά την πολύ απαιτητική κυβερνητική του θέση. Εχει πετύχει πολλά για την περιοχή. Το κορυφαίο στέλεχος απολαμβάνει μεγάλη εμπιστοσύνη, ειδικά σε αυτές τις πολιτικά ταραγμένες εποχές», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Φόλκερ Σεμπέστα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε θέτει τον εαυτό του και πάλι στη διάθεση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος τόσο σε τοπικό επίπεδο, στην εκλογική του περιφέρεια όσο και στην ομοσπονδιακή πολιτική.

Και ναι, ο χερ Σόιμπλε είναι ήδη ο μακροβιότερος βουλευτής της Μπούτεσταγκ.

Αλλά «μαθουσάλα» της πολιτικής έχει και η γερμανική Αριστερά: ο 68χρονος Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την Καγκελαρία στις προηγούμενες εκλογές, είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2015 την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke, σημειώνοντας μάλιστα τότε ότι δεν ήταν βέβαιος εάν θα έθετε εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2017.

82447cb71e1b3cabf096d4465f59582f_XL
Ο Γκρεγκόρ Γκίζι, επικεφαλής του Die Linke. Θεωρείται «συγκολλιτική» ουσία της γερμανικής Αριστεράς και Κεντροαριστεράς (Reuters)

«Ειδικά από την εκλογική μου περιφέρεια, στο Τρέπτοου-Κέπενικ (προάστιο του νοτιοανατολικού Βερολίνου), μού περιήλθαν πολλές παραινέσεις και μηνύματα να θέσω υποψηφιότητα για άλλη μια φορά. Μετά από βαθιά σκέψη, δεν μπορώ και δεν θέλω να το αποφύγω και, αν το κόμμα μου με προτείνει, θα αγωνιστώ ως απευθείας υποψήφιος ώστε να συνεχίσω να εκπροσωπώ στην Βουλή το για μένα ωραιότερο προάστιο του Βερολίνου», είπε ο χερ Γκίζι στη διαδικτυακή Berliner Kurier, διευκρινίζοντας ότι δεν επιθυμεί να εκλεγεί με λίστα αλλά απευθείας.

Οπως σχολίασε αναλυτής της Berliner Kurier η υποψηφιότητα του Γκρέγκορ Γκίζι θα κινήσει το ενδιαφέρον τόσο των Σοσιαλδημοκρατών του SPD όσο και των Πρασίνων, καθώς ο 68χρονος πολιτικός θεωρείται από τα λίγα στελέχη της Αριστεράς που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνασπισμό SPD – Αριστεράς – Πρασίνων ώστε να εκδιώξουν τη Δεξιά (τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνικής Ενωση Βαυαρίας) από την καγκελαρία.

«Η Ανγκελα Μέρκελ αφαίρεσε την αλληλεγγύη από την Ευρώπη, περισσότερο από ό,τι κάθε προκάτοχός της. Η CDU/CSU πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση ώστε να μπορέσει έτσι να καταστήσει και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) περιττή. Η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται μια διαφορετική, κοινωνική, ειρηνική και δημοκρατική πολιτική. Αυτό είναι ήδη μια σχεδόν ιστορική αναγκαιότητα και είναι δυνατή μόνο με μια δυνατή Αριστερά», είπε ο χερ Γκίζι και προσθέτει ότι η Αριστερά πρέπει να εξελίξει περισσότερο την στρατηγική διακυβέρνησης και όχι μόνο διαμαρτυρίας και «να αναλάβει ακόμη περισσότερες ευθύνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...