539
Ο Λούλα μιλά σε δημοσιογράφους στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Βραζιλίας αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες διαφθοράς | REUTERS/Fernando Donasci

H Βραζιλία μαθαίνει για μίζες του Λούλα ντα Σίλβα

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 14:12
Ο Λούλα μιλά σε δημοσιογράφους στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Βραζιλίας αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες διαφθοράς
|REUTERS/Fernando Donasci

H Βραζιλία μαθαίνει για μίζες του Λούλα ντα Σίλβα

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 14:12

Την αργή αλλά βασανιστικά σταθερή πολιτική αποκαθήλωση δύο πρώην προέδρων ζει τους τελευταίους μήνες η Βραζιλία καθώς -όχι χωρίς πολλές αμφιβολίες για τις μεθόδους και τις πρακτικές της Δικαιοσύνης και όχι χωρίς λαϊκές αντιδράσεις- ο Λούλα ντα Σίλβα και η Ντίλμα Ρούσεφ έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Τελευταίο χτύπημα οι κατηγορίες από την εισαγγελία για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος κατά του Λούλα ντα Σίλβα με αφορμή το σκάνδαλο της Petrobras, της μεγάλης κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι έλαβε μίζες 3,7 εκατ. ρεάλ (περίπου 1 εκατ. ευρώ), τις οποίες η εισαγγελία συνδέει με την ευρύτερη υπόθεση της Petrobras. Θεωρείται δε ο εγκέφαλος ενός σχεδίου από το οποίο η Petrobras φέρεται να ζημιώθηκε κατά 2 δισ. δολάρια. Μέρος των χρημάτων που κατέληξαν στα χέρια πολιτικών χρηματοδότησαν προεκλογικές εκστρατείες.

Τα χρήματα που ξεπλύθηκαν διατέθηκαν για την αγορά και την ανακαίνιση παραθαλάσσιας κατοικίας του Λούλα. Η κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε τις εργασίες ενέχεται και αυτή στο σκάνδαλο, αναφέρουν οι δικαστικές Αρχές, οι οποίες βλέπουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή του Λούλα, αν και προειδοποιούν ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί με προσοχή.

Μαζί με τον πρώην πρόεδρο κατηγορούνται η σύζυγός του Μαρίζα Λετίτσια, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Λούλα και άλλα πέντε άτομα. Πολιτικοί και αξιωματούχοι της Petrobras έχουν συλληφθεί και παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ενώ άλλοι έχουν δικαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια παράλληλη υπόθεση ο Λούλα έχει να αντιμετωπίσει κατηγορίες για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης, επίσης σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση για την Petrobras.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το Εργατικό Κόμμα (PT), το κόμμα του Λούλα ντα Σίλβα που πρέπει να ανησυχεί, γράφει η γαλλική Le Monde. Αν και για την ώρα οι κατηγορίες μοιάζουν να επικεντρώνονται σε πρόσωπα του PT, όπως ο πρώην πρόεδρος, όλα τα μεγάλα κόμματα πρέπει να αγχώνονται για το μέλλον της υπόθεσης της Petrobras, εξηγεί η εφημερίδα.

Το σοκ ωστόσο για τους Βραζιλιάνος είναι μεγάλο: ο Λούλα υπήρξε για πολλούς η ενσάρκωση του «βραζιλιανικού ονείρου», ο λαϊκός άνθρωπος που οδήγησε τη χώρα του στην ανάπτυξη και της χάρισε την αυτοπεποίθηση που της είχαν στερήσει οι δικτάτορες και οι διεφθαρμένοι άρχοντες του παρελθόντος. Τώρα εμφανίζεται να είναι και αυτός ένας συνηθισμένος διεφθαρμένος πολιτικός που έπαιρνε μίζες για να φτιάξει τη βίλα του δίπλα στο κύμα…

Ο 70χρονος πρώην πρόεδρος, ο οποίος όντως, σε μεγάλο βαθμό ήταν ο αρχιτέκτονας της εντυπωσιακής ανάπτυξης της Βραζιλίας την τελευταία δεκαετία (όσο και αν το οικονομικό θαύμα της χώρας έχει αρχίσει να ξεφτίζει), αρνείται τις κατηγορίες. «Λυπάμαι, είναι μια μεγάλη φάρσα, ένα μεγάλο ψέμα, ένα πυροτέχνημα», δήλωσε και προσθέτει ότι η υπόθεση δεν τον πτοεί, αλλά αντίθετα, τον παρακινεί «να βγει και να μιλήσει».

Αν και εκτός πολιτικής πλέον, ο Λούλα εξακολουθεί να είναι αγαπητός σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, το οποίο δεν βλέπει καθόλου θετικά τις έρευνες της Δικαιοσύνης. Πολλοί Βραζιλιάνοι συμφωνούν με τον πρώην πρόεδρο ότι οι κατηγορίες είναι προσχηματικές και η δίωξη -στην ουσία της- είναι πολιτική. Ωστόσο η δημοτικότητά του έχει πάρει την κατιούσα μετά και την καθαίρεση από την προεδρία της διαδόχου του Ντίλμα Ρούσεφ με την κατηγορία της αλλοίωσης των στατιστικών για το έλλειμμα.

Μετά την αποπομπή της Ρούσεφ, πολλοί προεξόφλησαν τη μεγάλη επιστροφή του Λούλα, λέγοντας ότι είναι πιθανό να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της χώρας το 2018. Ωστόσο σε περίπτωση καταδίκης δεν θα είναι δυνατόν να κατέλθει στις εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...