316
Οι αραβικές χώρες παρακολουθούν αμήχανα τα όσα γίνονται στις αγορές πετρελαίου | REUTERS/Fahad Shadeed/Files

Οικονομικός πόλεμος για τον «μαύρο χρυσό»

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2015, 22:25
Οι αραβικές χώρες παρακολουθούν αμήχανα τα όσα γίνονται στις αγορές πετρελαίου
|REUTERS/Fahad Shadeed/Files

Οικονομικός πόλεμος για τον «μαύρο χρυσό»

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2015, 22:25

Την ώρα που ο πλανήτης ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει το 2015 και να βυθιστεί στην οικογενειακή θαλπωρή των γιορτών, όπως επιτάσσουν τα Χριστούγεννα, στα χρηματιστήρια γίνεται… του πετρελαίου.

Κι αυτό γιατί οι τιμές του αργού πετρελαίου σπάνε κάθε ρεκόρ, όσον αφορά τα χαμηλά όρια και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι γεωπολιτικοί γίγαντες κινούνται. Οσο, μάλιστα, στο παιχνίδι εμπλέκεται η Ρωσία και το Ιράν, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη.

To brent βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό από το 2004 και μετά, αφού Ρωσία, Ιράν, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής δεν έχουν πρόβλημα να ρίξουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες, κάτι που –όπως είναι φυσικό- ρίχνει τις τιμές. Η κατάσταση, καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ήταν απογοητευτική, με αποκορύφωμα τους δείκτες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

σασδασδασ

Για να έχετε μία τάξη μεγέθους για το πώς κινείται η τιμή του, δείτε το γράφημα. Παρουσιάζει τη διακύμανση την τελευταία τετραετία. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο 2015 είχαμε αυξητικές τάσεις, οι οποίες χρονικά διήρκεσαν λίγο, ενώ το έτος κλίνει με μεγάλη πτώση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και στις αρχές του 2016.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της επιλογής των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών να διαθέσουν στην αγορά τεράστιες ποσότητες. Σχετίζεται άμεσα και με τις αποφάσεις των ΗΠΑ. Οπως σημειώνει ο Τζον Φίκνεκ στην Telegraph, το ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια -κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία εννιά χρόνια- επηρεάζει τις ισοτιμίες παγκοσμίως, ενισχύοντας το δολάριο ως νόμισμα. Κι αυτή η ενίσχυση, με τη σειρά της, πλήττει τις τιμές του πετρελαίου. Σκεφτείτε το απλά:

Τα περισσότερα αγαθά διαπραγματεύονται ελεύθερα στις αγορές και η διαπραγμάτευση γίνεται σε δολάρια. Οταν οι τιμές του δολαρίου αυξάνονται, μειώνεται η ζήτηση

Για να αποτυπώσετε όλα τα παραπάνω ακόμη καλύτερα, δείτε το βίντεο. Και σκεφτείτε πριν πάρετε την οποιαδήποτε απόφασή σας να επενδύσετε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...