667
Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές αθροίζουν ποσοστά και έδρες | REUTERS/Marcelo del Pozo

Η Ισπανία λίγο προτού γίνει… Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2015, 16:22
Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές αθροίζουν ποσοστά και έδρες
|REUTERS/Marcelo del Pozo

Η Ισπανία λίγο προτού γίνει… Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2015, 16:22

Οι Ισπανοί τόσο καιρό μιλούσαν για αλλαγή και, πλέον, την έχουν. Μόνο που αυτή η αλλαγή έχει μπλέξει τόσο πολύ το πολιτικό σκηνικό που ο σχηματισμός κυβέρνησης φαντάζει Γόρδιος Δεσμός.

Στις εκλογές της Κυριακής –και με το 100% των ψήφων καταμετρημένο και ενσωματωμένο- το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αποσπά ποσοστό 28.7%, οι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με 22%, τρίτοι οι Podemos με 20.7% και τέταρτοι οι Ciudadanos με 13.9%.

Αναλυτικά:

  • Λαϊκό Κόμμα – 28,72% – 123 έδρες
  • Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας – 22,01% – 90 έδρες
  • Podemos – 20,66% – 69 έδρες
  • Ciudadanos – 13,93% – 40 έδρες
  • Δημοκρατική Αριστερά Καταλoνίας – 2,39% – 9 έδρες
  • Δημοκρατία και Ελευθερία – 2,25% – 8 έδρες
  • Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα – 1,20% – 6 έδρες
  • Ενωμένη Αριστερά – Λαϊκή Ενότητα – 3,67% – 2 έδρες
  • Ενότητα Βασκικής Χώρας – 0,87% – 2 έδρες
  • Καναριακή Συμμαχία – Καναριανό Εθνικιστικό Κόμμα – 0,33% – 1 έδρα

Σχηματισμός κυβέρνησης δεν υπάρχει και δύσκολα θα υπάρξει.

Κι αυτό γιατί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως οι Podemos σκοπεύουν να μην επιτρέψουν στον Ραχόι να γίνει ξανά πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει πως τόσο συνταγματικά, όσο και πολιτικά θα πιέσουν προς τον σχηματισμό κυβέρνησης με άλλο πρόσημο, πλην αυτό του συντηρητικού χώρου. «Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, οι Podemos δεν θα επιτρέψουν και δεν θα δεχθούν ούτε ενεργητικά, συμμετέχοντας δηλαδή, ούτε παθητικά, αποδεχόμενοι δηλαδή, μία κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, τόνισε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της ισπανικής Αριστεράς. Μάλιστα, ο Ιγκλέσιας αποκάλυψε πως θα αρχίσει άμεσα τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα, με σκοπό να διερευνήσει την πιθανότητα μετεκλογικών συμφωνιών. Και, προφανώς, ύψωσε κι άλλο τους τόνους τονίζοντας πως το κόμμα του είναι έτοιμο να δώσει ξανά τη μάχη των εκλογών, εάν οι Ισπανοί πολίτες οδηγηθούν ξανά σε κάλπες.

Η κίνηση των Podemos ήταν προπομπός και για τα όσα είδαμε από τους Σοσιαλιστές, με το PSOE να ξεκαθαρίζει πως ούτε αυτό θα μπει σε κυβέρνηση υπό τον Ραχόι. Το κόμμα του Πέδρο Σάντσες απέδειξε ότι πάει και πιο κάτω, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής ψήφων, ακόμη πιο κάτω κι από το 2011, όταν είχε δει τα ποσοστά του να κατρακυλούν. Και παρ’ όλα αυτά, ο Σάντσες είναι αυτός που κρατά το κλειδί στα χέρια του. Είναι αυτός που θα αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων. Και από την στιγμή που ξεκαθάρισε πως δεν δίνει στήριξη στον Ραχόι, τώρα καλείται ο ίδιος «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Ολα θα κριθούν από τη «συμφωνία κορυφής» που θα γίνει μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Podemos. Σάντσες και Ιγκλέσιας κινούν τα νήματα πλέον

Τι εναλλακτικές υπάρχουν;

Μία συνεργασία με αριστερό/κεντροαριστερό πρόσημο, η οποία θα μπορέσει να δώσει την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία.

Σοσιαλιστές, Podemos και… συμπληρώματα. PSOE και Podemos αθροίζουν 159 έδρες, οπότε χρειάζονται άλλες 17 για το πολυπόθητο 176 που σχηματίζει κυβέρνηση. Οι Ciudadanos έχουν 40 έδρες. Η κατάσταση εδώ είναι περίπλοκη. Από τη μία δύσκολα ο Αλμπερτ Ριβέρα δύσκολα θα δεχθεί να μπει σε έναν τόσο αριστερό για τα δικά του γούστα συνδυασμό, από την άλλη δεν θέλει να χρεωθεί ο ίδιος την αποτυχία. Επίσης, το κόμμα του δεν είναι δεδομένο πως θα λειτουργήσει ως ενιαίο μπλοκ, δεν είναι απίθανο κάποιοι από τους βουλευτές του να δεχθούν να στηρίξουν μία αριστερή/κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Τελευταία λύση; Οι αποσχιστικές φωνές της Καταλονίας. Οι Podemos έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την στήριξή τους στο ζήτημα που καίει εδώ και δεκαετίες την Ισπανία και δεν αποκλείεται να δουν ως «δώρο» μία αντίστοιχη στήριξη από τους Καταλανούς. Κι αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που μπορεί να συμβεί. Τόσο οι Καταλανοί, όσο και οι Βάσκοι έχουν στηρίξει στο παρελθόν κυβερνήσεις μειοψηφίας τόσο από τους Σοσιαλιστές, όσο κι από το Λαϊκό Κόμμα, όπως θυμίζει ο Ζιλ Τρέμλετ στη Guardian.

Κοινώς, μετρημένα κουκιά. Από την στιγμή που όλοι γύρισαν την πλάτη στον Ραχόι –κι αυτός δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση κυρίως λόγω της κάκιστης επίδοσης των Ciudadanos- οι επιλογές είναι τρεις. Είτε οι Σοσιαλιστές και οι Podemos (οι πιο συγγενείς πολιτικά σε σχέση με τα άλλα δίδυμα) κάνουν κυβέρνηση με το φιλελεύθερο κέντρο των Ciudadanos, είτε στρέφονται σε πιο αριστερόστροφα σχήματα και σε περιφερειακούς εθνικιστές.

Αλλιώς ξανά εκλογές. Με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...