247
Στιγμιότυπο από τη σχετική συνεδρίαση στο γερμανικό κοινοβούλιο | REUTERS/Fabrizio Bensch

Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. από τη γερμανική Βουλή

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 17:03
Στιγμιότυπο από τη σχετική συνεδρίαση στο γερμανικό κοινοβούλιο
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. από τη γερμανική Βουλή

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 17:03

Παρά τις αντιρρήσεις του κόμματος των Φιλελευθέρων, η Μπούντενσμπανκ ενέκρινε, την Τετάρτη, την εκταμίευση της δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του τρίτου πακέτου βοήθειας, η οποία ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, μπορεί πλέον να συμφωνήσει για την εν λόγω πληρωμή στο Συμβούλιο Διοικητών του ESM, όπου εκπροσωπούνται οι 19 χώρες του Ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών τους, όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την αντίθεσή τους στην εκταμίευση της δόσης εξέφρασαν οι Φιλελεύθεροι του FDP, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, o επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP, Κρίστιαν Ντυρ, τόνισε ότι μόνο «στα χαρτιά εκπληρώνει η Αθήνα τις δεσμεύσεις προς τους διεθνείς πιστωτές, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα καθυστερούν ή αναβάλλονται».

«Δεν μπορεί κανείς να διώξει την υποψία ότι ο Τσίπρας προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο», ανέφεραν στην αίτησή τους οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι ζήτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση να μην εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Τα 6,7 δισ. προορίζονται κυρίως για την αποπληρωμή χρεών, αλλά και ως μαξιλάρι για τη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Nα σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως, τόσο το 2019, όσο και το 2020, η δημοσιονομική κατάσταση θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των αντίμετρων, ενώ το ΔΝΤ βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και θεωρεί πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2019 και να μην ισχύσουν τα αντίμετρα που έχει θεσπίσει η ελληνική Βουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...