664
| Shutterstock

Οι χώρες-«πειρατές» και ο φόρος 15% στις πολυεθνικές

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:39
|Shutterstock

Οι χώρες-«πειρατές» και ο φόρος 15% στις πολυεθνικές

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 27 Δεκεμβρίου 2022, 14:39

Οι αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων έρχονται στο προσκήνιο με την ανατολή του νέου έτους. Οι αναπτυγμένες χώρες θα βρεθούν και πάλι μπροστά στο δίλημμα να τηρήσουν τη μεταξύ τους συμφωνία και να εφαρμόσουν ένα ενιαίο φόρο, ή θα αφήσουν τα κράτη-«πειρατές» να φέρνουν στο σκάφος τους τις πολυεθνικές εταιρίες που έχουν κάθε συμφέρον να πληρώνουν λιγότερα.

Αυτή τη χρονιά το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην Ιρλανδία -όπου ο φορολογικός συντελεστής επί των κερδών βρίσκεται στο 12,5% και σταδιακά αυξάνεται – αλλά στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τούτο διότι τρία μέλη της η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Κύπρος έχουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που λειτουργούν σαν «μαγνήτες» για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αποφύγουν τη φορολογία, ακόμη και αν δεν έχουν δραστηριότητα σε αυτές τις χώρες.

Μάλιστα οι Εσθονοί, οι οποίοι έγιναν μέλος της ευρωζώνης το 2004, το έχουν παρακάνει, φτάνοντας στο σημείο να έχουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή για επιλεγμένες δραστηριότητες όπως είναι οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, στην ΕΕ ο μέσος φορολογικός συντελεστής των κερδών είναι 18,5% ενώ στην Ελλάδα παρά τη σημαντική μείωση της φορολογίας βρίσκεται στο 22%. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ τίθενται αυτόματα εκτός ανταγωνισμού στην προσπάθεια προσέλκυσης εγκατάστασης μεγάλων εταιρειών στην επικράτειά τους.

Στη χώρα μας, τη νέα χρονιά, θα γίνει το επόμενο βήμα μείωσης της φορολογίας των κερδών κατά δύο μονάδες. Ο στόχος είναι να πέσει ο φορολογικός συντελεστής στο 20% με κύριο στόχο να βοηθηθούν οι ελληνικές κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

Ως πρός τον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό (για την προσέλκυση των πολευθνικών ομίλων), τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν.

Οπως μετέδιδαν κορυφαίες πηγές των Βρυξελλών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην σύνοδο του G20 στο τέλος του 2021 για την σταδιακή αύξηση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%.

Στο πλαίσιο αυτής της μακροχρόνιας παγκόσμιας συμφωνίας εντάχθηκε και η ΕΕ, αφού η Ουγγαρία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες απέσυραν τις αντιρρήσεις τους υποσχόμενες ότι θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Εφόσον αυτό συμβεί και οι χώρες με συντελεστές χαμηλότερους του 15% αυξήσουν τη φορολογία, τότε οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ελπίζουν ότι από το 2024 θα αρχίσουν να εισπράττουν υψηλότερους φόρους από τις δραστηριότητες που σήμερα “υπο-φορολογούνται”.

Δύο χρόνια διαπραγματεύσεις

Για να φτάσει η παγκόσμια οικονομία σε αυτό το σημείο, χρειάστηκαν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων. Τον Οκτώβριο του 2021, 137 χώρες συμφώνησαν να επιβάλουν ελάχιστο φόρο 15% στις μεγάλες εταιρίες.

Ο Economist θεωρεί ότι με αυτή τη συμφωνία άνοιξε ο δρόμος για την πιο σημαντική αναθεώρηση των διεθνών φορολογικών κανόνων εδώ και έναν αιώνα. Με την επιβολή του φόρου σε κάθε τομέα όπου δραστηριοποιείται μια εταιρεία, οι μεγάλες χώρες στοχεύουν να εξαλείψουν τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας της σε μια χώρα ή μια περιοχή με χαμηλή φορολογία.

Η βάση υπολογισμού

Προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε τη βάση υπολογισμού του φόρου που είναι τα έσοδα -και κατ΄επέκταση τα κέρδη- από τις ψηφιακές συναλλαγές, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις μεταφορές και το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών με έμφαση τις χρηματοικονομικές που αποφέρουν και τα υψηλότερα κέρδη.

Επίσης έχει καταλήξει στους κανόνες επιβολής του φόρου. Ο πιο βασικός είναι ότι ο φόρος κερδών 15% θα πρέπει να επιβάλεται σε όλες τις εταιρείες των οποίων οι δραστηριότητες υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Οι συντελεστές

Για να επέλθει εξισορρόπηση στην παγκόσμια οικονομία και να περιοριστεί, τουλάχιστον, το φαινόμενο αλλού να υπάρχει η δραστηριότητα και αλλού (εκεί που ο φορολογικός συντελεστής είναι χαμηλότερος) να φορολογούνται τα κέρδη η συμφωνία καθορίζει ένα ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% επί των κερδών πρός τον οποίο θα πρέπει να συγκλίνουν (να ανέβουν) όσες χώρες σήμερα έχουν χαμηότερο συντελεστή ακριβώς για να προσελκύσουν τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Είναι προφανές ότι το μέτρο ακουμπά την Ουγγαρία και την Κύπρο στις οποίες ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών βρίσκεται στο 10% και λιγότερο την Ιρλανδία η οποία έχει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή που όμως βρίσκεται στο 12,5%.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει την κατάργηση κάθε ειδικού φορολογικού καθεστώτος που διατηρεί η Εσθονία, χωρίς ακόμη να έχουν αποφασίσει αν θα εξαιρεθούν ή όχι κάποιες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...