1369
Οι παίκτες του Ολυμπιακού σπεύδουν να πανηγυρίσουν με τον Γκιγιέρμε | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Οι πρωταγωνιστές του Σαββατοκύριακου

Sportscaster Sportscaster 22 Ιουνίου 2020, 15:54
Οι παίκτες του Ολυμπιακού σπεύδουν να πανηγυρίσουν με τον Γκιγιέρμε
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Οι πρωταγωνιστές του Σαββατοκύριακου

Sportscaster Sportscaster 22 Ιουνίου 2020, 15:54

Πιο εύκολη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού, δεν μπορώ να θυμηθώ. Το 2-0 στο πρώτο εικοσάλεπτο, στο κατ’ ευφημισμόν «ντέρμπι» του Φαλήρου, σε συνδυασμό με την αγωνιστική εικόνα των φιλοξενούμενων, προμήνυε συντριβή του «Τριφυλλιού». Ευτυχώς για τους ηττημένους, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μπροστά τους τον αγώνα – ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο. Η ανάγκη τους να κρατήσουν δυνάμεις, δεν άφησε τον δείκτη του τελικού σκορ να ξεφύγει από το 3-0.

Η διαφορά ποιότητας που χωρίζει τους χθεσινούς (Κυριακή) αντιπάλους φάνηκε ξεκάθαρα στο δεύτερο γκολ. Πριν από την καταπληκτική εκτέλεση του Γιουσέφ Ελ Αραμπί οι 11 παίκτες του Ολυμπιακού πάσαραν την μπάλα, ο ένας στον άλλον, 22 φορές -επί ένα λεπτό και 12 δευτερόλεπτα- χωρίς να παρεμβληθεί… πράσινο πόδι.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν μια εύκολη νίκη κατά του «αιώνιου» αντίπαλου (Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC)

Ο εν αναμονή πρωταθλητής Ελλάδας έφτασε στην τρίτη του νίκη στα πλέι-οφ, σε ισάριθμα παιχνίδια, με χαρακτηριστική άνεση. Συμπλήρωσε 39 ματς πρωταθλήματος αήττητος (η τελευταία του ήττα σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2019 στην Τούμπα), έχει κερδίσει 12 από τους 13 τελευταίους αγώνες του (η ισοπαλία με την ΑΕΚ ήταν η μόνη εξαίρεση), έχει κρατήσει το «μηδέν» στην άμυνά του σε 20 από τους 29 πιο πρόσφατους αγώνες του, ενώ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μετράει 22 νίκες και μια ισοπαλία στις 23 τελευταίες του αναμετρήσεις. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως δεν αξίζει αυτόν τον τίτλο;

Οι αλήθειες «πονάνε»

«Η ομάδα είναι ψυχολογικά καταρρακωμένη. Εχει θέμα στο εσωτερικό της να αντιμετωπίσει. Η υγεία που απέπνεε, δεν υπάρχει πλέον», τόνισε αμέσως μετά τη βαριά ήττα ο Γιώργος Δώνης, εξοργίζοντας τον Γιάννη Αλαφούζο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Και λίγα είπε, ο (υπό αναχώρηση) προπονητής του Παναθηναϊκού. Αλλά, οι αλήθειες «πονάνε».

Ο Γιώργος Δώνης απογοητευμένος με την εικόνα του ΠΑΟ (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Στο φαληρικό γήπεδο κατέβηκε να αγωνιστεί μια ομάδα που σε 10-15 μέρες δεν θα υπάρχει. Που θα διαλυθεί, για να «χτιστεί» από την αρχή. Που, στο μεταξύ, άφησε αρκετούς παίκτες της να φύγουν, ή να… ξενερώσουν, προτού ολοκληρωθεί η σεζόν. Ο Βαγιαννίδης, ο Ζαχίντ και ο Αποστολάκης κάνουν, ήδη, τις διακοπές τους. Τον (Χρήστο) Δώνη δεν θα τον ξαναδούμε με την πράσινη φανέλα, επειδή η ΠΑΕ δεν έκρινε σκόπιμο να παρατείνει για λίγο το συμβόλαιό του. Ο Νούνες ετοιμάζει βαλίτσες. Ο Ινσούα, βλέποντας το κύμα φυγής, προτίμησε να αποφύγει το ντέρμπι. Φρόντισε, με ένα πειθαρχικό παράπτωμα, να αποκλειστεί από την αποστολή. Ο Γιόχανσον τραυματίστηκε, κι άλλο δεξί μπακ δεν υπάρχει. Οσο για τον προπονητή, είναι κάποιος που έμαθε για την απόλυσή του… από τον οδηγό του ιδιοκτήτη. Πώς να εμπνεύσει όσους απέμειναν;

Μήπως διάβασε Sun;

Το βιντεάκι έγινε viral. Λογικό, γιατί αυτό που έκανε ο Σαντιό Μανέ στο «Γκούντισον Παρκ», λίγο πριν από την έναρξη του ντέρμπι Εβερτον – Λίβερπουλ, δεν έχει ξαναγίνει. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων γονατίζουν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, για να διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο κίνημα «Black Lives Matter» και να διαμαρτυρηθούν για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, όμως ο σενεγαλέζος φορ της Λίβερπουλ συνεχίζει να κάνει σπριντ. Μόλις αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί, τρέχει κι αυτός να πάρει θέση δίπλα στους συμπαίκτες και τους αντιπάλους του, με την αμηχανία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.

Πώς «την πάτησε» έτσι; Οσοι δεν τον συμπαθούν, θα πουν πως είναι γνωστό: ο Μανέ «ζει στον κόσμο του». Δεν ήταν η πρώτη φορά, που δεν κατάλαβε τι συμβαίνει γύρω του. Οσοι θελήσουν να τον δικαιολογήσουν, θα ισχυριστούν ότι ήταν υπερβολικά συγκεντρωμένος στον αγώνα που επρόκειτο να αρχίσει σε λίγα λεπτά. Υπάρχει, όμως, και τρίτη εκδοχή. Να είχε, μόλις, διαβάσει τη Sun. Που έγραφε ότι οι «Reds» τον δίνουν στην Παρί, μαζί με 220 εκατομμύρια ευρώ, για να αποκτήσουν τον Κιλιάν Εμπαπέ. Το έμαθε και «τρελάθηκε», ο άνθρωπος…

Ενα παράξενο σενάριο

Στην επιστροφή της στη δράση, έπειτα από 106 μέρες, η Λίβερπουλ ήταν εμφανώς επηρεασμένη από την καραντίνα. Και τυχερή που δεν ηττήθηκε στο τέλος, αφού η Εβερτον δημιούργησε και έχασε την πιο κλασική ευκαιρία του αγώνα. Επειτα απ’ αυτό το 0-0, η στέψη της δεν θα γίνει την Τετάρτη στο «Ανφιλντ», όπως οι φίλοι της προσδοκούσαν. Χρειάζεται άλλους πέντε βαθμούς, σε οκτώ ματς, για να εξασφαλίσει τον πρώτο της τίτλο εδώ και τρεις δεκαετίες. Δεν τον χάνει. Με τίποτα. Μόνον ο κορονοϊός θα μπορούσε να της τον στερήσει. Αλλά, ύστερα από τόση αναμονή, οι οπαδοί της δεν αντέχουν να περιμένουν κι άλλο.

Τζέιμι Γκάραχερ και Τζον Μπαρνς στον αγωνιστικό χώρο του «Γκούντισον Παρκ», συζητούν το ντέρμπι και το πότε θα κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα η Λίβερπουλ (Reuters)

Υπάρχει, βεβαίως, και το εξής σενάριο: η Λίβερπουλ να κατακτήσει το τρόπαιο την Τετάρτη, αλλά… να το μάθει την Πέμπτη. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ας υποθέσουμε ότι η Μάντσεστερ Σίτι κερδίζει, απόψε (Δευτέρα), την Μπέρνλι στο «Ετιχαντ» – οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι τεράστια έκπληξη. Τότε, Λίβερπουλ και Σίτι θα έχουν διαφορά 20 βαθμών, στον ίδιο αριθμό αγώνων. Εάν την Τετάρτη οι «Κόκκινοι» νικήσουν την Κρίσταλ Πάλας στο «Ανφιλντ», η διαφορά θα ανέβει στους 23. Την επόμενη μέρα η Σίτι θα παίξει με την Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Εάν δεν νικήσει, ακόμη και με ισοπαλία, η Λίβερπουλ θα είναι πρωταθλήτρια Αγγλίας. Διότι στις επτά αγωνιστικές που θα απομένουν, θα είναι μαθηματικώς αδύνατο να καλυφθεί μια διαφορά 23 ή 22 βαθμών.

Εάν η Σίτι νικήσει (και) στο Λονδίνο, η Λίβερπουλ θα χρειάζεται μια ισοπαλία στη μεταξύ τους αναμέτρηση, στις 2 Ιουλίου. Κι αν δεν την πάρει, θα περιμένει το ματς με την Αστον Βίλα στο «Ανφιλντ», τρεις μέρες αργότερα, για να πάρει αυτό που εφέτος της αξίζει πέρα από κάθε αμφιβολία.

Ο Λεβαντόφσκι και οι δύο Μίλερ

Γράφει ιστορία, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Σκοράροντας ακόμη δύο φορές, στο ματς της Μπάγερν Μονάχου με την Φράιμπουργκ, έγινε ο ξένος (μη Γερμανός) ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα σε μια σεζόν στα χρονικά της Μπουντεσλίγκα. Με τα 33 του γκολ ο πολωνός «στράικερ» κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ του Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, που είχε σκοράρει 31 γκολ (σε 32 αγώνες) με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ τη σεζόν 2016-2017.

O Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πανηγυρίζει ακόμη ένα γκολ (Sven Hoppe/Pool via REUTERS)

Τώρα, ο Λεβαντόφσκι καταδιώκει τους δύο εμβληματικούς Μίλερ του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τον Γκερντ, που τη σεζόν 1971-1972 είχε σκοράρει 40 φορές (σε 34 αγώνες), είναι απίθανο να τον φτάσει. Από τον Ντίτερ, όμως, το «κανόνι» της Κολωνίας τη δεκαετία των ’70s, τον χωρίζει μόλις ένα γκολ. Ο Ντίτερ Μίλερ είχε πετύχει 34 τέρματα τη σεζόν 1976-1977, και ο Πολωνός έχει μπροστά του ένα ματς ακόμη (στην έδρα της Βόλφσμπουργκ) για να τον φτάσει, ή να τον ξεπεράσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λεβαντόφσκι πραγματοποιεί εφέτος -στα 32 του- την πιο παραγωγική του χρονιά. Με 48 γκολ και έξι ασίστ σε 41 αγώνες, σε όλες τις διοργανώσεις. Το ανερχόμενο «αστέρι» της Μπουντεσλίγκα, ο Ερλινγκ Χάαλαντ, συνεχίζει να «πυροβολεί» (πέτυχε άλλα δύο γκολ για την Ντόρτμουντ στο ματς με τη Λειψία), όμως αυτή τη στιγμή ο «Λέβα» είναι ο πιο φορμαρισμένος φορ στην Ευρώπη.

Ο «εξωγήινος» Κλοπ

Δύο φωτογραφίες, δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία, το πάρτι τίτλου του Ερυθρού Αστέρα, που κατέκτησε το τρίτο του διαδοχικό πρωτάθλημα. Πάνω από 20.000 οπαδοί του ξεσάλωσαν στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου με αγκαλιές και φιλιά, λες και δεν έμαθαν ποτέ για τον κορονοϊό. Και, από την άλλη, η απόλυτη πειθαρχία στην τήρηση των αποστάσεων, στο ματς της Χόρσενς με τη Ράντερς. Η φωτογραφία από την εξέδρα, που πόσταρε στο Twitter ο Gareth Roberts (@robbohuyton), κάνει τον γύρο του Κόσμου. Αλλο Σέρβοι, άλλο Δανοί. Κάθε λαός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Η έκπληξη ήρθε από τους Αγγλους. Ο Γιούργκεν Κλοπ, ο προπονητής της Λίβερπουλ, μας έδωσε -με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο- μια εικόνα εντελώς ξένη με την παροιμιώδη πειθαρχία τους: «Ξέρω ακριβώς πώς είναι εδώ στην Αγγλία και πώς είναι τα πράγματα στη Γερμανία. Εάν οι εξωγήινοι παρατηρούν τις δύο χώρες, θα νομίζουν πως προερχόμαστε από διαφορετικούς πλανήτες… Εδώ στην Αγγλία, όταν πηγαίνω σε βενζινάδικο, είμαι ο μόνος που φοράει μάσκα προσώπου. Επίσης, ο μόνος που φοράει γάντια. Νιώθω σαν εξωγήινος. Αλλά δεν θα σταματήσω να το κάνω αυτό, μέχρι να μου πει κάποιος πως τελείωσε η πανδημία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...