660
Πλήθη παρακολουθούν την νεκροπομπή καθώς το φέρετρο της Ελισάβετ Β' οδηγείται στον καθεδρικό του Εδιμβούργου | MitchellPool via REUTERS

Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλείς για την κηδεία

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 14:17
Πλήθη παρακολουθούν την νεκροπομπή καθώς το φέρετρο της Ελισάβετ Β' οδηγείται στον καθεδρικό του Εδιμβούργου
|MitchellPool via REUTERS

Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλείς για την κηδεία

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 14:17

Βασιλείς, πρόεδροι αλλά και άλλοι αξιωματούχοι από ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να καταφθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, οι οποίες θα οδηγήσουν στην κηδεία της αγαπημένης βασίλισσας της Βρετανίας.

Η επικήδεια τελετή θα γίνει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, στην ίδια εκκλησία όπου η Ελισάβετ Β’ στέφθηκε βασίλισσα το 1953, και αναμένεται να προσελκύσει τα βλέμματα όλου του πλανήτη.

Σήμερα το απόγευμα (13/9), με συνοδό την πριγκίπισσα Αννα, η σορός της μητέρας της, βασίλισσας Ελισάβετ Β’, επρόκειτο να  μεταφερθεί στο Λονδίνο, με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF).

Κατόπιν, θα οδηγηθεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, εκεί όπου θα παραμείνει μία νύχτα, μέχρι να μεταφερθεί με στρατιωτικές τιμές στην ειδική αίθουσα του Γουέστμινστερ, όπου θα παραμείνει τέσσερα εικοσιτετράωρα σε λαϊκό προσκύνημα.

Σύμφωνα με τους λονδρέζικους Times, το Αβαείο του Γουέστμινστερ έχει χωρητικότητα 2.200 ατόμων, επομένως πρόσκληση για να παραστούν στην τελετή έχουν λάβει μόνο εν ενεργεία αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Το μήνυμα του πρωτοκόλλου αναφέρει επίσης ότι οι διεθνείς προσκεκλημένοι θα πρέπει να παραστούν στην τελετή με όσο δυνατόν μικρότερες αντιπροσωπείες και ότι οι προσκλήσεις για την κηδεία ιδανικά πρέπει να περιορίζονται στον ηγέτη και τη σύζυγό του.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης συνέστησε στους ξένους ηγέτες να καταφθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με εμπορικές πτήσεις. Ωστόσο, πρόκειται περί απλής σύστασης κι έτσι δεν αποκλείεται κάποιοι ηγέτες ή βασιλείς να ταξιδέψουν με ιδιωτικές πτήσεις.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μαζί με την Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν θα είναι μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι θα αποτίσουν αυτοπροσώπως τον ύστατο φόρο τιμής. Ωστόσο, το «παρών» δεν δικαιούται και δεν  θα δώσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του, Μελάνια.

Τη Ρωσία θα εκπροσωπήσει ο πρεσβευτής της χώρας στο Λονδίνο, καθώς ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Λονδίνου και Μόσχας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, στον βασιλιά Κάρολο, για το θάνατο της μητέρας του.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης δηλώσει την πρόθεσή του να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς, όπως είπε στους δημοσιογράφους, γνώριζε τη βασίλισσα «και την είχε συναντήσει δύο φορές στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ» όπως επίσης ότι «εάν βρει την ευκαιρία, θα παραστεί στην τελετή».

Μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, από χώρες όπως η Ισπανία, με τον βασιλιά Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίθια, το Βέλγιο, με τον βασιλιά Φίλιππο και τη βασίλισσα Ματθίλδη, καθώς επίσης η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, θα δώσουν το «παρών». Στην κηδεία της Ελισάβετ Β’ θα παρευρεθεί και ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, με τη σύζυγό του, Σοφία, μολονότι εις βάρος του εκκρεμεί δικαστική δίωξη στη Βρετανία.

Αβέβαιη είναι η παρουσία του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, καθώς έχει τρία χρόνια να πραγματοποιήσει ταξίδι εκτός της χώρας του, εξαιτίας της πανδημίας. Η πρώτη του επίσκεψή εκτός Κίνας, ωστόσο, έχει προγραμματιστεί για αύριο και στο Καζακστάν.

Παρόντες στην κηδεία της Ελισάβετ Β” αναμένεται να είναι όμως ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ.

Ακόμα και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο αμφιλεγόμενος Ζαΐρ Μπολσονάρου, θα επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, λίγο πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, στη χώρα του. Παράλληλα, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ θα παραστούν ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Γουικρεμεσίγκε και της Πολωνίας, Αντρζεϊ Ντούντα.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό θα παραστεί στην κηδεία μαζί με τη Σαρλίν, δίνοντας τέλος στις φήμες περί χωρισμού τους, οι οποίες διαδόθηκαν κατά τη δεκάμηνη απουσία της πριγκίπισσας από το πριγκιπάτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...