478
Ο κινέζος ηθοποιός και τραγουδιστής Λι Γιφένγκ, ένας δημοφιλής αστέρας που έχει υποδυθεί στο σινεμά και τον πρόεδρο Μάο | Visual China Group via Getty Images

Κίνα: Ο «νεαρός Μάο» κρατείται για σχέσεις με πόρνες

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 12:34
Ο κινέζος ηθοποιός και τραγουδιστής Λι Γιφένγκ, ένας δημοφιλής αστέρας που έχει υποδυθεί στο σινεμά και τον πρόεδρο Μάο
|Visual China Group via Getty Images

Κίνα: Ο «νεαρός Μάο» κρατείται για σχέσεις με πόρνες

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 12:34

Η πάταξη της εκπόρνευσης είναι δουλειά του προλεταριάτου και των διαρκών νικών του στους ταξικούς αγώνες που συντελούνται και μέσα στο σοσιαλιστικό κράτος, έως ότου εξαλειφθεί η τελευταία ενδοπρολεταριακή αντίθεση, αυτή μεταξύ πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας – να μια συναρπαστικά ρομαντική θεωρία, βγαλμένη από τα κομμουνιστικά κιτάπια, η οποία ακόμη γυρεύει πρακτική εφαρμογή στα εδάφη όπου (τυπικώς έστω) θάλλει το σφυροδρέπανο.

Ισως η πορνεία εξακολουθεί να υπάρχει στην Κίνα επειδή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποκλειστικώς χειρωνακτική εργασία, άρα αποτελεί κάποιο είδος σύζευξης των παραπάνω αντιθέτων που αμφότερα παράγουν ΑΕΠ. Εξάλλου υπάρχουν οι Κινέζοι (χειρώνακτες, γραφειοκράτες ή επιχειρηματίες) που έχουν την ανάγκη της. Φυσικά, το κινεζικό κράτος δεν τιμωρεί τον πελάτη με φυλάκιση, η συναναστροφή με πόρνη δεν είναι ποινικό αδίκημα, ωστόσο όποιος επιτρέπει στον εαυτό του να καλλιεργεί τέτοιες αντιδραστικές συνήθειες τιμωρείται με 15νθήμερη διοικητική κράτηση και πρόστιμο 5.000 γιουάν (περίπου 700 ευρώ).

Τελευταίος στην αλυσίδα των σχετικών διοικητικών συλλήψεων είναι ο 35χρονος ηθοποιός Λι Γιφένγκ, γνωστός στα πέρατα του κόσμου για το ταλέντο του και δημοφιλέστατος τόσο στην Κίνα όσο και στην Ασία γενικότερα. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, λοιπόν, ο κόσμος είχε στηθεί στις τηλεοράσεις του με σκοπό να παρακολουθήσει μία εκπομπή με τον Λι. Ομως ο Λι δεν εμφανίστηκε. Την Κυριακή μαθεύτηκε τι ακριβώς είχε συμβεί. Η ανακοίνωση της αστυνομίας του Πεκίνου ανέφερε επί λέξει ότι «κάποιος Λι, ηθοποιός στο επάγγελμα, ομολόγησε ότι είχε βγει με πόρνες πολλές φορές».

Το επίθετο του Λι δεν παρέμεινε πολλή ώρα κρυφό όπως ήθελε η Ασφάλεια. Ολοι κατάλαβαν ότι ο συλληφθείς είναι ο ηθοποιός και τραγουδιστής Γιφένγκ, κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα από τα δημοσιεύματα των κινεζικών media. To ενδιαφέρον στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι ο Γιφένγκ έχει ερμηνεύσει τον ρόλο του νεαρού Μάο Τσετούνγκ στη φιλμική υπερπαραγωγή «The Pioneer and the Party». Πιθανώς αυτός ήταν ο λόγος της θεσμικής αποσιώπησης του επωνύμου του όσο και της κατηγορίας περί εξακολουθητικής συναναστροφής με πόρνες.

Αναφορικά με το θέμα πορνεία στην Κίνα, ας σημειωθούν και τα εξής. Με την κατάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές, το 1949, η Λαϊκή Δημοκρατία απαγόρευσε την πορνεία, ενώ υπήρξαν και εποχές που το Κόμμα υπερηφανευόταν ότι στο πλαίσιο της ταξικής πάλης είχε εξαφανίσει το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Η επανεμφάνιση της πορνείας στην παράνομη αγορά σχετίζεται με την είσοδο της Κίνας στα καπιταλιστικά σαλόνια. Η οικονομία της αγοράς με την οποία πειραματίζεται αλλά και διαιωνίζει την εξουσία του το Κόμμα έχει συμβάλει στην επανεκκίνηση αυτής της παράνομης βιομηχανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, στην Κίνα οι πόρνες είναι σήμερα… μισή Ελλάδα, δηλαδή περί τα 5 με 6 εκατομμύρια ψυχές (και σώματα). Μάλιστα, ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό τους στα 20 εκατομμύρια. Ο κύκλος εργασιών που αφορά το επιτήδευμά τους υπολογίζεται σε 120 δισ. δολάρια ετησίως. Ο νεαρός Γιφένγκ δεν θα πάθει τίποτε τρομερό στα κρατητήρια της πατρίδας του. Το προς αποφυγήν παράδειγμά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην τρέχουσα ηθικοπλαστική εκστρατεία του Κόμματος που στηλιτεύει τις «υπερβολές των δημοφιλών καλλιτεχνών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...