308
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' στην ιστορική ομιλία του στα δύο νομοθετικά σώματα της Βρετανίας | REUTERS/Henry Nicholls/Pool

Η πρώτη ομιλία του Βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Βουλή: «Θα ακολουθήσω πιστά το παράδειγμα της μητέρας μου»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 14:22
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' στην ιστορική ομιλία του στα δύο νομοθετικά σώματα της Βρετανίας
|REUTERS/Henry Nicholls/Pool

Η πρώτη ομιλία του Βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Βουλή: «Θα ακολουθήσω πιστά το παράδειγμα της μητέρας μου»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 14:22

Σε μια κατάμεση τελετή στην επιβλητική αίθουσα του Γουεστμίνστερ, στο παλαιότερο δηλαδή κτίριο στο συγκρότημα του βρετανικού κοινοβουλίου, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει πιστά το παράδειγμα που έθεσε η μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, απευθυνόμενος στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων.

Ο νέος βασιλιάς χαρακτήρισε το κοινοβούλιο «ολοζώντανο εργαλείο της δημοκρατίας μας».

Ο Κάρολος Γ’ χρησιμοποίησε την ομιλία του προς την άνω και την κάτω Βουλή του βρετανικού Κοινοβουλίου για να αποτίσει φόρο τιμής στη μητέρα του και να δεσμευθεί να τηρήσει την αρχή της συνταγματικής κυβέρνησης.

«Αν και σε πολύ νεαρή ηλικία, η εκλιπούσα βασίλισσα δεσμεύθηκε να υπηρετεί τη χώρα και τον λαό της και να τηρεί τις πολύτιμες αρχές της συνταγματικής κυβέρνησης που είναι στην καρδιά του έθνους μας. Αυτή τη δέσμευση, την τήρησε με ανυπέρβλητη αφοσίωση», δήλωσε ο Κάρολος, που αναφέρει συνεχώς τη μητέρα του στις ομιλίες του, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σχέση που είχαν ως μητέρα και γιος, αλλά δηλώνοντας και τον θαυμασμό του προς το πρόσωπο τής γυναίκας που είχε τον ρόλο της βασίλισσας.

«Εθεσε ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και των συμβουλών σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά».

Η βασίλισσα πέθανε την Πέμπτη με τη χώρα να τελεί σε εθνικό πένθος και δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί να αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνη.

Στην τελετή στο Γουεστμίνστερ Χολ, κατά την οποία τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων υπέβαλαν τα συλλυπητήριά τους στον νέο βασιλιά, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στο Κοινοβούλιο ως «ολοζώντανο εργαλείο της δημοκρατίας μας».

«Καθώς στέκομαι ενώπιων σας σήμερα, δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της Ιστορίας που μας περιβάλλει, και το οποίο μας θυμίζει τις ζωτικής σημασίας κοινοβουλευτικές παραδόσεις, στις οποίες τα μέλη και των δύο σωμάτων έχετε αφοσιωθεί με τόσο μεγάλη προσωπική δέσμευση για το καλό όλων μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News