278
Τα μέλη της ICAN στη συνέντευξη Τύπου για το Νομπέλ. Πρώτη από αριστερά η Μπεατρίς Φιν | REUTERS/Denis Balibouse

Οι Νομπελίστες Ειρήνης 2017 έβαλαν στο στόχαστρο τον Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 18:45
Τα μέλη της ICAN στη συνέντευξη Τύπου για το Νομπέλ. Πρώτη από αριστερά η Μπεατρίς Φιν
|REUTERS/Denis Balibouse

Οι Νομπελίστες Ειρήνης 2017 έβαλαν στο στόχαστρο τον Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 18:45

«Η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε πολλούς ανθρώπους να δυσανασχετήσουν πολύ στην ιδέα ότι μπορεί, μόνος του, να εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων». Αυτό δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης η διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN), Μπεατρίς Φιν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η Σουηδέζα επέκρινε επίσης το γεγονός ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει δείξει ότι «δεν ακούει» πάντα τους εμπειρογνώμονες.

«Αν δυσανασχετείτε στην ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα, τότε οφείλετε να δυσανασχετήσετε και στην ίδια την ιδέα των πυρηνικών όπλων», δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα «πυρηνικά όπλα δεν φέρνουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στη Βόρεια Κορέα «δεν αισθάνονται ιδιαίτερα σε ασφάλεια».

«Καμιά χώρα που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ζήτημα των ανθρωπιστικών αρχών δεν θα πρέπει να προβαίνει σε τέτοιες πυρηνικές δραστηριότητες», επέμεινε, καλώντας σε διάλογο τα μέρη που συγκρούονται πάνω στα θέματα των πυρηνικών.

«Οι διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικές», διαβεβαίωσε η κυρία Φιν και κάλεσε ιδιαίτερα να υποστηριχθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πολύ περισσότερο που «το Ιράν συμμορφώνεται προς τη συμφωνία».

Η ICAN η οποία συνασπίζει πολλές ΜΚΟ, κινητοποιήθηκε για τη συνθήκη απαγόρευσης των ατομικών όπλων που υιοθετήθηκε από 122 χώρες στις 7 Ιουλίου στον ΟΗΕ. Το κείμενο προτείνει για πρώτη φορά την απαγόρευση της ανάπτυξης, της αποθήκευσης ή της απειλής χρήσης πυρηνικών. Η εμβέλειά του παραμένει ωστόσο ουσιαστικά συμβολική, αφού όλες οι πυρηνικές δυνάμεις αρνήθηκαν να το υπογράψουν. Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από 50 χώρες, δήλωσε η κυρία Φιν, διευκρινίζοντας πως η ICAN αναμένει ότι ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί «στο τέλος του 2018».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...