263
Μεγάλος λευκός καρχαρίας έτοιμος να επιτεθεί στο θήραμά του (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Οι καρχαρίες μεγαλώνουν κάθε χρόνο και περισσότερο!

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2022, 21:06
Μεγάλος λευκός καρχαρίας έτοιμος να επιτεθεί στο θήραμά του (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Οι καρχαρίες μεγαλώνουν κάθε χρόνο και περισσότερο!

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2022, 21:06

Την περιέργεια και την ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει η παρατήρηση ότι οι καρχαρίες παχαίνουν και μεγαλώνουν σε μέγεθος συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, μία απλή παρατήρηση έδωσε μία καλή απάντηση στο μυστήριο, χωρίς όμως οι επιστήμονες ακόμη να έχουν καταλήξει στο τι προκαλεί το φαινόμενο.

Η αύξηση του μεγέθους των καρχαριών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα σαρκοβόρα έχουν εισβάλει με έξυπνο τρόπο στις θαλάσσιες ζώνες όπου έχει απαγορευτεί η αλιεία, καθώς έχουν καταλάβει ότι σε αυτά τα σημεία τα θηράματα είναι πολλαπλάσια από άλλα σημεία του ωκεανού.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καρχαρίες τίγρεις πλέον είναι 33% πιο μεγάλοι σε μήκος, ενώ οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, φτάνουν και τα έξι μέτρα σε μήκος.

Η απότομη αύξηση στα μεγέθη των καρχαριών έχει συνδεθεί με τη πιο ευρεία νομική προστασία της τροφής τους από τους ανθρώπους, αλλά και την προστασία από την αλίευση των ίδιων των καρχαριών.

Οι καρχαρίες τίγρεις, που ονομάζονται και «σκουπιδιάρηδες της θάλασσας», λόγω της αδηφάγας όρεξης και της προθυμίας τους να φάνε σχεδόν οτιδήποτε, έχουν μέσο μήκος τρεισήμισι μέτρα.

Ωστόσο, ο Κόρι Μπούρκχαρντ, θαλάσσιος βιολόγος και επαγγελματίας δύτης, κατέγραψε πρόσφατα ένα καρχαρία πέντε μέτρων στη Γαλλική Πολυνησία, μία περιοχή που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια καρχαριών στον κόσμο και δημιουργήθηκε μόλις πριν από μία δεκαετία.

«Εχω κάνει πολλές φορές κατάδυση με καρχαρίες τίγρεις και σε πολλές χώρες. Αυτός όμως που είδα στη Γαλλική Πολυνησία είναι μακράν ό,τι πιο μεγάλο έχω δει. Και δεν είναι μόνο το μήκος, αλλά και το πλάτος του. Είναι τρελό να υπάρχει τόσο μεγάλος καρχαρίας», δήλωσε ο Μπούρκχαρντ στο National Geographic.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...