Οι φωτιές των τελευταίων ημερών σε αριθμούς – αναλυτικά στοιχεία
Οι φωτιές των τελευταίων ημερών σε αριθμούς – αναλυτικά στοιχεία
Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα αντιμετωπίζει εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές που πλήττουν περιοχές σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχες στις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ ισχυρές δυνάμεις εθελοντών και τοπικών Αρχών συνδράμουν στην προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους.
Οι πυρκαγιές αφήνουν πίσω τους τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, με εκτεταμένη απώλεια δασικής έκτασης και επιπτώσεις στην πανίδα. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, με συνεχείς εκκενώσεις περιοχών, όπου η φωτιά κινείται γρήγορα και η πρόληψη θεωρείται κρίσιμη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι και χαμηλή υγρασία, συμβάλλουν στην εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούν τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
Σε ανάρτηση που έκανε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στον λογαριασμό του στο Facebook, παρέθεσε στοιχεία για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, την κινητοποίηση των Αρχών, τις κινήσεις που είχαν γίνει στον τομέα της πρόληψης, αλλά τις συλλήψεις που έγιναν για τις φωτιές.
Πάνω από 150 φωτιές σε 48 ώρες -Περισσότερες από 70 ημερησίως
Εκδηλώθηκαν πάνω από 150 πυρκαγιές μέσα σε διάστημα 48 ωρών, με αποτέλεσμα ημερησίως να ξεπεράσουν τις 70, εν μέσω ακραίων συνθηκών, καθώς επί έξι ημέρες υπήρχαν υψηλές θερμοκρασίες με ξηρή ατμόσφαιρα, την ώρα που οι άνεμοι έφτασαν τα εννέα μποφόρ.
Χιλιάδες πυροσβέστες στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, περισσότεροι από 18.000 πυροσβέστες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, δίνοντας μάχη με τις φλόγες, ενώ είχαν την συνδρομή χιλιάδων πυροσβεστικών οχημάτων και δεκάδων εναέριων μέσων, που σταδιακά ενισχύθηκαν, σε σχέση με το 2022.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της πρόληψης, διπλασιάστηκε ο αριθμός των drones που χρησιμοποιούνται, αυξήθηκε η χρηματοδότηση των Δήμων για την αντιπυρική προστασία, έγινε υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων, ενώ αυστηροποιήθηκαν οι ποινές.
Μηδενική ανοχή για τους εμπρηστές, στήριξη στους πληγέντες και αποτροπή νέας τραγωδίας
Παράλληλα, το υπουργείο τονίζει ότι η ανοχή για τους εμπρηστές είναι μηδενική, κάτι που φαίνεται και από τις τρεις συλλήψεις που έγιναν για τη φωτιά στην Αχαΐα.
Στήριξη στους πληγέντες
– Τριετής απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές τον Ιούνιο του 2025.
Ακολουθεί η ανάρτηση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News




