659
Ενα φωτογραφικό ομοίωμα του υπουργού Εργασίας σε πρόφατη διαδήλωση του κινήματος της... γραβάτας | Alexandros Michailidis / SOOC

Οι εκπτώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών [πίνακες]

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 9 Φεβρουαρίου 2016, 09:48
Ενα φωτογραφικό ομοίωμα του υπουργού Εργασίας σε πρόφατη διαδήλωση του κινήματος της... γραβάτας
|Alexandros Michailidis / SOOC

Οι εκπτώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών [πίνακες]

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 9 Φεβρουαρίου 2016, 09:48

Πριν καλά καλά ο υπουργός Εργασίας ανακοινώσει και επισήμως τη νέα –βελτιωμένη κατά το υπουργείο – πρόταση για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, οι επιστημονικές ενώσεις είχαν ήδη αποφασίσει την επόμενη κινητοποίησή τους και μάλιστα μετά μουσικής. Παρασκευή μεσημέρι θα κάνουν συγκέντρωση και συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τους εξίσου αποφασισμένους αγρότες.

Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου, διάρκειας τριών ετών, αφορά στο σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και προβλέπει κλιμακωτή έκπτωση της ασφαλιστικής εισφοράς ανάλογα με το εισόδημα. Για εισοδήματα από 7.000 έως 10.000 η έκπτωση της εισφοράς θα φτάνει το 50%. Για κάθε χίλια ευρώ που θα αυξάνεται το εισόδημα, η έκπτωση θα μειώνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Για παράδειγμα για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 50%, από 20 έως 21.000, 39%, από 40 έως 41.000 19% και από 54 έως 55.000 η έκπτωση θα πέφτει στο 5% που είναι και το μικρότερο δυνατό ποσοστό. Για εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ δεν προβλέπεται έκπτωση. Μετά το πέρας της μεταβατικής τριετούς περιόδου, θα υπάρξει επανεξέταση των συντελεστών και της δημοσιονομικής απόδοσής τους.

Από τα παραδείγματα που έχουν δώσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι οι κερδισμένοι των τελευταίων αλλαγών είναι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί με εισόδημα έως και 20.000 ευρώ. Το όφελος σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 27% του εισοδήματος. Στον αντίποδα βρίσκονται όλοι όσοι δηλώνουν από 20.000 ευρώ και πάνω, με την επιβάρυνση να ξεπερνά το 34% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Στα βασικά επιχειρήματα του υπουργείου είναι ότι μόλις το 11% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ. Αποτέλεσμα; Το 66% των ελευθέρων επαγγελματιών, πάντα σύμφωνα με τη ρητορική του υπουργείου, θα έχει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός του μετά την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Παράδειγμα 1 Δικηγόρος με εμπειρία άνω των 5 ετών, με εισόδημα 15.000, σήμερα πληρώνει εισφορές 3.450 ευρώ, με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου θα πληρώνει 5.767 ευρώ και σε περίπτωση που εφαρμοστεί η έκπτωση του 45% η εισφορά θα πάει στις 3.172 ευρώ.

Παράδειγμα 2 Αντίστοιχα δικηγόρος με εμπειρία άνω των 5 ετών με εισόδημα 40.000 με το σημερινό καθεστώς πληρώνει εισφορά 14.700 ευρώ, με το προσχέδιο Κατρούγκαλου θα πλήρωνε 22.900 ευρώ και σε περίπτωση που εφαρμοστεί η έκπτωση του 20% θα πληρώσει τελικά 20.660 ευρώ.

Untitled

Εναλλακτική Πρόταση Δικηγόρων

Οι δικηγόροι από την πλευρά τους, ανάμεσα στους βασικούς πολέμιους των πρωτοβουλιών Κατρούγκαλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επεξεργάζονται εναλλακτική πρόταση την οποία και είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν στον υπουργό Εργασίας. Οι βασικοί άξονες της πρότασης είναι πέντε. Κλιμακωτή εισφορά στη βασική σύνταξη με βάση το εισόδημα, ένα αυτοτελές ταμείο, ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, σταθερή εισφορά υγειονομικής περίθαλψης και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης με τους δικηγόρους να εμφανίζονται διατεθειμένοι να επωμιστούν το κόστος.

Αιχμές του Υπουργού Εργασίας

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, άφησε για πρώτη φορά δημοσίως, αιχμές για τη συνεχή άρνηση των ελευθέρων επαγγελματιών να προσέλθουν σε διάλογο. Χαρακτηρίζοντας τις εντάσεις των επιστημόνων «τεχνητές», υπονόησε ότι είναι κατευθυνόμενες και ότι υποκινούνται από κομματικά συμφέροντα. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που έχει γίνει και με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στο πλευρό των δικηγόρων τάχθηκε τις τελευταίες ώρες και ένας επιπλέον δυνατός σύμμαχος, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μέλος της οποίας είναι και η τελευταιά υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου. Με ανακοίνωσή της, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, συνεχίζεται η επιβολή νέων μέτρων (ασφαλιστικό – φορολογικό), που πλέον πλήττουν τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών. Η λογιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων τομέων  της χώρας και ο προσανατολισμός μόνο στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης».

Το υπουργείο Εργασίας άνοιξε και νέο δίαυλο επικοινωνίας με τους αγρότες, εκφράζοντας πρόθεση για σύνταξη νέας πρότασης, βασισμένη και αυτή σε εκπτώσεις επί των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Untitled2
H πρόταση που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...