551
Ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς (στη μέση), ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (αριστερά του) και ο Τρύφων Αλεξιάδης (δεξιά του) | Nikos Libertas / SOOC

Οι εισαγγελείς ως εισπράκτορες

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 18 Ιανουαρίου 2016, 08:27
Ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς (στη μέση), ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (αριστερά του) και ο Τρύφων Αλεξιάδης (δεξιά του)
|Nikos Libertas / SOOC

Οι εισαγγελείς ως εισπράκτορες

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 18 Ιανουαρίου 2016, 08:27

Ο τόπος και το σκηνικό έδειχνε πρόοδο. Αντί της ΕΥΠ που είχε παραλάβει το προηγούμενο στικάκι το 2010 ή -κατά μια άλλη εκδοχή- ενός απρόσωπου μηχανισμού της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, αυτή τη φορά πλήρης διαφάνεια: Τελετή δύο και κάτι ωρών στην αίθουσα τελετών της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών με τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς στη μέση να δίνει συμβουλές για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μετά την παράδοση ενός δίσκου δεδομένων με 10.000 έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες, κυρίως στην UBS.

Δίπλα του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, από τη μία πλευρά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τα έσοδα, Τρύφων Αλεξιάδης, από την άλλη. Και κάτω στο ακροατήριο, όχι μακριά από μας που σημειώναμε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, η τέως υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, και το σύνολο των οικονομικών εισαγγελέων.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ερωτηθείς περισσότερες της μίας φοράς, -διότι είναι θέμα κουλτούρας- είπε ότι δεν θέλει να δώσει στοιχεία για τις έρευνες που έχουν αρχίσει για την λίστα Μπόργιανς, όπως ονομάζεται πλέον η γερμανική λίστα, και τόνισε πως «η λίστα με τους 10.000 και πλέον λογαριασμούς έχει σχεδόν ταυτοποιηθεί πλήρως».

Ενας γερμανός αξιωματούχος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική πλευρά και το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει πως θα στείλει μήνυμα σε φοροφυγάδες. Ενα μήνυμα που θα τους κάνει να περάσουν από το… ταμείο για να γλιτώσουν τη δημόσια διαπόμπευση

Ο κ. Παπαγγελόπουλος -δεν το έκρυψε άλλωστε- όπως και ο κ. Αλεξιάδης επιχείρησε να αντιπαραβάλει με την ταχύτητα με την οποία κινούνται σήμερα οι εισαγγελείς «με τα τρία χρόνια κατά τα οποία παρέμενε η λίστα Λαγκάρντ στα συρτάρια» (Τρύφων Αλεξιάδης).

Αφού τα άκουσε όλα αυτά ο γερμανός συνάδελφος που καθόταν δίπλα μου -είναι από μια μεγάλη εφημερίδα του Ντίσελντορφ- σήκωσε το χέρι του και ρώτησε «πόσα χρήματα εκτιμά ότι θα εισπράξει το ελληνικό κράτος «από την ταυτοποίηση που έχει κάνει». Τότε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είπε, απλώς, ότι η λίστα παραλήφθηκε τις προηγούμενες μέρες και ο κ. Αλεξιάδης απάντησε -και σωστά- ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο να ειπωθεί συμπληρώνοντας «είναι πάρα πολλά λεφτά».

Πιο «ψυλλιασμένος», ένας έλληνας δημοσιογράφος από την «Εφημερίδα των Συντακτών» ρώτησε αν οι εισαγγελείς θα έχουν πρόσθετη τεχνική βοήθεια, για να εισπράξει την απάντηση του Παπαγγελόπουλου «ότι θα έχουν ό,τι ζητήσουν, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν χρειάζεται βοήθεια αλλά, απλώς, μεράκι για να διαλευκανθεί μια τέτοια υπόθεση».

Κάπου εκεί παρενέβη ο γερμανός φιλοξενούμενος. Για κάθε μία υπόθεση που ανακάλυπταν οι φορολογικές του υπηρεσίες από τις λίστες που αγόρασαν από επίορκους ελβετούς τραπεζικούς υπάλληλους, πέντε ή έξι πολίτες αυτοκαταγγέλονταν για να γλυτώσουν τον διασυρμό της ποινικής διαδικασίας (αλά Χένες ).

Αυτό το παιχνίδι παίζει τώρα η οικονομική εισαγγελία στην Αθήνα, εξήγησε φίλος δικαστικός λειτουργός μετά. «Τους δείχνουμε ότι ξέρουμε τόσα ώστε να ξέρουν ότι δεν μιλάμε στον αέρα και να περάσουν μόνοι τους από το ταμείο». Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει και σχετικό νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες με τον διάβολο «να βρίσκεται στις λεπτομέρειες» (συντελεστής κλπ). Στη Γερμανία, πλήρωναν όλο το κεφάλαιο και σε κάποιες περιπτώσεις απαλλάσσονταν από τα πρόστιμα που εκεί, πάντως, είναι λογικά.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπερασπίστηκε τη θέση του για την συνταγματικότητα της διάταξης για τη χρήση αποδεικτικών μέσων που δεν είναι «κόσερ» (πχ κλεμμένα δεδομένα). Είχε πάρει πιο πριν βοήθεια από τον Μπόριανς. «Τα δικαστήριά μας έκριναν σε όλες τις περιπτώσεις ότι μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοια μέσα. Το κράτος ήταν σε άμυνα».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...