510
Μία από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιραν, αυτή του Αράκ | Wikimedia Commons

Οι 200 ατομικές βόμβες του Ισραήλ πάνω στην Τεχεράνη

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2016, 14:23
Μία από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιραν, αυτή του Αράκ
|Wikimedia Commons

Οι 200 ατομικές βόμβες του Ισραήλ πάνω στην Τεχεράνη

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2016, 14:23

Λίγο περισσότερο φως στο ανοιχτό μυστικό των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ ρίχνουν τα email που είχε ανταλλάξει ο Κόλιν Πάουελ, πρώην επικεφαλής του αμερικανικού στρατού και αργότερα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ έχει 200 πυρηνικές κεφαλές οι οποίες όλες είναι στραμμένες προς το Ιράν και την πρωτεύουσά του, την Τεχεράνη.

Η αποκάλυψη περιέχεται σε email του Πάουελ στα οποία απέκτησε πρόσβαση η ομάδα DCLeaks και δημοσιεύεται σε μπλογκ για θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Πρόκειται για ομάδα που σχετίζεται με την ρωσική στρατιωτική αντικατασκοπεία, γράφει ο Independent.

Το επίμαχο μήνυμα είναι από τις 3 Μαρτίου 2015 και πρόκειται για επικοινωνία του Πάουελ με τον Τζέφρι Λιντς, ο οποίος έχει ενισχύσει χρηματικά τους Δημοκρατικούς. Αφορμή ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένγιαμιν Νετανιάχου στο Κογκρέσο, στην οποία τασσόταν κατά της τότε υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Γράφει ο Πάουελ: «Τελοσπάντων, οι Ιρανοί δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν [εννοεί το πυρηνικό όπλο] όταν επιτέλους το φτιάξουν. Τα αγόρια στην Τεχεράνη ξέρουν ότι το Ισραήλ έχει 200, όλα στοχεύουν την Τεχεράνη, και εμείς έχουμε χιλιάδες. Οπως έχει πει και ο Αχμαντινετζάντ: ‘Τι θα το κάνουμε το ένα, θα το γυαλίζουμε;’ Εχω μιλήσει δημόσια και για τη Βόρεια Κορέα και για το Ιράν. Θα καταστρέψουμε το μόνο πράγμα για το οποίο νοιάζονται – την επιβίωση του καθεστώτος. Ακόμη, πώς και πού θα το δοκιμάσουν;»

Η επίσημη πολιτική του Ισραήλ είναι η ηθελημένη αμφισημία. Η χώρα δεν πρόκειται ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει ότι κατέχει πυρηνικά όπλα. Είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη περί Μη Διάδοσης των Πυρηνικών, αρνείται κάθε πρόσβαση στη μοναδική πυρηνική της εγκατάσταση στη Ντιμόνα και διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την άμυνά της.

Ακόμα και ο αριθμός των πυρηνικών που έχει η χώρα είναι άγνωστος. Κάποιοι αναλυτές, γράφει ο Independent, τον ανεβάζουν σε 400, αν και μάλλον είναι λιγότερα. Επιπλέον, το Ισραήλ είναι γνωστό ότι διαθέτει πυραύλους μέσου βεληνεκούς, ενώ πιθανόν μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνικά και από υποβρύχιο.

Αμφιβολίες για τη συμφωνία

Οσον αφορά την ίδια τη συμφωνία, ο Πάουελ την είχε στηρίξει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015, πριν την υπογραφή της, λέγοντας σε τηλεοπτική εμφάνιση ότι είναι «αρκετά καλή». Σε email έγραφε ότι «είναι καλή για τη χώρα και για τους συμμάχους μας. Εγώ την μελέτησα προσεκτικά», αφήνοντας αιχμές για τη στάση άλλων αμερικανών αξιωματούχων.

Εξέφραζε πάντως αντιρρήσεις για κάποια άλλα σημεία: «Σωστά λένε οι Ιρανοί ότι έχουν κάθε δικαίωμα να εμπλουτίσουν ουράνιο για παραγωγή ενέργειας. Οι Ρώσοι τους βοήθησαν να φτιάξουν τον αντιδραστήρα στο Μπουσέρ. Δεν μπορούμε να τους ‘σπάσουμε’ με κυρώσεις. Ακούγονται και πολλές μαλ… για την πρόοδό τους. Του Μπίμπι [ενν. τον Μπένγιαμιν Νετανιάχου] του αρέσει να λέει ότι απέχουν ένα χρόνο, όπως λένε και οι μυστικές μας υπηρεσίες. Κάθε χρόνο το λένε, [αλλά] δεν είναι εύκολο να γίνει».

Τα email περιέχουν, τέλος, ενδιαφέρουσες κρίσεις του Πάουελ για τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και για τους δύο υποψήφιους. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «εθνική ντροπή και διεθνής παρίας» ενώ η Κλίντον είναι «άπληστη και όχι ικανή» για βαθιές αλλαγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...