Οδηγός επιβίωσης στη θάλασσα
Οδηγός επιβίωσης στη θάλασσα
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, 395 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της Ελλάδας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής). Από τους 395, οι 388 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι 7 στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ.).
Οι ειδικοί λένε πως όλοι τους θα μπορούσαν να σωθούν. Ναι, σχεδόν όλοι οι θάνατοι από πνιγμό μπορούν να προληφθούν.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού, που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2021, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει για τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα των πνιγμών.
Τριάντα την ώρα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από 30 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό κάθε ώρα, κάθε ημέρα παγκοσμίως.
Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι κάτω των 29 ετών, ενώ το ¼ αυτών των θανάτων αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών. Στην πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση για την πρόληψη των πνιγμών, στην οποία συμμετείχε ο ΕΟΔΥ, καταγράφεται σημαντική μείωση παγκοσμίως της συχνότητας των πνιγμών κατά 38% από το 2000 (από 6,1 σε 3,8 πνιγμούς ανά 100.000 πληθυσμού). Παρόλα αυτά, η πρόοδος χαρακτηρίζεται αργή και ανεπαρκής για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Ελλάδα, η συχνότητα των πνιγμών εκτιμάται στους 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού. Κατά μέσο όρο, την τελευταία πενταετία, 357 άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο στα ελληνικά νερά, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, με τον οποίο συνεργάζεται ο ΕΟΔΥ.
Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (99%) συμβαίνει στη θάλασσα ενώ το 70% των θυμάτων είναι άνδρες. Η πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, τα οποία αντιστοιχούν στο 81% των θανάτων στη χώρα μας.
Το καλοκαίρι του 2024, οπότε χάθηκαν 395 άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα των θανάσιμων ατυχημάτων (98%) στη θάλασσα συνέβη κοντά στην ακτή και όχι στην ανοικτή θάλασσα, κατά τη διάρκεια κολύμβησης (95%), ενώ έξι στις δέκα περιπτώσεις αφορούσαν παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη.
Ο μήνας με τα περισσότερα θανάσιμα ατυχήματα ήταν ο Ιούλιος (33%) ακολουθούμενος από τον Iούνιο (21%).
Οδηγός επιβίωσης
Ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει:
- Μαθαίνουμε κολύμβηση και ενισχύουμε την κολυμβητική παιδεία των παιδιών
- Αποφεύγουμε να κολυμπάμε μόνοι, στη θάλασσα πάντα με παρέα
- Μπαίνουμε και βγαίνουμε σταδιακά από το νερό
- Κολυμπάμε πάντα παράλληλα με την ακτή, όπου πατάμε και όχι μέχρι εξάντλησης
- Κολυμπάμε μόνο αν έχουν περάσει 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού ή ποτού
- Αποφεύγουμε να κολυμπάμε σε άγνωστα νερά
- Δεν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας και έχουμε πάντα ένα μέσο επίπλευσης όταν πάμε στα βαθιά (π.χ. σωσίβιο, μακαρόνι)
- Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας, εάν έχουμε χρόνια προβλήματα υγείας
- Επιβλέπουμε αδιάλειπτα τα μικρά παιδιά
- Προτιμούμε παραλίες με ναυαγοσώστη
Η κολύμβηση βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, την ισορροπία, την ποιότητα του ύπνου, ενισχύει την ευλυγισία, προστατεύει τις αρθρώσεις, ενδυναμώνει τους μύες, βοηθά στον έλεγχο του βάρους, καθώς και στην αντιμετώπιση του άγχους.
⇒ Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε μόλις 20-60 δευτερόλεπτα και σε βάθος μόλις 5 εκατοστών νερού…
Ο ΕΟΔΥ παροτρύνει το κοινό να συνδεθεί στην δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή του Safe Water Sports, για πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (π.χ. αν έχουν ναυαγοσώστη, βαθιά/ρηχά νερά, κλπ.), περισσότερων από 3.400 παραλιών σε Ελλάδα και Κύπρο, τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ, όλα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα λιμεναρχεία με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα, κ.α.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
