842
Οδηγοί με σημαίες στο κέντρο της Οτάβα μπροστά από το Κοινοβούλιο | REUTERS/Patrick Doyle

Νταλικιέρηδες εναντίον κυβέρνησης, τα δύο πρόσωπα του Καναδά σε σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 18:06
Οδηγοί με σημαίες στο κέντρο της Οτάβα μπροστά από το Κοινοβούλιο
|REUTERS/Patrick Doyle

Νταλικιέρηδες εναντίον κυβέρνησης, τα δύο πρόσωπα του Καναδά σε σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 18:06

Ολα άρχισαν, όπως συμβαίνουν αυτά στις μέρες μας, με μερικά βίντεο στο TikTok. Ο Κρις Μπάρμπερ, οδηγός φορτηγού από την επαρχία του Σασκάτσουαν στον δυτικό Καναδά, μιλούσε για τις πολιτικές της κυβέρνησης Τριντό και το πώς ήταν συνάδελφοί του ενοχλημένοι από την απόφαση για καραντίνα στους οδηγούς φορτηγών που έρχονταν από τις ΗΠΑ.

Μετά τα είδε η Ταμάρα Λιτς, πρώην γυμνάστρια και πρώην τραγουδίστρια και μέλος κινήματος που ζητά την ανεξαρτητοποίηση τριών επαρχιών, της Αλμπέρτα, του Σασκάτσουαν και της Μανιτόμπα. Η Λιτς είδε στο πρόσωπο του Μπάρμπερ αυτόν που «άναψε τη φωτιά». Αρχισε μια διαδικτυακή καμπάνια χρηματοδότησης στο GoFundMe που απέδωσε πολλά εκατομμύρια δολάρια Καναδά για το «Κομβόι της Ελευθερίας».

Το «ποτάμι» των φορτηγών άρχισε να κυλά στα μέσα του Ιανουαρίου με προορισμό την πρωτεύουσα Οτάβα. Οι κάτοικοι στις μικρές επαρχιακές πόλεις έκαναν δεκτούς με επευφημίες τους οδηγούς και τους έδιναν καύσιμα και τρόφιμα.

Στην πορεία, γράφει ο Telegraph, η διαμαρτυρία πήρε διαστάσεις. Αντανακλά κάτι που δεν είναι αποκλειστικά καναδικό φαινόμενο: η διάσταση ανάμεσα στις φιλελεύθερες αστικές περιοχές, όπως η Οτάβα, και στην επαρχία, οι κάτοικοι της οποίας νιώθουν αγνοημένοι από την κυβέρνηση.

Τώρα πλέον, προς απογοήτευση και θυμό των κατοίκων της Οτάβας, οι θορυβώδεις οδηγοί έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο της πρωτεύουσας. Για πολλούς από τους οδηγούς είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνουν σε διαδήλωση· άλλοι ίσως και να μην έχουν ψηφίσει ποτέ.

Η κατασκήνωση των οδηγών έχει και τον κουρέα της | REUTERS/Patrick Doyle
Οργισμένη με τον Τριντό η επαρχία

Ο Μπάρμπερ, άτυπος ηγέτης των οδηγών, και η Λιτς θεωρούν ότι ο Τριντό έχει μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στις δύο όψεις του Καναδά. Ο οδηγός ξεσπά στο TikTok κατά του πρωθυπουργού: έχει άγνοια των πραγμάτων, είναι εγωκεντρικός και προσβλητικός, μας διαιρεί, επιβάλλει στη χώρα τυραννία.

Τα ποσοστά του Τριντό στις επαρχίες είναι, σε κάθε περίπτωση, μάλλον απογοητευτικά. Στην Αλμπέρτα το κόμμα του, οι Φιλελεύθεροι, έλαβε στις τελευταίες εκλογές το 15%, στη Μανιτόμπα 27% και στο Σασκάτσουαν μόλις 10%. Δίπλα στην οργή για την πολιτική που αφορά την πανδημία υπάρχουν και μακροχρόνια ζητήματα, όπως η οπλοκατοχή.

Διαδήλωση κατά των οδηγών φορτηγών: άλλοι περισσότερο ευγενικοί με το «παρακαλώ», άλλοι λιγότερο ευγενικοί μαζί τους | REUTERS/Blair Gable/File Photo

Από μια άλλη οπτική γωνία: οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν 109 από τις 150 πιο «αστικές» έδρες και οι Συντηρητικοί 23, ενώ από τις 150 πιο «επαρχιακές» έδρες οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν 34 και 81 οι Συντηρητικοί. Ερευνα δείχνει μάλιστα ότι το χάσμα πόλεων και επαρχίας, δηλαδή Φιλελευθέρων και Συντηρητικών, είναι το μεγαλύτερο εδώ και έναν αιώνα. Ήταν ορατό από τη δεκαετία του ’60 αλλά ο Τριντό το διεύρυνε με τις «αστικές» ανησυχίες του, όπως η επιβολή «φόρου άνθρακα» για την κλιματική αλλαγή.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Τζάστιν Τριντό δεν πήρε απόλυτη πλειοψηφία και πλέον ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ η δημοτικότητά του είναι στο 42%, οκτώ μονάδες λιγότερο από τις αρχές του 2021.

Απογοητευμένοι και εκνευρισμένοι είναι και οι Συντηρητικοί που κέρδισαν τις εκλογές του 2019 και του 2021, αλλά δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μόλις την περασμένη εβδομάδα απέπεμψαν τον ηγέτη τους, τον Ερικ Ο’Τουλ, που επιδίωκε να φέρει το κόμμα προς το Κέντρο. Μια ένδειξη ίσως ότι θα επιλέξουν έναν περισσότερο λαϊκιστικό δρόμο, σημειώνει ο Telegraph.

Οδηγός στην Οτάβα διαμαρτύρεται δήθεν πίνοντας βενζίνη | REUTERS/Patrick Doyle
Τραμπισμός και στον Καναδά;

Η κατάσταση θυμίζει εν πολλοίς την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και του αντισυστημικού αισθήματος που τον συνόδευε, ίσως και τα Κίτρινα Γιλέκα που επίσης αισθάνονταν αποσυνδεμένα από τους Παριζιάνους.

Αυτό το πρόσεξαν Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί στις ΗΠΑ, αλλά και ο ίδιος ο Τραμπ που χαρακτήρισε τον Τριντό «ακροαριστερό παλαβό που κατέστρεψε τον Καναδά». Ο Ρον ΝτεΣάντις και ο Τεντ Κρουζ, πιθανοί διεκδικητές του χρίσματος του 2024, πήραν και αυτοί το μέρος των οδηγών. Αλλοι Ρεπουμπλικανοί ενίσχυσαν χρηματικά τους οδηγούς και εξεμάνησαν όταν το GoFundMe πάγωσε τη χρηματοδότηση για να διαπιστώσει αν οι διαδηλωτές διαπράττουν «παράνομες πράξεις».

Ο εκνευρισμός για τα μέτρα κατά της πανδημίας έβγαλε χιλιάδες Καναδούς στον δρόμο | REUTERS/Lars Hagberg

Πρωτάρηδες των διαδηλώσεων δεν είναι μόνο οι οδηγοί. Οι Καναδοί βλέπουν αδιανόητες μέχρι πρότινος εικόνες.

Ο Τριντό και η οικογένειά του φυγαδεύτηκαν σε μυστική τοποθεσία, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάποιοι ούρησαν στο μνημείο των θυμάτων του πολέμου, αλλού εμφανίστηκαν ναζιστικά σύμβολα, η αστυνομία περιπολεί ενώ έχουν γίνει συζητήσεις να βγει ο στρατός για να επιβάλει την τάξη.

Είναι μια «μικρή περιθωριακή μειονότητα» οι διαδηλωτές, κατά τον Τριντό. Είμαστε ειρηνικοί και ήρεμοι, απαντά μέσα από το TikTok ο Μπάρμπερ που τονίζει ότι «το τελευταίο που θέλουμε είναι μια 6η Ιανουαρίου», εννοώντας την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ηδη ο Μπάρμπερ και η Λιτς έχουν να αντιμετωπίσουν αγωγή με πρωτοβουλία κατοίκου της Οτάβας, η οποία ζητεί 9,8 εκατ. δολάρια για την καθημερινή ταλαιπωρία από τις κόρνες και την ενόχληση από οδηγούς που της λένε να βγάλει τη μάσκα της.

Η απάντηση του Μπάρμπερ συνοψίζει κατά κάποιο τρόπο την θέση του κινήματος: «Συγγνώμη που γίνεται στην πόλη σας, αλλά οι πολιτικοί μάς έφεραν εδώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...