849
Καρέ του 2017: ο Σουροβίκιν, τότε διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, αναλύει τις κινήσεις του ρωσικού στρατού στο πεδίο | Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Ο «χασάπης της Συρίας» που θέλει να κάνει Χαλέπι το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 20:31
Καρέ του 2017: ο Σουροβίκιν, τότε διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, αναλύει τις κινήσεις του ρωσικού στρατού στο πεδίο
|Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Ο «χασάπης της Συρίας» που θέλει να κάνει Χαλέπι το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 20:31

Η μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε σε χρόνο λιγότερο των 48 ωρών από τη στιγμή που ο Πούτιν διόρισε επικεφαλής της ρωσικής πολεμικής μηχανής έναν διαβόητα βάναυσο στρατιωτικό διοικητή, γνωστό ως «στρατηγό Αρμαγεδδώνα». Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν εχρίσθη το περασμένο Σάββατο γενικός διοικητής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία. Αυτή η κίνηση του Κρεμλίνου ήρθε ως αποτέλεσμα της επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας, ζωτικότατης σημασίας για την επικοινωνία της με τη Ρωσία. Ο Πούτιν χαρακτήρισε την έκρηξη στη γέφυρα «τρομοκρατική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε από ουκρανικές ειδικές δυνάμεις». Τα παραπάνω έγραψαν οι Μαρκ Μπένετς και Λαρίσα Μπράουν, συντάκτες των λονδρέζικων Times.

Ο Σουροβίκιν, 55 ετών, επέβλεψε την καταστροφή του Χαλεπίου το 2016, όταν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον κατηγόρησαν για χρήση απαγορευμένων πυρομαχικών διασποράς και εμπρηστικών βομβών. Ο βομβαρδισμός του Χαλεπίου έγινε γνωστός σαν ο βαναυσότερος του συριακού πολέμου, οι σκοτωμένοι άμαχοι ξεπέρασαν τοτε τους 600, μάλιστα μεταξύ τους υπήρχαν δεκάδες παιδιά, συνέχισαν οι δημοσιογράφοι των Times να εξιστορούν το βιογραφικό του στρατηγού.

«Ο Σουροβίκιν ξέρει πώς να πολεμάει με βομβαρδιστικά αεροπλάνα και με πυραύλους, και αυτό κάνει» δήλωσε ο υποστράτηγος Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας τον  περασμένο Ιούνιο, όταν ο Σουροβίκιν ήταν επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στα βόρεια τμήματα της Ουκρανίας. Ο διορισμός του χαροποίησε τους σκληροπυρηνικούς στη Ρωσία, πολλοί από τους οποίους είχαν ανοιχτά καυτηριάσει τον Πούτιν για τον χειρισμό του πολέμου. «Ο Σουροβίκιν είναι ο πιο ικανός διοικητής στον ρωσικό στρατό» είπε και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδιοκτήτης της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ. Και ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας και πολέμαρχος του Πούτιν, είπε ότι ο διορισμός του Σουροβίκιν σημαίνει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που μάχονται στην Ουκρανία κατευθύνονται πια από «αξιόπιστα χέρια».

Ο Σουροβίκιν, ο οποίος έχει επίσης συμμετάσχει στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας στην Τσετσενία, ονομάστηκε «στρατηγός Αρμαγεδδών» από αξιωματούχους του ρωσικού στρατού λόγω της ικανότητάς του να ενεργεί αντισυμβατικά και σκληρά, σύμφωνα με ΜΜΕ που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές από τη Μόσχα ανέφεραν ότι ο Πούτιν του έδωσε άδεια να ενεργήσει στην Ουκρανία εν λευκώ, δηλαδή όπως αυτός κρίνει κάθε φορά σκόπιμο. «Κέρδισε τη φήμη του το 1991 όταν, στο κέντρο της Μόσχας, μία μεραρχία αρμάτων μάχης υπό τις διαταγές του προσπάθησε να διασπάσει μία σειρά ανθρώπων που διαμαρτύρονταν κατά του ανεπιτυχούς πραξικοπήματος της KGB. Τότε τρεις άνθρωποι πατήθηκαν από τις ερπύσριοες των τανκς του». Ο Σουροβίκιν πέρασε αρκετούς μήνες στη φυλακή προτού αποσυρθούν οι κατηγορίες – οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ακολουθούσε εντολές. «Είναι ο ίδιος αξιωματικός που χωρίς δισταγμό, έχοντας λάβει διαταγή, μπήκε σε ένα τανκς και έσπευσε να σώσει τη χώρα του» είπε ο Πριγκόζιν.

Οι ρωσικοί πυραύλοι που ερρίφθησαν σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου δείχνουν σκληρότητα ανάλογη εκείνης που επέδειξε ο Σουροβίκιν στη Συρία, δήλωσε ο στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην επικεφαλής της διοίκησης των βρετανικών δυνάμεων. Για τον Πούτιν οι επιθέσεις της 10ης Οκτωβρίου είναι μία προσπάθεια να σπάσει το ηθικό του πληθυσμού της Ουκρανίας είπε ο Μπάρονς. «Είναι ο τρόπος που ισοπέδωσε το Χαλέπι. Το βλέπουμε και στην Ουκρανία. Πρόκειται για την ίδια βαναυσότητα που είδαμε στη Συρία».

Μία από τις βασικές διαφορές, ωστόσο, σχολίασαν οι αρθρογράφοι, είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία στις 10 Οκτωβρίου καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας. Από τους 75 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν, οι 41 από αυτούς καταστράφηκαν από την αεράμυνα της Ουκρανίας, δήλωσε ο στρατός της. Οι άμαχοι στο Χαλέπι δεν είχαν αυτή την προστασία. Αν και δεν είναι σαφές πού αναπτύσσεται το σύστημα, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα που προστατεύει τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο. Το Εθνικό Προηγμένο Σύστημα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος, NASAMS έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μία σειρά στόχων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων «Κρουζ».

Στην επίθεση της 10ης Οκτωβρίου η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους «Κρουζ Kh-101» και «Κρουζ Kh-555» που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά από την περιοχή της Κασπίας, πυραύλους Iskander και πυραύλους «Κρουζ Kalibr» από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας. Οι τελευταίοι είναι εξελιγμένα όπλα που εξαρτώνται από τη Δυτική τεχνολογία. Αν και έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε επιθέσεις στην Ουκρανία, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι Ρώσοι εξαντλούν τα αποθέματά τους και, φυσικά, δεν μπορούν να προμηθετούν ανταλλακτικά.

Θεωρητικώς οι πύραυλοι «Κρουζ» έχουν  ακρίβεια 2-5 μέτρων, σύμφωνα με τους ειδικούς σε αυτά τα βλήματα. Ο Μπάρονς δήλωσε ότι στην περίπτωση των επιθέσεων της 10ης Οκτωβρίου ο Πούτιν στόχευσε σκόπιμα τοποθεσίες σαν την παιδική χαρά του Κιέβου ή υπήρξαν λάθη στον προγραμματισμό της κατεύθυνσης των πυραύλων. Ο Τζάστιν Κραμπ, αναλυτής στην εταιρεία Sibylline, είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε βομβαρδιστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ειδικά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, και ότι πλέον αυξάνει το εύρος και το βάθος των επιθέσεών της. Από πλευράς του ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επίθεση της 10ηςς Οκτωβρίου, καταδεικνύοντας έτσι την εξέλιξη της τεχνολογίας από τον πόλεμο στη Συρία μέχρι σήμερα. Ο Κραμπ σχολίασε ότι καθώς η Ρωσία εξαντλεί το στοκ της σε εξελιγμένα όπλα, θα μπορούσε να καταφύγει ακόμη και σε τακτικές τύπου Συρίας (ρίψη εκρηκτικών βαρελιών, κλπ.).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...