492
Φωτογραφίες ουκρανικής προελεύσεως σημαίνουν (στο κόκκινο τεράγωνο) τα στοιχεία του συστήματος: είναι ένα M30A1 | Τwitter

Βαρύ πακέτο πυραύλων M30A1 από τις ΗΠΑ για το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 15:38
Φωτογραφίες ουκρανικής προελεύσεως σημαίνουν (στο κόκκινο τεράγωνο) τα στοιχεία του συστήματος: είναι ένα M30A1
|Τwitter

Βαρύ πακέτο πυραύλων M30A1 από τις ΗΠΑ για το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 15:38

Τα ουκρανικά στρατεύματα παρέλαβαν τεμάχια νέου πυραυλικού συστήματος τύπου HIMARS, το οποίο φέρεται ικανό να καταστρέφει τεράστια έκταση πέριξ του σημείου προσβολής. Εικάζεται από το βρετανικό Μέσο Telegraph ότι οι νέες παραλαβές από τις ΗΠΑ (από το νεότερο πακέτο που απέστειλαν) θα χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν αμυντικές θέσεις των Ρώσων στην περιοχή της Χερσώνας. Πρόκειται για το σύστημα M30A1, το οποίο εντοπίστηκε σε σημεία στο πεδίο όπως έγραψε ο Ντόμινικ Νίκολς.

Πύραυλοι μεγάλης εμβελείας, λοιπόν, θα ριχτούν από τους Ουκρανούς στο πλαίσιο της «αντεπίθεσης» που εφαρμόζουν. Αυτά τα νέα όπλα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντικές απώλεις σε αντικείμενα με περιορισμένη θωράκιση και, βέβαια, σε έμψυχο υλικό. Το νέο σύστημα M30A1 περιέχει 182.000 ρουλεμάν βολφραμίου ειδικά σχεδιασμένα για να καλύπτουν πολύ μεγάλη περιοχή. Το βολφράμιο, σημειωτέον, χρησιμοποιείται από τη στρατιωτική βιομηχανία για την παραγωγή διατρητικών βλημάτων.

Η είδηση κυκλοφόρησε στα Δυτικά Μέσα μέσω του ουκρανικού λογαριασμού Twitter Ukraine Weapons Tracker όπου αναρτήθηκαν φωτογραφίες συστημάτων που φέρουν την ένδειξη M30A1 και άλλα στοιχεία πιστοποίησης (όνομα κατασκευαστή [Lockheed Martin], αριθμούς παρτίδων, κ.λπ.). Δεν αποκλείεται, έγραψε η Telegraph, να ζήτησε η ουκρανική κυβέρνηση το συγκεκριμένο όπλο. Το ρεπορτάζ είναι βέβαιο ότι οι Ουκρανοί «προχωρούν στα ανατολικά του Χαρκόβου» και ότι «παραμένουν εκτός εμβελείας των ρωσικών όπλων».

Το Πυροβολικό ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι το σύστημα HIMARS, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να κρατηθούν μακριά από τις ρωσικές οχυρώσεις οι όποιες ενισχύσεις εστάλησαν, εξήγησε ο Νίκολς, ενώ έπληξε «ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών που ήταν κρίσιμες όσον αφορά την ασφάλεια των ουκρανικών εποθέσεων». Ο βρετανός συντάκτης πιθανολόγησε, πάντως,  ότι στο άμεσο μέλλον οι Ουκρανοί θα αντιμετωπίσουν «καλύτερες ρωσικές οχυρώσεις».

Πράγμα δυσάρεστο μεν για τους Ουκρανούς, όμως διαχειρίσιμο: «Οι συνεργασία των συστημάτων M31 και M30A1 θα είναι αποτελεσματική, αφού από τα M30A1 θα εκτοξευθούν πύραυλοι προγραμματισμένοι να εκρήγνυνται στον αέρα πάνω από συγκεντρώσεις ρωσικών στρατευμάτων. Τα M30A1 θα χρησιμοποιηθούν και για τον καθαρισμό των οχυρώσεων ώστε να διανοιχθούν διάδρομοι για το ουκρανικό Πεζικό».

Το πυραυλικό σύστημα M30A1 αντικατέστησε στον αμερικανικό στρατό προηγούμενα πυρομαχικά διασποράς, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στον Πόλεμο του Κόλπου έδωσε την πρόσθετη πληροφορία ο Νίκολς, σημειώνοντας ότι τα άσκαστα βλήματα που παρέμειναν στα διάφορα πεδία σκότωσαν ή ακρωτηρίασαν αμάχους πολλά χρόνια έπειτα από τη λήξη της πολεμικής σύγκρουσης: «Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα» σε τέτοια ετεροχρονισμένα πλήγματα, έγραψε, «καθώς έλκονται από τις μικρές συσκευές, και συνήθως δεν καταλαβαίνουν καν περί τίνος πρόκειται»…

Οι πύραυλοι M30A1 πιστεύεται ότι περιελήφθησαν στο τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας του Πενταγώνου προς την Ουκρανία, καθώς αυτήν την εβδομάδα οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι θα σταλούν επιπλέον εξοπλισμός και πυρομαχικά στον Ζελένσκι, αξίας 625 εκατ. δολαρίων, ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν τις ρωσικές αμυντικές οχυρώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...